Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1772758_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 23. juni 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 836 (MOF alm. del) stillet 9. juni 2017 efter
ønske fra Trine Torp (SF).
Spørgsmål nr. 836
”Det fremgår bl.a. af ministerens besvarelse af spørgsmål nr. S 1254, at ”indtag
af pesticidrester i
kosten er på et niveau, der vurderes ikke at give anledning til sundhedsmæssige bekymringer”. Da der
er tale om en vurdering, vil denne vurdering være forbundet med en kalkuleret usikkerhed. Kan
ministeren på den baggrund redegøre for, hvordan denne kalkulerede usikkerhed er opgjort ved at
oplyse følgende:
• Hvordan er cocktaileffekten indgået i den kalkulerede
usikkerhed og dermed i vurderingen, jf. bl.a.
artiklen: ”Pesticid-cocktail kan skade drengefostre” bragt den 1. december 2012 på ww.dr.dk/nyheder
den 1. og artiklen: ”Pesticider kan skade drengefostre” bragt den 3. december 2012 på www.ing.dk?
• Kan
ministeren bekræfte, at vurderingen ikke er en garanti for, at almindelig indtagelse af fødevarer
med mange forskellige pesticidrester og nedbrydningsprodukter fra disse ikke skader fostres udvikling
mht. intelligens, fertilitet og udvikling af kræft og andre sygdomme under graviditeten og senere i
livet?”
Svar
Det er meget vigtigt for mig at understrege, at målsætningen for regeringen fortsat er, at fødevarer på
det danske marked indeholder så få pesticidrester, som muligt
og at ingen bliver syge af maden.
Jeg har forelagt spørgsmålet om, hvordan cocktaileffekter indgår i vurderingen, til Fødevarestyrelsen,
der oplyser:
”DTU Fødevareinstituttet har ud fra Fødevarestyrelsens analyseresultater og DTU’s kostundersøgelser
beregnet det samlede pesticidindtag fra kosten, hvor indtag af flere stoffer samtidigt
(kombinationseffekter/cocktaileffekter) inddrages. Først er indtaget af hvert enkelt pesticid for sig
beregnet i forhold til det Acceptable Daglige Indtag (ADI) for pesticidet. Dernæst er alle disse forhold
lagt sammen til et såkaldt ”Hazard Index”.
I disse beregninger indgår alle typer af effekter.
Det skal bemærkes, at når indtaget fra alle fundne pesticider med denne metode lægges sammen,
selvom stofferne ikke har samme type af effekter, så overestimerer denne metode risikoen ved indtag
af pesticidrester. Ud fra disse beregninger vurderes der ikke at være en sundhedsmæssig risiko ved
indtag af de fundne pesticider samtidigt.”
Jeg henholder mig til denne vurdering fra Fødevarestyrelsen, men kan desværre ikke give nogen
absolutte garantier, da vurderinger om pesticidrester bygger på eksisterende viden.
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 837: Spm. om målinger af pesticider og nedbrydningsprodukter i fødevarer m.v., til miljø- og fødevareministeren
2