Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato:31-08-2017
Enhed: AELSAM
Sagsbeh.: DEPSLH
Sagsnr.: 1705169
Dok. nr.: 419275
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 26. juni stillet følgende spørgsmål nr.
1003 (Alm. del) til ældreministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet ef-
ter ønske fra Kirsten Normann Andersen (SF).
Spørgsmål nr. 1003:
”Ministeren
bedes oplyse, om der må være husdyr f.eks. hunde og katte på de en-
kelte afdelinger på plejehjem med afdelingskøkkener?”
Svar:
Hvis man på et plejehjem ønsker at lave de daglige måltider i et afdelingskøkken tæt
på beboerne, og man samtidig oplever, at husdyr som hunde og katte kan være med
til at skabe hygge og ro på en afdeling, så skal der efter min opfattelse kunne være
plads til begge dele.
Hvad angår de hygiejne- og fødevaremæssige forhold, er det er Fødevarestyrelsen
der kan give tilladelse til at have husdyr på et plejehjem. Derfor har mit ministerium
til brug for besvarelsen indhentet bidrag fra Miljø- og Fødevareministeriet.
Miljø- og Fødevareministeriet har oplyst om følgende:
”Fødevarestyrelsen
kan meddele tilladelse til at husdyr, herunder hunde og katte får
adgang til køkkenet på plejehjem, hvor der tilberedes mad til beboerne. Der kan
meddeles tilladelse, uanset om der tilberedes mad fra bunden, eller maden modtages
færdig fra et centralkøkken og blot skal serveres eller eventuelt varmes før servering.
Hvis der er hunde og katte i køkkenet, kan det betyde, at maden bliver forurenet. Dy-
rene kan overføre bakterier, virus o.l. til maden, enten direkte eller via borde og red-
skaber, og dette kan gøre beboere syge. Desuden kan hår fra hunde og katte komme i
maden, og dette er uappetitligt.
I forbindelse med en tilladelse vil plejehjemmet derfor skulle fremlægge planer for,
hvordan man undgår forurening af maden. Det kan fx være nødvendigt at sikre, at dy-
rene ikke har adgang til køkkenet, mens der gøres rent og håndteres madvarer, og at
der gøres grundigt rent, før håndtering af maden påbegyndes. Desuden bør persona-
let og de beboere, der medvirker ved tilberedning og servering af maden, sørge for
god personlig hygiejne, så maden ikke bliver forurenet ad den vej.”