Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1683881_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Dato: 07-11-2016
Enhed: Primær Sundhed, Ældrepo-
litik og Jura
Sagsbeh.: DEPSSNI
Sagsnr.: 1609504
Dok. nr.: 210215
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har den 11. oktober 2016 stillet følgende
spørgsmål nr. 56 (Alm. del) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Simon Kollerup (S), Maria Reumert Gjerding
(EL), Christian Poll (ALT), Ida Auken (RV) og Trine Torp (SF).
Spørgsmål nr. 56:
”Er ministeren enig med professor ved Institut for Folkesundhed – Miljø, Arbejde og
Sundhed, Torben Sigsgaard, når han i Berlingske fremhæver, at en forøget mængde
nitrat i drikkevandet kan øge risikoen for tyktarmskræft hos kvinder, jf. ”Eksperter om
landbrugspakken: Drikkevandet truet”, i Berlingske den 6. oktober 2016? ”
Svar:
Til besvarelse af spørgsmålet har jeg indhentet bidrag fra Sundhedsstyrelsen, der er
udarbejdet i fællesskab med Styrelsen for Patientsikkerhed, som jeg henholder mig
til:
”Epidemiologiske undersøgelser har rapporteret inkonsistente fund vedr. sammen-
hæng mellem indtag af nitrat fra drikkevand og tyktarmskræft med ingen eller svage
associationer.
Da der, ud fra de foreliggende undersøgelser, ikke foreligger nogen sikker sammen-
hæng mellem nitrat i drikkevand og udvikling af tyktarmskræft, kan det på nuværen-
de tidspunkt ikke konkluderes, at en øget mængde nitrat i drikkevandet kan øge risi-
koen for tyktarmskræft hos kvinder.
Det fremgår ikke af artiklen i Berlingske Tidende, hvilke forskningsresultater ovenstå-
ende udsagn bygger på. Af et interview i Ingeniøren fra 15. december 2014 fremgår,
at det formentlig drejer sig om en enkelt amerikansk undersøgelse fra IOWA, der
fandt en øget risiko for tyktarmskræft hos kvinder. Den øgede risiko kunne ikke rela-
teres direkte til nitrat i drikkevand, men der fandtes en sammenhæng mellem nitrat-
udsættelse og øget risiko for tyktarmskræft hos personer med et højt indtag af kød
eller et lavt indtag af C-vitamin. Effekten sås ikke for kræft i endetarmen.
Nitrat omdannes i kroppen til nitrit, der kan reagere med aminer og amider i kosten
og danne N-nitrosoforbindelser, hvoraf nogle er kræftfremkaldende i dyr. Dannelsen
af N-nitroso-forbindelser hæmmes af C-vitamin og øges af kødindtag.
Styrelserne er bekendt med, at der i Danmark foregår en epidemiologisk undersøgel-
se, der ser på nitrat i drikkevand og tarmkræft. Af et konferenceabstract på Aarhus
Universitets hjemmeside fremgår, at foreløbige resultater tyder på en øget risiko for
tyktarmskræft ved koncentrationer langt under grænseværdien for drikkevand (50
mg/l), men ikke for kræft i endetarmen.
MOF, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 56: Spm. om forøget mængde nitrat i drikkevandet kan øge risikoen for tyktarmskræft hos kvinder, til sundheds- og ældreministeren
Ud fra det foreliggende abstract kan der ikke foretages en faglig vurdering. De anfør-
te resultater kan først betragtes som endelige, når de er publiceret i et videnskabeligt
tidsskrift og efter forudgående peer-review proces.
Konklusion: På basis af den foreliggende videnskabelige litteratur kan det ikke kon-
kluderes, at nitrat i drikkevand øger risikoen for tyktarmskræft.”
Med venlig hilsen
Sophie Løhde
/
Søs Schack Nielsen
Side 2