Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1765031_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 1. juni 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 727 (MOF alm. del) stillet 11. maj 2017 efter
ønske fra Pia Adelsteen (DF).
Spørgsmål nr. 727
”Vil
ministeren kommentere henvendelsen af 10/5-17 fra FødevareDanmark om frygt for kontrollen
truer fødevareproduktionen, jf. MOF alm. del
bilag 428?”
Svar
Der har været stor fokus på listeria i de senere år. Det skyldes ikke mindst et større sygdomsudbrud
med listeria i 2014, som førte til, at der blev gennemført et kritisk eftersyn af listeriaindsatsen i Dan-
mark. Anbefalingerne herfra blev indarbejdet i Fødevareforlig 3, som løber fra 2015-2018.
Formålet med indsatsen er at bekæmpe og forebygge listeria i fødevarer, bl.a. ved at hæve vidensni-
veauet om listeria hos både virksomheder og kontrollen. Der er bl.a. blevet udarbejdet et site,
”Alt om
listeria”,
på Fødevarestyrelsens hjemmeside, hvor der kan hentes information om listeria. Her fremgår
det fx, at listeria er en miljøbakterie, og at det derfor er vigtigt, at virksomhederne har fokus på at hol-
de forureningen nede i produktionsmiljøet. Det gælder især for virksomheder, der producerer fødeva-
rer, hvor listeria kan vokse og dermed kan udgøre en risiko for forbrugerne.
Det har længe været muligt at undersøge for listeria. Det nye er, at der kommet analysemetoder, hvor
det er muligt at sammenligne forskellige listeriatyper på DNA niveau. Med denne metode er det muligt
at sammenkæde fund fra sygdomstilfælde med fund i fødevarer og i produktionsmiljøet hos specifikke
virksomheder. Før en virksomhed udpeges som mulig kilde til et sygdomsudbrud, skal dette dog un-
derbygges med epidemiologiske undersøgelser, fx at de sygdomsramte har spist det pågældende pro-
dukt eller har handlet i forretninger, hvor produktet forhandles.
Fødevarevirksomheder har pligt til at tilbagekalde eller tilbagetrække fødevarer, hvis der er en be-
grundet mistanke om, at produkterne kan udgøre en sundhedsrisiko, uanset om virksomheden selv er
skyld i forureningen eller har modtaget forurenede produkter fra en leverandør.
Sanktionering ved fund af listeria i fødevarevirksomheder følger Fødevarestyrelsens generelle princip-
per. Det vil sige, at hvis en virksomhed har og følger et tilstrækkeligt egenkontrolprogram for listeria,
vil et fund af listeria som udgangspunktet ikke blive sanktioneret, hvis virksomheden har reageret på
fundet og foretaget de nødvendige foranstaltninger. Kun i de tilfælde, hvor virksomhedens egenkontrol
ikke er tilstrækkelig, eller hvor virksomheden burde have vidst eller har haft kendskab til listeria fund
og ikke har reageret på det, vil virksomheden blive sanktioneret med den sanktion, der vurderes til-
strækkelig til at få virksomheden til at rette op på forholdet, men som samtidig ikke er mere indgri-
bende end nødvendigt. Med andre ord bliver en virksomhed kun sanktioneret, hvis den har optrådt
uansvarligt.
Miljø- og Fødevareministeriet
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 727: Spm. om kommentar til henvendelse af 10/5-17 fra Fødevaredanmark om frygt for kontrollen truer fødevareproduktionen, jf. MOF alm. del - bilag 428, til miljø- og fødevareministeren
Det er virksomhedernes ansvar, at de fødevarer, de markedsfører, overholder reglerne og dermed ikke
gør forbrugerne syge. Det er ikke en opgave for staten at yde erstatning for et evt. driftstab, som en
virksomhed måtte have i forbindelse med konstaterede listeriafund eller sanktioner meddelt i forbin-
delse hermed. Den udgift påhviler fødevarevirksomheden, som har markedsført et produkt, der ikke
overholder grænserne for forekomst af listeria, eller hvor der er en begrundet mistanke om, at produk-
tet har været årsag til sygdomstilfælde. Hvis virksomhederne ønsker det, kan de forsikre sig mod så-
danne situationer.
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
2