Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 9. juni 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 821 (MOF alm. del) stillet 1. juni 2017 efter
ønske fra Christian Poll (ALT).
Spørgsmål nr. 821
”Ministeren
bedes redegøre for, hvilke testdata for oxolinsyre, der ligger til grund for fastsættelsen af
miljøkvalitetskravene på 15 mikrogram/liter hhv. 18 mikrogram/liter, samt hvordan disse krav
oversættes til også at gælde for havmiljøet, selvom de er fastsat for ”indlandsvand” og ”overfladevand”,
jf. bekendtgørelse nr. 921 om krav til udledning af forurenende stoffer til vandløb, søer eller havet og
bekendtgørelse nr. 439 om fastsættelse af miljømål for vandløb, søer, overgangsvande, kystvande og
grundvand, bilag 2, tabel 3.
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Miljøstyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:
"Overskrifterne
i kolonnerne ”Indlandsvand” og ”Andet overfladevand” i bilag 2, tabel 3 i
bekendtgørelse nr. 439 af 19. maj 2016 dækker over hhv.
”ferskvand” og ”havvand” (er en oversættelse
fra EU-direktivet). Bekendtgørelse om krav til udledning af forurenende stoffer til vandløb, søer eller
havet, bek. 921 af 27. juni 2016, henviser til bek. 439, som indeholder de konkrete miljøkvalitetskrav.
Det generelle kvalitetskrav på 15 mikrogram/liter og maksimumskoncentrationen på 18
mikrogram/liter er således ens for ferskvand og havvand.
Miljøkvalitetskravet for oxolinsyre blev fastsat i juli 2007 i henhold til Miljøstyrelsens vejledning fra
2004, hvor man bl.a. inddrog data fra økotoksikologiske tests på forskellige organismer. Der foreligger
for oxolinsyre testdata for effekter på 7 forskellige arter af bakterier (inkl. cyanobakterier,
”blågrønalger”), grønalger, rødalger, krebsdyr og fisk
og omfattende både korttids- og langtidstest.
Ligeledes findes der testdata for effekter på 2 arter af sygdomsfremkaldende bakterier.
De udslagsgivende data for fastsættelsen af miljøkvalitetskravene er testdata for cyanobakterien
Microcystis aeruginosa.
Der er ved fastsættelsen af kvalitetskravene ikke anvendt en ekstra
usikkerhedsfaktor for havvand, da det vurderes at være usandsynligt, at arter specifikke for havvand
(f.eks. søpindsvin og havbørsteorme) vil være mere følsomme over for stoffet end bakterierne. Ved
fastsættelsen af kvalitetskravene er der endvidere taget højde for, at de beskytter mod udvikling af
resistens hos sygdomsfremkaldende bakterier i vandmiljøet."
Esben Lunde Larsen
/
Claus Torp
Miljø- og Fødevareministeriet
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk