Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Dato: 08-06-2017
Enhed: JURPSYK
Sagsbeh.: SUMBGB
Sagsnr.: 1704240
Dok. nr.: 381431
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har den 29. maj 2017 stillet følgende spørgs-
mål nr. 777 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares.
Spørgsmål nr. 777:
”Vil
ministeren fremsende et notat, der redegør for, hvad listeriabakterien er og her-
under oplyse og bakteriens farlighed?”
Svar:
Jeg har anmodet Statens Serum Institut om bidrag til besvarelse af spørgsmålet.
Statens Serum Institut har svaret følgende:
”Listeriainfektion
er en fødevarebåren sygdom, der skyldes infektion med bakterien
Listeria monocytogenes.
Infektionen viser sig langt overvejende som blodforgiftning
eller meningitis eller, sjældnere, som en infektion hos gravide kvinder. Man er i store
træk kun i risiko for at blive ramt af en listeriainfektion, hvis man har nedsat immun-
forsvar eller er gravid.
Listeria monocytogenes
er i modsætning til fx salmonella ikke en tarmbakterie, men
en miljøbakterie, som kan findes naturligt mange steder i miljøet. Den kan derfor un-
dertiden overføres til rå eller let forarbejdede fødevarer. Listeria kan derudover dele
sig ved køleskabstemperatur, hvad de fleste andre fødevarebårne bakterier ikke kan.
Hvis fødevarerne er af en type, der understøtter listerias vækst, kan små mængder af
bakterierne over nogle uger vokse til mængder, der er store nok til at kunne gøre ud-
satte personer syge. Specielt vides forskellige former for skiveskåret kødpålæg og fi-
skepålæg (som fx koldrøget eller gravad fisk) at kunne udgøre en risiko. Men der ken-
des dog også udbrud med mange andre typer af fødevarer, herunder produkter frem-
stillet af upasteuriseret mælk (som dog er sjældne i Danmark). Risikoen for at få en
listeriainfektion er højere, såfremt man spiser pålæg, der har overskredet holdbarhe-
den, eller som har været opbevaret for varmt.
Listeria smitter via mad og ikke fra person til person. Spiser man mad forurenet med
listeria, hvilket man formoder de fleste af os med jævne mellemrum gør i små doser,
vil man ikke blive alvorligt syg, hvis man ikke tilhører en risikogruppe. Indtag af bakte-
rierne kan lede til mild febersygdom evt. med diarré. Dette diagnosticeres dog nor-
malt ikke, så når man taler om listeriainfektioner, menes normalt
invasiv listeriainfek-
tion,
der typisk vil påvises ved, at man finder listeria i blodet hos patienten. Invasive