Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17
SUU Alm.del
Offentligt
1720255_0001.png
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2017-29-169-01907
Den 6. februar 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 391 (SUU alm. del) stillet 20. januar 2017
efter ønske fra Sundheds- og Ældreudvalget.
Spørgsmål nr. 391
”På samrådet i Sundheds- og Ældreudvalget den 12. januar 2017 (jf. SUU alm. del – samrådsspørgsmål
AZ og AÆ) omtalte sundhedsministeren en undersøgelse fra 2011 om forekomsten af MRSA i dansk og
importeret svine-, okse- og kyllingekød. Ministeren bedes oplyse, om der er en nyere undersøgelse af
forekomsten af MRSA i kød. I bekræftende fald bedes ministeren oversende resultatet af de nye
undersøgelse.”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser:
”Som en del af DANMAP overvågningen gennemfører Fødevarestyrelsen med mellemrum screening
for forekomst af MRSA i svinekød. Svinekød blev undersøgt for husdyr-MRSA i 2009-2011. I efteråret
2011 anbefalede DANMAP-styregruppen at nedprioritere undersøgelser af husdyr-MRSA i svine-,
okse- og kyllingekød med den begrundelse, at MRSA i kød ikke udgjorde en risiko for fødevare-
sikkerheden. Fødevarestyrelsen fulgte styregruppens anbefaling, som også ligger i tråd med en
risikovurdering udarbejdet af ekspertgruppen for husdyr-MRSA i december 2014.
I 2016 blev der undersøgt 305 prøver for forekomst af husdyr-MRSA i dansk og udenlandsk svinekød
samt dansk økologisk svinekød. Prøverne er indsamlet fra detailbutikker i Danmark. Resultaterne
fremgår i nedenstående tabel, hvor tallene fra 2011 også er med. Der foreligger ikke nyere
undersøgelser af husdyr-MRSA i okse- eller kyllingekød.
Husdyr-MRSA
påvist 2011
10 %
5%
Ikke undersøgt
Husdyr-MRSA påvist
2016
48 %
28 %
32 %
Dansk konventionelt svinekød
Udenlandsk konventionelt svinekød
Dansk økologisk svinekød
Siden den sidste undersøgelse i 2011 er forekomsten af MRSA i det danske svinekød således steget fra
10 % til 48 % og i det udenlandske kød fra 5 % til 28 %. Stigningen i svinekød ligger i tråd med
stigningen af MRSA i svinebesætningerne, som er steget fra 16 % i 2011 til 68 % i 2014.
Fødevarestyrelsen har ikke tidligere undersøgt husdyr-MRSA forekomsten i økologisk svinekød.
Forekomsten på 32 % i 2016 er høj, hvis den sammenlignes med forekomsten af MRSA i økologiske
svinebesætninger, som alene var på 6 % i 2015.
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk
SUU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 391: Spm. om, at på samrådet den 12. januar 2017 omtalte sundhedsministeren en undersøgelse fra 2011 om forekomsten af MRSA i dansk og importeret svine-, okse- og kyllingekød. Ministeren bedes oplyse, om der er en nyere undersøgelse af forekomsten af MRSA i kød, til miljø- og fødevareministeren
Fødevarestyrelsen vil få oversendt ovenstående data til MRSA-ekspertgruppen med henblik på
gruppens videre arbejde, herunder stillingtagen til hvorvidt der skal iværksættes tiltag på slagteriet
og/eller opskæringsvirksomheder, som kan mindske kontaminering af kødet med husdyr-MRSA
bakterier.”
Esben Lunde Larsen
/
Per Henriksen
2