Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 22. december 2016
Enhed: Ældre og det Nære Sam-
menhængende
Sagsbeh.: DEPSLH
Sagsnr.: 1611054
Dok. nr.: 254279
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 30. november 2016 stillet følgende
spørgsmål nr. 226 (Alm. del) til ældreministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet
er stillet efter ønske fra Jeppe Jakobsen (DF).
Spørgsmål nr. 226:
”Vil ministeren oplyse, hvor mange kommuner der ligesom Odense Kommune, jf. ar-
tiklen ”Trods drømme fra ny minister: Ældremad bliver i storkøkkenet” bragt i Fyens
Stiftstidende den 30. nov. 2016, er bundet af længevarende kontrakter om levering af
mad til kommunens plejehjem fra storkøkkener?”
Svar:
Jeg er meget tilfreds med, at der i aftalen om finansloven for 2017, som blev indgået i
november mellem den daværende Venstre-regering, Dansk Folkeparti, Liberal Allian-
ce og Det Konservative Folkeparti blev afsat 425 mio. kr. i 2017 til en kommunal an-
søgningspulje målrettet renovering, etablering eller genetablering af køkkener på
landets plejecentre. Køkkenerne kan både være større produktionskøkkener, der la-
ver mad til hele plejecentret, eller mindre anretterkøkkener i fx leve-bo miljøer. Må-
let er at bringe maden tættere på borgeren og gøre madlavning til en større del af
hverdagen på plejecentrene.
Sundheds- og Ældreministeriet har ikke oplysninger om, hvilke konkrete ordninger og
kontrakter kommunerne har indgået i forbindelse med deres tilbud om madservice til
borgere på plejecentre.
Ankestyrelsen har i en kortlægning af plejeboligområdet fra februar 2016 bl.a. set på
madproduktionen på danske plejecentre. Deres undersøgelse beskriver, at der grund-
læggende er tre modeller for, hvordan madproduktionen foregår på landets plejecen-
tre. Maden bliver enten lavet fra bunden på selve plejecentret, leveret udefra færdig-
forarbejdet eller leveret som halvfabrikerede retter, som skal tilberedes på plejecen-
tret.
Tabel 1 viser, at 66 procent af kommunerne får leveret færdigforarbejdet mad i høj
eller i nogen grad.
Tabel 1
Kommunen bedes angive, i hvilken grad madproduktionen på plejecentre i kommunen fordeler sig på føl-
gende tre former for madproduktion
I høj grad
I hvilken grad produceres ko-
sten til borgere på plejehjem
og på plejecentre i et fælles
centralt køkken og leveres
færdigforarbejdet?
I nogen grad
I mindre grad
Slet ikke
I alt
33 (34)
31 (32)
15 (15)
18 (19)
97 (100)