Det går stærkt i dag, og det er jo, fordi det er et godt forslag, som Dansk Folkeparti har fremsat.
Det er et forslag, som bygger videre på den bekendtgørelse om rottebekæmpelse, som vi lavede i min tid i Miljøministeriet, hvor vi allerede dengang ønskede, at både daginstitutioner, hospitaler og nybyggede områder blev beskyttet mod rotter, og at der blev opsat rottespærrer.
Dengang fik vi så at vide, at det næsten ville ske af sig selv, hvis man lavede sådan en »kan«-bestemmelse – det fik vi at vide fra nærmest alle sider.
Og så må man jo nogle gange som politiker tro på det, man får at vide.
Til gengæld må man så også sige, at når der er gået – jeg tror, det var i 2013 – 4 år og der ikke rigtig er sket noget, så må vi selvfølgelig gribe til lidt hårdere midler, og det er så det, Dansk Folkeparti foreslår i dag.
Dermed flytter det lidt rundt på det politiske flertal, og så kommer der nogle gange skred i tingene, og det kan vi fra radikal side kun bifalde.
Vi synes, det er rigtig vigtigt, at den her indsats kommer videre.
Det er dyrt for samfundet, når rotterne laver huller i rørene rundtomkring.
De gør meget, meget stor skade.
Det er dybt generende for mennesker, at der lige pludselig render rotter rundt.
Jeg hørte i går fra en rottebekæmper, at der er nogle steder, hvor de ikke må kalde det rotter.
Der skal man kalde det hundehvalpe, når man taler om, at man er ude at bekæmpe dem.
Men så spurgte han, om han så også skulle sige, at han lige havde skudt to hundehvalpe, og det tror jeg ikke der kommer noget godt ud af.
Så lad os bare kalde det rotter, og det er ikke særlig sjovt, når der løber en rotte rundt på ens grund.
Det er slet ikke sjovt, hvis det er på et hospital eller i en daginstitution.
Og der er ingen grund til, når vi bygger et nyt område, at vi så ikke holder det stort set rottefrit, for det kan man altså gøre.
Til dem, der sidder og ser på det her, kan jeg sige, at en rottespærre i virkeligheden er en klap – der er forskellige modeller – der sidder i en brønd i de mindre stikledninger, de mindre systemer og gør, at vandet kan komme den ene vej, men at rotten ikke kan komme den anden vej op.
Det vil sige, at den bliver i det store system.
Og det, vi så også lærte i folketingsudvalget i går, var, at når rotterne kun kan være i de store rør, bliver de faktisk så stressede, at bestanden bliver mindre.
Der kommer meget, meget færre rotter, når de har færre levesteder, når der er færre steder at lave reder, og de slår hinanden ihjel i sådan nogle klaner.
Det her er en hel videnskab.
Så derfor er det meget, meget godt at få begrænset rotterne, så de kun er i de store systemer.
Det vil betyde meget færre rotter i Danmark.
Det duer altså ikke, at det er gået op fra, at der blev konstateret 60.000 tilfælde af rotter, tror jeg det var, til, at det er 180.000.
Så selvfølgelig – til alle jer, der sidder derude og synes, det er lidt irriterende, at vi nu griber ind her fra Christiansborg – må vi bare sige, at der har været 4 år til at få gjort noget ved det her, og det er gået den forkerte vej.
Og derfor synes jeg, det er rigtig godt, at vi nu får muligheden for en rigtig god vedtagelse og forhåbentlig en forhandling om det her område ovre hos ministeren.
Så tak til DF for at fremsætte forslaget.