Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1758988_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2017-27-160-00237
Den 18. maj 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 701 (MOF alm. del) stillet den 4. maj efter
ønske fra Lise Bech (DF).
Spørgsmål nr. 701
”Ministeren
bedes oplyse, om der findes retningslinjer for maden, der serveres i universiteternes
kantiner i forhold til hvad der skal serveres, prisniveau, økologi og ernæringsindhold og i givet fald
hvilke retningslinjer samt oplyse, om der serveres halal- og/eller koshermad i kantinerne.”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet Fødevarestyrelsen, som oplyser:
”Der
er ikke statslig lovgivning, der fastsætter regler for hvilke fødevarer mv., der skal serveres i
universiteternes kantiner. Der er endvidere ikke krav om, at kantiner skal oplyse om, at der serveres
kosher eller halal producerede fødevarer til brugerne. Hvis der frivilligt oplyses om dette, skal
oplysningerne være korrekte og må ikke vildlede.
Fødevarestyrelsen har kendskab til, at flere danske universiteter har politikker og/eller strategier, der
er rammesættende for udbuddet af fødevarer i universiteternes kantiner. Særligt ernæring, sundhed og
økologi nævnes, men også overkommelige priser og tilbud for vegetarer. Fødevarestyrelsen har ikke
kendskab til, at universiteternes kantiner har nedskrevne retningslinjer for halalmad og/ eller
koshermad.
Universiteterne henviser i politikker, strategier og udbud bl.a. til en tidligere regeringsbeslutning om,
at alle statslige arbejdspladser skulle formulere en politik for maden inden udgangen af 2008, samt til
fx Fødevarestyrelsens kostråd og Y-tallerkenen. Fødevarestyrelsen lancerede i 2008 en mindre
publikation: ”Målsætninger for sund kantinedrift”, som hjælp og inspiration, når arbejdspladsen skulle
formulere en mad- og måltidspolitik samt en pjece, hvis indhold skulle omsætte målsætningerne for
sund kantinedrift til praksis.
Fødevarestyrelsen lancerede i 2009 det statskontrollerede Økologiske Spisemærke, der giver
storkøkkener mulighed for at anprise deres økologiandel. Universiteterne kan ansøge om dette mærke
og anprise økologien, hvis de kan dokumentere minimum 30 procent økologi i deres indkøb
I april 2017 lancerede Fødevarestyrelsen en guide til sundere mad på ungdomsuddannelsen og
arbejdspladsen og den dertilhørende mærkningsordning ”Måltidsmærket”. Brugen af guide og
mærkning er frivillig. Hvis man lever op til alle principperne i guiden, kan man gratis markedsføre sig
med Måltidsmærket.”
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk