Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 03-07-2017
Enhed: AELSAM
Sagsbeh.: DEPSLH
Sagsnr.: 1704861
Dok. nr.: 393780
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 14. juni stillet følgende spørgsmål nr.
973 (Alm. del) til ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 973:
”I
forlængelse af samråd med ældreministeren den 6. juni 2017 vedr. køkkenpuljen til
at forbedre og forny køkkener på plejehjem, jf. samrådsspm. DP, bedes ministeren
udarbejde en oversigt over de forskellige typer af køkkener (f.eks. modtager-, anret-
ter-, produktionskøkken) der dels er ansøgt om og dels er blevet bevilliget midler til
fra køkkenpuljen, fordel på de enkelte kommuner.”
Svar:
Som jeg også understregede til samrådet, har det været et klart krav for at få midler
fra puljen, at hvert enkelt køkkenprojekt vil bringe maden tættere på de ældre bebo-
ere
–
uanset hvilken type køkken, der var tale om.
Med ”tættere på”
menes køkke-
ner, der skulle gøre det muligt i højere grad selv at lave hele eller dele af dagens mål-
tider på hvert enkelt plejecenter og ofte helt ude i hver enkelt boenhed. Det betyder,
at der ikke er godkendt projekter, som ikke har levet op til det krav.
De 69 kommuner, der har fået tilsagn om midler fra puljen, har indsendt ansøgninger
og fået tilsagn om penge til næsten 800 køkkener, som alle sammen er forskellige fra
hinanden, fordi de passer til hver enkelt kommunes lokale behov og måde at indrette
ældremaden på i netop den kommune.
Nogle projekter handler om at opgradere eksisterende køkkener eller etablere helt
nye, så alle måltider kan laves fra bunden. Andre steder vil man renovere køkkenerne
så
dele
af dagens måltider kan tilberedes på hver enkelt afdeling. Nogle kommuner
har haft et andet fokus på og søgt om midler til forskellige ny-indretninger med hen-
blik på at inddrage de ældre i madlavningen. Andre igen har fået midler til at etablere
grovkøkkener i forbindelse med køkkener på de enkelte afdelinger, så man også her
selv kan håndtere friske grøntsager, eller til
”bagestatio er” ed røre aski e så der
kan laves friskbagt brød og kager.
Sundheds- og Ældreministeriet har således ikke kategoriseret de køkkenprojekter,
som kommunerne har ønsket at igangsætte, præcist efter køkkentyper som angivet i
spørgsmålet. Jeg kan dog oplyse, at hvis der med et modtager- eller anretterkøkken
menes et køkken, hvor man primært modtager færdigforarbejdede måltider, opvar-
mer og anretter dem og serverer dem for beboerne, så er der ikke med køkkenpul-
jens midler givet støtte til den type af køkkener.
Jeg kan derudover oplyse, at ud af puljens 425 mio. kr., er der givet tilsagn om i alt
327 mio. kr. til projekter på de fælles boligarealer og 97 mio. kr. til projekter på ser-
vicearealer. Det medfører en samlet egenfinansiering fra kommunerne på 32 mio. kr.