Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 31. oktober 2016
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 30 (SUU alm. del) stillet 11. oktober 2016
efter ønske fra Sundheds- og Ældreudvalget.
Spørgsmål nr. 30
”Vil ministeren oplyse – med angivelse af konkrete eksempler – hvilke typer af frugt og grønt, der
indeholder flest pesticidrester”
Svar
Spørgsmålet har været forelagt Fødevarestyrelsen, der har oplyst at:
”Overordnet set indeholder udenlandske afgrøder flere pesticidrester end danske. Hver enkelt dansker
kan halvere sit indtag af pesticider ved at vælge danske afgrøder frem for udenlandske, der hvor det er
muligt.
Fødevarestyrelsens pesticidkontrol viser også, at grønt generelt har et lavere pesticidindhold end frugt,
men også, at grænseværdierne sjældent overskrides (Resultaterne fra pesticidkontrollen 2014 viser, at
der var overskridelser i 1,4 pct. af alle grøntprøverne og i 1,6 pct. af alle frugtprøverne).
For at vurdere de enkelte afgrøder har DTU Fødevareinstituttet - ud fra Fødevarestyrelsens
kontrolresultater fra 2010 til 2014 - belyst den indbyrdes rangorden af de enkelte typer af frugt og
grønt efter deres indhold af pesticidrester. Rangordningen af frugt og grønt er foretaget ud fra
afgrødernes indhold af pesticidrester sammenholdt med, hvor meget de enkelte pesticider bidrager til
den samlede sundhedsmæssige belastning.
Rangordningen viser blandt andet, at udenlandske kirsebær og udenlandske forårsløg har et relativt
stort pesticidindhold, hvorimod der for eksempel i danske svampe og udenlandske rabarber slet ikke
er fundet pesticidrester.”
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk