Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17
SUU Alm.del
Offentligt
Sundheds- og Ældreministeriet
Enhed: AELSAM
Sagsbeh.: DEPSLH
Koordineret med:
Sagsnr.: 1702729
Dok. nr.: 350621
Dato: 28-05-2017
TALEPAPIR
Det talte ord gælder
[Sundheds- og Ældreudvalget, Christiansborg, lokale xx d.2. maj 2017, kl.14.30 – 16.00]
Tale til samrådsspørgsmål DP om puljen til renovering,
etablering eller genetablering af køkkener på
plejecentre
Samrådsspørgsmål DP (stillet af Astrid Krag og Karin Gaardsted)
Samrådsspørgsmål DP
Ministeren bedes redegøre for, hvordan regeringen vil sikre, at de 425 mio.
kr., der blev afsat på finansloven for 2017 til at etablere eller genetablere
køkkener på kommunale plejehjem, reelt vil få en effekt, således at
plejehjemsbeboere kan få frisklavet og velduftende mad. Dette skal ses i lyset af,
at en række kommuner ikke søger puljen pga. alt for korte tidsfrister eller krav om
25 pct. medfinansiering, ligesom flere kommuner kun vil søge om midler til
anretterkøkkener?
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[Indledning]
Tak til de to spørgere for at indkalde til samrådet her i dag. Det
handler jo om et emne, der ligger mig meget på sinde. Nemlig,
at vi skal sørge for, at glæden ved maden og måltidet er noget,
vi får lov at have hele livet.
Derfor er det også meget fint, at spørgerne interesserer sig for,
hvordan jeg vil sikre, at de 425 millioner kroner afsat i
finansloven for 2017 til flere lokale køkkener på plejehjem, vil få
en effekt for beboerne.
Jeg kan forstå af spørgsmålet, at spørgerne er bekymrede for, at
nogle kommuner ikke har søgt om midler fra køkkenpuljen, fordi
tidsfristerne har været for korte, og fordi der er en
egenfinansiering på 25 procent.
En anden bekymring er, at flere kommuner kun har søgt om
midler til de såkaldte anretterkøkkener.
Jeg vil forsøge at få svaret på det hele i løbet af min tale.
Side 2
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[God mad er vigtigt for alle]
Det har altid optaget mig meget at få køkkenerne tilbage på de
enkelte plejehjem. Det er et helt afgørende element i, at vi ikke
oplever et plejehjem som en institution, men som beboernes
eget hjem. For til et rigtigt hjem, hører der altså et køkken.
Med lokale køkkener kan beboerne få god og frisklavet mad
hver dag, som kan dufte på afdelingen inden spisetid. Præcis
som de har været vant til, før de kom på plejehjem.
Det synes jeg må være en et grundelement i en værdig
ældrepleje. Og det er jeg heldigvis ikke ene om.
Ældrekommissionen anbefaler netop, at der skal dufte af mad
forud for måltidet, fordi det skærper appetitten.
Kommissionen peger også på, at de ældre bør være med til at
planlægge menuen og deltage i madlavningen.
Side 3
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
Den ret til at bestemme selv og deltage aktivt i madlavningen er
jeg helt enig i, og den bliver mulig, når maden laves i lokale
køkkener og ikke på kommunens centralkøkken langt væk fra
den enkelte ældre.
Samtidig er et køkken også helt uundværligt for at skabe en
hjemlig og tryg atmosfære på et plejehjem.
Det er et af de mest centrale rum i et hjem. Det er det faste
samlingspunkt, og et sted man altid kan gå hen, hvis man vil
have selskab. For der foregår så mange aktiviteter i et køkken
dagen lang, og der vil tit være nogen at snakke med.
Et køkken skaber altså både en masse liv og gøremål, som de
ældre kan være en del af eller kigge på. Men det etablerer også
nogle velkendte rammer og rutiner i de ældres hverdag, som de
kender fra deres eget liv.
Side 4
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[Regeringen prioriterer de ældres mad]
Derfor er jeg oprigtigt glad for, at aftalepartierne bag
finansloven kunne enes om at afsætte 425 millioner kroner til at
flytte køkkenerne tilbage på landets plejecentre. En aftale, der
ikke mindst skyldes Dansk Folkepartis vilje til at prioritere de
ældres madoplevelse.
425 millioner er rigtig mange penge, og jeg er stolt over, at vi
med puljen kan bidrage til et historisk løft for ældres mad i
Danmark.
Et løft som selvfølgelig kun kunne blive en realitet, hvis
kommunerne greb chancen og satte skub i byggeplanerne.
Derfor er jeg meget tilfreds med, at i alt 70 kommuner har taget
så godt imod puljen og indsendt ansøgninger til ministeriet.
Vi skulle ganske vist igennem to ansøgningsrunder. Men det er
jo faktisk endt med, at kommunerne i anden ansøgningsrunde
søgte om flere penge til køkkener, end der var tilbage i puljen.
Side 5
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
Samtidig lever langt de fleste ansøgninger op til puljens
målsætning om at bygge køkkener, der bringer maden tættere
på de ældre. Det gælder ansøgninger i både første og anden
ansøgningsrunde.
I første runde var det kun én kommunes ansøgning, der faldt
helt uden for puljens rammer, og som vi gav afslag til. I anden
runde var det fire kommuner, der faldt udenfor. Tre af de fire
kommuner fik dog penge i første runde.
Selv om tidsfristerne har været stramme har 69 kommuner altså
sendt gode og ambitiøse ansøgninger af sted, som har fået
tilsagn enten i første eller anden runde. Ansøgninger, der
emmer af ildhu og entusiasme over at tænke ældremad på en
ny måde.
Det betyder, at alle puljens 425 millioner kroner nu er på vej ud
til kommunerne, som kan gå i gang med deres mange gode
byggeprojekter.
Side 6
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[Der er brug for de lokale køkkener]
At så mange kommuner har søgt om penge fra puljen bekræfter
mig i, at der er brug for de nye køkkener, og at rigtig mange
kommuner har samme holdning.
I mange af kommunernes ansøgninger kan man i hvert fald læse,
at de allerede er godt i gang med at flytte køkkenerne tilbage til
plejecentrene, og de gør sig rigtig mange tanker om, hvor vigtigt
maden og måltidet er for de ældres livskvalitet.
Samtidig er kommunerne ikke lige langt i den proces. På nogle
plejecentre laves maden allerede fra bunden i lokale køkkener.
Andre steder bliver maden stadig leveret udefra og skal bare
opvarmes før spisetid.
Forskellene mellem kommunerne har vi et ganske godt billede af
fra Ankestyrelsens kortlægning af plejeboligområdet fra februar
2016. Her har Ankestyrelsen blandt andet set på
madproduktionen på de danske plejecentre.
97 kommuner har svaret på undersøgelsen.
Side 7
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
Som I også ved fra mit svar på spørgsmål 226 viser
undersøgelsen, at i 66 procent af kommunerne får de ældre på
plejecentrene leveret færdigforarbejdet mad i høj eller i nogen
grad.
Men i andre kommuner blev maden allerede i 2016 tilberedt fra
bunden på det enkelte plejecenter. 27 procent af kommunerne
svarede, at maden i høj grad blev lavet lokalt og med
inddragelse af beboerne.
De tal synes jeg viser, at det ikke skal være et succeskriterium i
sig selv, at alle 98 kommunerne får penge fra puljen.
Det er simpelthen ikke alle, der har lige meget brug for det.
Samtidig viser de 66 procent, at der bestemt er brug for mange
flere lokale køkkener rundt i hele landet, så færre ældre skal
spise færdiglavet mad.
Side 8
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[Vil køkkenerne få reel effekt?]
Får vi så reelt effekt af pengene, så plejehjemsbeboerne kan få
frisklavet og velduftende mad? Det er bestemt et vigtigt
spørgsmål.
For at svare på det, vil jeg fortælle lidt om, hvordan ministeriet
har sikret, at projekterne vil få den rette effekt. Og jeg vil også
sige noget om, hvad vi kan se ud af de projekter, vi så helt
konkret har givet penge til.
Det har været et klart krav for at få midler fra puljen, at hvert
projekt vil bringe maden tættere på de ældre beboere.
Med ”tættere på” mener vi, at køkkener skal gøre det muligt i
højere grad at lave hele eller dele af dagens måltider på hvert
enkelt plejehjem og ofte helt ude i hver enkelt boenhed.
I deres ansøgninger har kommunerne også skullet gøre rede for,
at de nye eller renoverede køkkener vil blive anvendt på fast
basis. Ligesom det naturligvis også har været et krav, at ingen
projekter må føre til huslejestigning.
Side 9
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
Alle tre krav - det vil sige både kravet om
- at bringe madlavningen tættere på,
- en anvendelse af køkkenet på fast basis, og
- at ingen projekter må føre til huslejestigninger
har stået direkte i puljeopslaget, og hver ansøgerkommune har
skulle forholde sig til det i ansøgningsskemaet, som de har
skrevet under på.
På den baggrund har ministeriet vurderet, om kravene har
været opfyldt for hvert enkelt delprojekt, en kommune har
ansøgt om midler til.
Det betyder, at vi ikke har godkendt nogen projekter, som ikke
lever op til de tre krav. Det gælder både det første opslag og
genopslaget.
Side 10
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[Hvad er der søgt om penge til]
Det andet, jeg vil sige er, at ud over de to krav som
ministeriet
har sat, så må det bedste svar på spørgsmålet om reel effekt
være at se på, hvad det er for projekter, kommunerne har fået
penge til i sidste ende. Forandrer de noget?
Det synes jeg bestemt, de gør.
Vi har tildelt midler til renovering, etablering eller genetablering
af næsten 800 køkkener.
De køkkener berører over 14.000 ældre på landets plejecentre.
Det svarer til over en fjerdedel af alle ældre på plejehjem, hvis
man ser på, hvor mange pladser der er på plejehjem og
plejeboliger fortrinsvist til ældre
[ca. 45.005 pladser]
Det er også tydeligt, at kommunerne selv er meget
opmærksomme på, hvilke positive effekter deres nye køkkener
vil have. Det er jo hele årsagen til, at de har søgt om midler fra
puljen til at starte med.
Side 11
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
I deres ansøgninger beskriver kommuner for eksempel, at
beboerne nu vil få hele sanseoplevelsen af mad tilberedt fra
bunden i stedet for oplevelsen af mad leveret vakuumpakket fra
et centralkøkken.
De skriver, at de nyetablerede køkkener vil skabe liv i
afdelingerne, fordi de ældre kan være med eller bare sidde og
kigge på de mange aktiviteter i køkkenet.
Mange kommuner fremhæver også, at de nye køkkener vil være
med til at skabe nogle af de hverdagsrutiner, som beboerne
havde, inden de flyttede på plejecenter.
Og så understreger kommunerne, at etableringen af lokale
køkkener vil betyde, at beboerne kan få reel indflydelse på deres
eget liv og hvad de spiser. De kan være med til at sammensætte
ugens menu, eller for eksempel få deres livret, når de har
fødselsdag.
Side 12
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[Forskellen på servicearealer og fællesarealer?]
Men hvad så med bekymringerne? Hvad med de 25 procent,
som kommunerne selv skal betale?
Det er rigtigt, at der er en egenfinansiering på 25 procent.
Men det er kun når en kommune søger om penge til projekter
på et såkaldt serviceareal. Man kan nemlig både søge til
projekter på
servicearealer
og projekter på
fælles boligarealer.
Servicearealerne er typisk der, hvor der er personalerum, kontor
eller lokale til fysioterapi. Forbedringer på de arealer skal
kommunerne normalt selv betale.
De fælles boligarealer regnes som en del af beboernes egen
bolig, som man har lagt sammen til for eksempel en fælles stue
eller et køkken-alrum på hver enkelt afdeling. Hvis man skal
forbedre fællesarealerne, skal beboerne normalt selv betale for
det.
Side 13
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
Der er ingen egenbetaling på de køkkener, som kommunerne vil
bygge på fællesarealer. De projekter bliver betalt 100 procent af
puljen. Det bliver de, fordi vi skal sørge for, at de nye køkkener
ikke fører til en huslejestigning for beboerne.
Til gengæld har vi valgt, at kommunerne selv skal betale 25
procent af udgiften til køkkener på servicearealer.
Det er ganske almindeligt, at der er et krav om selv at være med
til at betale, når man får støtte til store anlægsprojekter. Det er
jo projekter, som kommunerne ellers selv skulle betale fuldt ud.
At kommunerne selv skal lægge nogle af pengene er også med
til at sikre, at de har været omhyggelige med at sørge for, at det
er gode projekter.
Side 14
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[Der er mange projekter på servicearealer]
Vi kan jo ikke vide, hvor mange kommuner, der
ville have
søgt til
projekter på servicearealer, hvis de ikke havde skullet betale
noget selv.
Men vi ved, at de kommunerne, som har fået midler fra puljen
til sammen selv betaler ca. 32 millioner i egenbetaling til deres
byggeprojekter.
Det udløser næsten 100 millioner
[97 mio.]
kroner fra puljen til
projekter på servicearealer, Samlet set bliver der altså bygget
køkkener for ca. 132 millioner kroner på servicearealer.
Og alt i alt vil der blive brugt over 455 millioner kroner på
køkkener rundt i landet når man lægger puljens midler sammen
med det, kommunerne selv betaler.
Furesø Kommune har for eksempel fået tildelt lige knap 3 mio.
kr. til at renovere og udvide et eksisterende produktionskøkken
på deres plejecenter Lillevang.
Side 15
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
Køkkenet er oprindeligt lavet til at håndtere køleproduktion,
men nu skal der kan laves frisk mad fra bunden til plejecentrets
96 beboere.
Det betyder, at Furesø Kommune selv lægger næsten 1 million
kroner oveni for at få det projekt til at lykkes.
Kolding Kommune har fået tildelt 11 en halv million til at bygge 8
køkkener på forskellige servicearealer. Oveni det betaler
kommunen selv næsten 4 millioner i egenbetaling.
Der er altså kommuner, som ikke har holdt sig tilbage på grund
af egenbetalingen. Og de to eksempler, jeg har nævnt er
naturligvis ikke de eneste, når næsten en fjerdel af puljens
midler går til projekter på servicearealer
[97 mio.].
Side 16
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[Køkkener på fællesarealer er ikke kun anretterkøkkener]
Når det er sagt, handler det jo ikke om at få flest køkkener på
servicearealerne. I sidste ende handler det om, at der bliver
bygget flere køkkener tættere på beboerne.
Så er jeg sådan set ikke så optaget af, hvad man kalder det areal,
hvor køkkenerne ligger.
Men spørgerne har en anden bekymring. Nemlig, at flere
kommuner kun vil søge om midler til anretterkøkkener.
Altså de mindre køkkener, som typisk ligger i forbindelse med
hver enkelt afdeling og typisk kun kan bruges til at varme mad,
der bliver leveret udefra.
Men ansøgningerne til puljen tegner et helt andet billede.
Det er rigtigt, at mange af kommunernes projekter ligger på
fællesarealerne. Men de projekter handler ikke om at bygge
anretterkøkkener.
Side 17
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
Tværtimod har kommunerne søgt om penge til at udvide eller
nedlægge de typiske anretterkøkkener, hvor man kun kan
modtage maden, varme den op, hælde den i skåle og servere
den, når det er spisetid.
Det er faktisk det, kommunerne gerne vil væk fra.
Nogle projekter handler om at opgradere de eksisterende
køkkener eller etablere helt nye, så alle måltider kan laves fra
bunden.
I Lejre Kommune har de søgt om og fået penge til at etablere tre
grovkøkkener i forbindelse med eksisterende køkkener på de
enkelte afdelinger, så man også her selv kan håndtere friske
grøntsager.
I Aarhus Kommune, som allerede er langt i forhold til at trække
køkkenerne hjem til beboerne, har de fået næsten 45 millioner
til blandt andet at ombygge eksisterende anretterkøkkener i
hvert bofællesskab til produktionskøkkener med kapacitet til at
lave mad fra bunden.
Side 18
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
Andre steder vil de renovere køkkenerne så
dele
af dagens
måltider kan tilberedes på hver enkelt afdeling. For eksempel
kan man selv skrælle og koge kartofler og grøntsager og stege og
bage, alt hvad der skal steges og bages af frikadeller,
flæskestege, tærter og så videre.
Det vil sige, at selv om man ikke laver produktionskøkkener,
hvor frikadelledejen og tærtebunden bliver lavet fra bunden, så
vil der stadig være aktivitet om at tilberede andre dele af
måltidet, beboerne kan involveres, og maden er frisklavet og
kan duftes på hele afdelingen.
Side 19
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 953: Spm. om oversendelse af talepapir fra samrådet den 6/6-17 om køkkenpuljen til at forbedre og forny køkkener på plejehjem, til ældreministeren
[Afslutning]
Jeg er alt i alt rigtig glad for, hvad vi kan udrette med den her
pulje. Især er jeg glad for, at der i kommunerne er et reelt ønske
om at få maden tættere på beboerne. Det kan man se i
ansøgningerne. Og det er jo også den vilje, der skaber de gode
oplevelser i praksis.
Et køkken er jo netop en god ramme for både madlavning og
samvær. Det er mennesker, der fylder den ramme ud:
Personale, beboere og pårørende. Det glæder jeg mig til at se.
Tak for ordet.
Side 20