Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1771561_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 21. juni 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 779 (MOF alm. del) stillet 29. maj 2017 efter
ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Spørgsmål nr. 779
”Vil
ministeren vedrørende kontrol af listeria redegøre for regelgrundlaget for påbud om tilbagekaldel-
”Kan ministeren
se af varepartier og herunder nærmere oplyse, hvordan man tager stilling til, hvor længe og hvor store
15, 2. samling)?”
mængder af varer, der skal trækkes af markedet, jf. MOF alm. del.
– bilag 428?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende:
”Tidsforbruget til afholdelse af en nyjægerjagt v
Rådets forordning (EF) nr. 178/2002, fastslår i arti-
”Fødevareforordningen,
Europa-Parlamentets og
erfaringstal for
fødevarer ikke må
tidligere såkaldte ’uddannelsesjagter’ for nye
kel 14, stk. 1, at
tidsforbruget til de
markedsføres, hvis de er farlige, og i stk. 2, at fødevarer, som er
sundhedsskadelige eller uegnede til menneskeføde, anses for at være farlige.
Forordningens artikel 19, stk. 1, fastslår, at en leder af en fødevarevirksomhed, som antager eller har
grund til at antage, at en fødevare, der er gået gennem virksomheden, ikke overholder kravene til føde-
varesikkerhed, straks skal træffe foranstaltninger til at trække den pågældende fødevare tilbage fra
markedet og orientere myndighederne og forbrugerne om årsagen til, at varen trækkes tilbage. I de
der opkræves ved
ikke med
og fornyelse
kan sikre et
tilfælde, hvor man
udstedelse
andre midler
af jagttegn.”
tilpas højt sundhedsbeskyttelsesniveau, skal
fødevaren tilbagekaldes fra forbrugeren.
Artikel 19, stk. 3, fastslår, at i tilfælde, hvor virksomhedslederen antager eller har grund til at antage, at
en fødevare, som virksomheden markedsfører, kan have sundhedsskadelig virkning på mennesker,
skal myndighederne straks informeres herom med henblik på iværksættelse af nødvendige forholds-
regler.
Der sondres således mellem fødevarer, som anses for farlige, fordi de ikke er egnede til konsum, og
fødevarer, som har eller kan have sundhedsskadelig virkning. Hvis fødevarerne har eller kan have
sundhedsskadelig virkning, skal de forblive på lagrene, og de fødevarer, som er sendt på markedet,
skal trækkes tilbage fra virksomheder og /
tilbagekaldes fra forbrugerne. Hvis fødevarerne ikke er egne-
de til konsum, uden at de samtidig anses for sundhedsskadelige, vil det som udgangspunkt være den
samme fremgangsmåde med tilbagetrækning og tilbagekaldelse af fødevaren. En tilbagetrækning eller
tilbagekaldelse kan undlades, hvis det i den konkrete sag vurderes, at man kan opretholde et passende
beskyttelsesniveau på anden vis. Fx ved korrektion af mærkning på fødevaren eller ved opslag med
information til forbrugerne.
Omfanget af en tilbagetrækning eller en tilbagekaldelse afhænger af, om fødevarerne er en del af en
sending eller et parti af samme klasse eller betegnelse, artikel 14, stk. 6. Alle fødevarer i et parti be-
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 779: Spm., om redegørelse for regelgrundlaget for påbud om tilbagekaldelse af varepartier i forbindelse med listeria, til miljø- og fødevareministeren
handles således ens. Hvis det imidlertid er muligt at påvise, at dele af partiet adskiller sig fra den del,
som er vurderet farligt, er der mulighed for at udskille denne del af partiet og dermed undlade at tilba-
getrække eller tilbagekalde denne del.
En tilbagetrækning eller en tilbagekaldelse vil i praksis kunne udvides til at omfatte flere partier eller
sendinger, hvis samme fare må antages at være forbundet med disse partier også. Dette vil bero på en
konkret, faglig vurdering i det enkelte tilfælde.
Fødevareforordningen forholder sig ikke eksplicit til spørgsmålet om, hvor lang en periode der skal
trækkes tilbage eller kaldes tilbage for. Dette afgøres af ovennævnte partiafgrænsning og vurdering.
Perioden afhænger af, hvor store mængder fødevarer der er produceret under identiske forhold, og den
kan afhænge af nye rutiner i en virksomhed, af kontrolresultater i egenkontrollen, af epidemiologiske
udredninger blandt sygdomsramte, af fødevarens karakter samt en række andre faktorer, som skal
fastlægges konkret fra sag til sag, så hensynet til ikke at trække for meget tilbage balanceres med hen-
synet til fødevaresikkerheden.
Reglerne gælder alle typer af situationer, hvor tilbagekaldelse eller tilbagetrækning vurderes nødven-
dig for at sikre forbrugerne. Der er således ikke særlige regler eller retningslinjer for listeria.”
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
2