Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 15-12-2016
Enhed: Ældre og det Nære Sam-
menhængende Sundhedsvæsen
Sagsbeh.: DEPISH
Sagsnr.: 1609501
Dok. nr.: 248563
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 11. oktober 2016 stillet følgende
spørgsmål nr. 31 (Alm. del) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 31:
”Vil ministeren sende udvalget en redegørelse over de nordiske landes og New Zea-
lands forskningsmæssige strategier indenfor forskning i pesticidresters skadelige virk-
ninger? Ministeren bedes inkludere en oversigt over de enkelte forskningsprogram-
mer og den statslige finansiering af specifikke programmer i redegørelsen.”
Svar:
Danmarks forskningsmæssige strategi inden for forskning i pesticidrester
Til brug for min besvarelse angående Danmarks forskningsmæssige strategi inden for
forskning i pesticidresters skadelige virkninger har ministeriet indhentet bidrag fra
Miljø- og Fødevareministeriet. Jeg kan henholde mig til svaret:
”Fødevarestyrelsen og Miljøstyrelsen har i ydelsesaftale mellem Miljø- og Fødevare-
ministeriet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) en strategisk sigtelinje vedrøren-
de ”Vejen til sundere fødevarer og forbrugerprodukter i Danmark”, som bl.a. omfat-
ter kemiske stoffer herunder pesticidrester og deres virkning.
Der er behov for viden om toksikologiske virkninger af kemiske stoffer, som menne-
sker bliver udsat for gennem fødevarer og produkter eller gennem forekomsten i mil-
jøet. Den frembragte viden er en forudsætning for at kunne udføre risikovurderinger
og opstilling af kvalitetskriterier. DTU Fødevareinstituttet leverer uafhængig forsk-
ningsbaseret rådgivning inden for vurdering af bl.a. pesticidrester.
DTU Fødevareinstituttet er i relation til EU Kontrolforordningen udpeget af Fødevare-
styrelsen som nationalt referencelaboratorium for de fleste kemiske stoffer i fødeva-
rer. Instituttet er desuden af EU-Kommissionen udpeget som EU Community referen-
celaboratorium for pesticider i cerealier og foderstoffer.
DTU Fødevareinstituttet yder desuden forskning blandt andet indenfor følgende
forskningsområder af særlig interesse på miljø- og fødevareområdet:
Forskning i sundhedsmæssige effekter fra enkeltstoffer og kombinationsef-
fekter.
Særlige sundhedsmæssige effektområder som fx hormonforstyrrende effek-
ter, reproduktionstoksiske effekter, effekter på tarmmikrobiota samt allergi.
Metodeudvikling til vurdering af sundhedsmæssige effekter af enkeltstoffer
eller kombinationer af stoffer ved computermodeller, testbaseret på celler
og dyreforsøg.
Metodeudvikling til helhedsvurderinger af fødevarer.
Udvikling af metoder til at få flere og mere detaljerede kemiske data for ind-
hold af kemiske stoffer herunder pesticidrester i fødevarer.