MINISTEREN
Transport-, Bygnings- og Boligudvalget
Folketinget
Dato
J. nr.
30. maj 2017
2017 - 2991
Frederiksholms Kanal 27 F
1220 København K
Telefon
41 71 27 00
Transport-, Bygnings- og Boligudvalget har i brev af 4. maj 2017 stillet mig
følgende spørgsmål (TRU alm. del 495), som jeg hermed skal besvare. Spørgs-
målet er stillet efter ønske fra Rasmus Prehn (S).
Spørgsmål nr. 495:
”Vil ministeren sikre, at revisionen af Bygningsreglementets krav om rensning
og vedligeholdelse af ventilationssystemer omfattes af en uvildig, offentlig kon-
trol-
og tilsynsordning?”
Svar:
Jeg kan indledningsvist henvise til mit svar på TRU alm. del spørgsmål nr. 494.
Jeg har derudover forelagt spørgsmålet for Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen,
der oplyser følgende, som jeg kan henholde mig til:
”Bygninger,
hvori der kan være indrettet restauranter og storkøkkener, vil som
udgangspunkt være omfattet af den kommende certificeringsordning, der skal
erstatte den tekniske byggesagsbehandling i kommunerne. Det fremgår af den
reviderede version af bygningsreglementet, som Trafik-, Bygge- og Boligstyrel-
sen har sendt i offentlig høring, og som forventes at træde i kraft den 1. januar
2018.
Det vil være en af den certificerede brandrådgivers opgaver at sikre, at det in-
den ibrugtagningen af en bygning, der er omfattet af ordningen, er dokumente-
ret, at bygningen opfylder brandkravene i bygningsreglementet. I forbindelse
med ansøgningen om byggetilladelse skal den certificerede brandrådgiver sikre,
at der er udarbejdet en kontrolplan for, hvilke udførelseskontroller der skal
være gennemført, inden bygningen tages i brug. Når bygningen er opført, skal
den certificerede rådgiver sikre, at udførelseskontrollerne er udført i henhold til
den kontrolplan, der indgik i byggetilladelsen. Det skal ske inden kommunen
kan give en ibrugtagningstilladelse.
Der er allerede i dag krav i bygningsreglementet om, at ventilationsanlæg skal
udføres i henhold til
DS 428, Norm for brandtekniske foranstaltninger ved
ventilationsanlæg,
hvoraf det blandt andet fremgår, at der ved
kanaler fra
madlavningsudstyr, hvor der kan ske afsætning af brændbare stoffer, skal træf-
fes særlige foranstaltninger mod brandspredning. Særlige foranstaltninger kan
fx være ekstra brandisolering af ventilationskanalerne.
Det fremgår endvidere af normen, at der i
drifts- og vedligeholdelsesinstruktio-
ner for ventilationsanlæg skal være anvisninger om vedligeholdelse og kontrol
af de brandmæssige foranstaltninger. For anlæg, der ikke er selvrensende, skal
der udføres rensning af aggregater, kanaler og armaturer, såfremt der er risiko