Skatteudvalget 2016-17
SAU Alm.del
Offentligt
1681960_0001.png
1. november 2016
J.nr. 16-1560147
Til Folketinget – Skatteudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 26 af 11. oktober 2016 (alm. del). Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Maria Reumert Gjerding (EL).
Karsten Lauritzen
/ Jeanette Rose Hansen
SAU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 26: MFU spm. om at redegøre for, hvor stor en andel af momsen på fødevarer der stammer fra økologiske fødevarer, til skatteministeren
1681960_0002.png
Spørgsmål
Ministeren bedes redegøre for, hvor meget en afskaffelse af moms på fødevarer vil redu-
cere statens samlede momsindtægter.
Svar
Indledningsvist bemærkes, at det ikke er muligt i henhold til EU’s momsregler at afskaffe
momsen på fødevarer. I Danmark gælder der overordnet, med undtagelse af nulmoms på
aviser, en standardmomssats på 25 pct. De fælles EU-momsregler giver dog mulighed for,
at der kan indføres en reduceret momssats på fx fødevarer eller en undergruppe heraf,
eksempelvis frugt og grønt.
EU-landenes mulighed for at anvende reducerede momssatser er underlagt visse krav. En
reduceret momssats skal således være mindst 5 pct. af afgiftsgrundlaget. I Danmark vil en
evt. reduceret momssats på fx fødevarer dog ikke kunne sættes ned til 5 pct., da EU-
reglerne også stiller krav om, at den moms, som virksomhederne kan trække fra i forbin-
delse med produktionen, beløbsmæssigt ikke må overstige den moms, der opkræves ved
salg. Danmark har en forholdsvis høj momssats, som blandt andet er pålagt indkøb til
virksomhedernes produktion, og en reduceret sats i Danmark vil derfor være relativ høj
sammenlignet med andre medlemslande.
I Danmark anvendes der dog ikke reducerede momssatser. Det skal overordnet ses i lyset
af, at der er en række fordele ved, at varer og ydelser pålægges den samme momssats. Et
enhedsmomssystem er bl.a. lettere at administrere både for myndigheder og erhvervslivet.
Såfremt man ønsker at indføre et momssystem med forskellige momssatser, vil en præcis
afgrænsning af, hvad der er omfattet af den reducerede sats være nødvendig. En sådan
afgrænsning vil være administrativ tung at foretage og vedligeholde, da der altid vil være
grænsetilfælde, hvor der kan være tvivl om, hvorvidt en vare er omfattet af den reducere-
de momssats eller ej.
Samtidig medfører reducerede momssatser på enkelte varer eller ydelser ikke nødvendig-
vis, at priserne falder tilsvarende for disse varer eller ydelser. En af årsagerne til, at priser-
ne ikke nødvendigvis falder, kan være øgede administrative omkostninger for virksomhe-
derne, som skal administrere de reducerede momssatser. Disse øgede omkostninger vil
typisk blive overvæltet på forbrugerne.
Der foretages derfor ikke et skøn over de provenumæssige konsekvenser ved at afskaffe
moms på fødevarer, da det, som beskrevet, ikke er muligt at gennemføre i praksis.
Side 2 af 2