
 

 

European Commission 

Directorate-General 

Taxation and Customs Union 

Indirect Taxation and Tax administration, VAT  

  

Att. Donato Raponi 

 

Question concerning the application of EU VAT provision  
 

Dear Mr. Raponi,  

 

With reference to the correspondence between the Danish Ministry of Taxation and the 

Commission (exchange of letters is enclosed for information purposes) the Ministry glad-

ly accepts the Commissions offer to raise the issue under the auspices of the VAT Com-

mittee.   

 

The Danish Ministry of Taxation is in general of the opinion that the conditions for the 

VAT exemptions of medical services as developed in Danish case law have resulted in an 

arbitrary practice by which fertility treatment can or can not be exempt from VAT. It is 

of our greatest interest to consider the possibility to implement changes to the interpreta-

tion formed by Danish case law in order to make fertility treatment VAT-exempt as a 

general measure.    

 

The Danish Ministry of Taxation therefore asks for an assessment of to what extent the 

scope of the exemption of medical services in Article 132 (1) (b) and (c) of Council Di-

rective 2006/112/EC — the EU’s common system of value added tax (VAT) covers 

assisted reproduction. In particular the following question should be raised:      

 

Is fertility treatment performed on a single woman or women living in a homosexual relationship, where 

the woman receiving the treatment has no indication of a disease or health irregularity covered by the 

VAT exemption?   

 

Opinion of the Danish Ministry of Taxation  

Pursuant to Danish case law, assisted reproduction is currently exempted as a health ser-

vice if the woman receiving the treatment has an indication of reduced fertility. The 

treatment must accordingly refer to a medical assessment showing that the woman receiv-

ing the treatment has in fact an indication of reduced fertility. Since the VAT exemption 

for medical services is conditional on the existence of an indicator of infertility related to 

the person receiving the treatment (i.e. the woman), the treatment of heterosexual cou-

ples, where it is found that the man is the reason for the need of assisted reproduction, is 

not covered by the VAT exemption.     

 

The Commission has informed The Danish Ministry of Taxation that they are of the 

opinion that dependent on the facts of the individual case – there can be a sufficient link 

between fertility treatment and a health disorder even if the infertility/reduced fertility is 

solved by treating the 'healthy' partner. In such a case the treatment is carried out because 

one of the partners who want to have a child together suffers from infertility/reduced 

fertility. The unfulfilled wish for a child of the couple is the result of this health disor-
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der/disease. This negative consequence can be alleviated by the fertility treatment of one 

of the partners.  

 

The Danish Ministry of Taxation agrees with the assessment given by the Commission.   

Based on the communication from the Commission the Danish practice concerning the 

exemption for medical care will be amended to also cover treatment of reduced fertility in 

the case where only one of the partners in a relationship suffers from infertility/reduced 

fertility.  

 

I relation to fertility treatments performed on single women or women living in a homo-

sexual relationship, where the woman receiving the treatment has no indications of a 

disease or a health irregularity, it is unclear whether or not the treatment is covered by the 

VAT exemption.  

 

As mentioned by the Commission the ECJ, has clarified that medical services effected for 

a purpose other than that of protecting, including maintaining or restoring, human health 

may not benefit from the exemptions under Article 132(1)(b) and (c). The fertility treat-

ment of a single woman or a woman in a homosexual relationship would not be connect-

ed to a disease/health disorder or to the protection of human health (preventive 

measures) within this meaning. A causal connection in this regard would be missing, un-

like the case of a heterosexual couple. On the other hand, the ECJ has clarified that the 

therapeutic purpose of the medical care should not necessarily be interpreted narrowly. 

However, the Commission has doubts whether the therapeutic purpose of enabling a 

pregnancy without any connection to a disease/health disorder or the protection of 

health is sufficient for treatment to be covered by the VAT exemptions in question. The 

requirement of strict interpretation could speak against this. 

 

The Danish Ministry of Taxation is of the opinion that fertility treatment should be ex-

empt from VAT as a general measure. We agree with the Commission, that the aim of the 

exemption is connected to a person being treated for a disease/health disorder and it is 

not decisive whether the treatment is performed on a man, a woman, a heterosexual or a 

homosexual couple. The Danish Ministry of Taxation is of the opinion that everyone 

should have access to fertility treatment exempt from VAT. This position may also be 

considered to be consistent with rules on equality and human rights. Given the uncertain-

ty related to this question we would appreciate if the issue could be raised in the VAT 

Committee.      

 

 

 

Yours sincerely 

 

Jeanette Rose Hansen  

 


