Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 28. marts 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 546 (SUU alm. del) stillet 22. februar 2017
efter ønske fra Lotte Rod (RV).
Spørgsmål nr. 546
”Ministeren bedes kommentere artiklerne ”Danmark følger ikke WHO’s råd om at bekæmpe resistens”
og ”Læger og mikrobiologer: Aftale om antibiotika dur ikke!” bragt på www.dr.dk den 17. februar 2017,
herunder bedes ministeren oplyse, hvordan ministeren forholder sig til, at regeringens vægtning af
antibiotika til dyr strider i mod WHO’s anbefalinger, der bl.a. er baseret på, at stoffer som f.eks.
makrolider, penicilliner og aminoglykosider er klassificeret som kritisk vigtige for mennesker.”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”I det differentierede gule kort for antibiotikaforbrug til svin grupperes antibiotika, så nogle typer
antibiotika vægtes mere end andre i opgørelsen af landmandens antibiotikaforbrug. Vægtningen af
antibiotika i det differentierede gule kort sker ud fra Fødevarestyrelsens vurdering af risikoen ved
anvendelsen af antibiotika til svin under danske forhold. Hvor meget, forskellige antibiotika tæller i
det differentierede gule kort, er først og fremmest afhængig af resistensrisikoen for den humane
sundhedssektor.
Til at foretage vurdering af risikoen ved anvendelse af antibiotika til dyr med udgangspunkt i et
overordnet, samlet europæisk perspektiv har European Medicines Agency (EMA) nedsat en
ekspertgruppe, Antimicrobial Advice ad hoc Expert Group (AMEG). AMEG’s anbefalinger er
udarbejdet med udgangspunkt i WHO’s liste over kritisk vigtige antibiotika. I øvrigt anfører WHO i sin
rapport fra 2016, at kategoriseringen i rapporten ikke bør bruges som den eneste kilde til
risikohåndtering.
For at kunne håndtere risici ved brug af antibiotika til dyr optimalt, har Fødevarestyrelsen igangsat
udarbejdelse af nationale risikovurderinger, der forholder sig konkret til risikoen ved anvendelse af
antibiotika til svin under danske forhold.
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk