Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 03-07-2017
Enhed: AELSAM
Sagsbeh.: DEPSLH
Sagsnr.: 1704861
Dok. nr.: 395565
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 14. juni stillet følgende spørgsmål nr.
979 (Alm. del) til ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 979:
”
I forlængelse af samråd med ældreministeren den 6. juni 2017 vedr. køkkenpuljen
til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, jf. samrådsspm. DP, bedes ministeren
oplyse, om regeringen anerkender, at der til de etablerede køkkener følger løbende
drifts- og vedligeholdelsesudgifter for de enkelte kommuner? Samt redegøre for,
hvordan regeringen forholder sig til dækning af disse løbende drifts- og vedligeholdel-
sesudgifter?
”
Svar:
Fra Ankestyrelsens kortlægning af plejeboligområdet fra februar 2016, ved vi, at der
er stor forskel på, hvordan ældremaden er organiseret i kommunerne.
Kortlægningen viser blandt andet, at i 66 procent af kommunerne får de ældre på
plejecentrene leveret færdigforarbejdet mad i høj eller i nogen grad, mens man i 27
procent af kommunerne allerede dengang svarede, at maden i høj grad blev lavet lo-
kalt og med inddragelse af beboerne.
Kommunerne har altså indrettet sig forskelligt på dette område og må i forbindelse
med ændringer konkret vurdere, hvordan arbejdet kan tilrettelægges, og hvilke res-
sourcer, det kræver. Det gælder uanset, om man får støtte til anlæg eller ej. Samtidig
må kommunerne naturligvis forholde sig konkret til, hvordan udgifter til drift og vedli-
geholdelse ved de nye løsninger forholder sig til udgifterne til drift og vedligeholdelse
ved det, man går bort fra. Jeg har ikke grundlag for generelt at sige, at der er mer- el-
ler mindreomkostninger ved drift og vedligeholdelse af nye eller renoverede køkke-
ner. Det vil bero på den konkrete situation og de valg, der træffes lokalt.
Med venlig hilsen
Thyra Frank
/
Signe Lind Hansen