Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1727649_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 28. februar 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 480 (MOF alm. del) stillet den 8. februar
2017 efter ønske fra Pernille Bendixen (DF).
Spørgsmål nr. 480
”Ministeren bedes oplyse, hvorfor slagtemetode ikke kan sidestilles med øvrig almindelig
forbrugeroplysninger, der normalt fremgår på fødevarer, som f.eks. om æg er fra burhøns eller
fritgående høns, så forbrugeren kan vælge, hvad man ønsker.”
Svar
Mærkningsreglerne for fødevarer er reguleret på EU-plan, og medlemsstaterne har i fællesskab
besluttet, hvilke oplysninger der skal være obligatoriske på en fødevare, som markedsføres indenfor
EU.
Mærkning af kød med slagtemetode er ikke en af de obligatoriske oplysninger, men det er muligt for
producenterne at mærke frivilligt med slagtemetoden eller med oplysning om, at kødet kommer fra
dyr, som ikke er halalslagtede.
Totalharmoniseringen af mærkningsregler i EU betyder, at vi ikke har mulighed for at indføre danske
særregler med krav om mærkning med slagtemetode. Hvis et sådant krav skal indføres, skal det derfor
besluttes på EU-plan.
Jeg finder ikke et tilstrækkeligt grundlag for at arbejde for et obligatorisk EU-krav om mærkning med
slagtemetode.
Producenterne kan på frivillig basis vælge at mærke med slagtemetode, og forbrugere, der ønsker at
undgå kød fra halalslagtede dyr, har desuden mulighed for at forhøre sig om slagtemetoden hos
producenterne.
Kravet om oplysning af produktionsmetode for æg stammer fra EU-handelsnormerne for æg og er
således et krav, som er vedtaget særligt for æg.
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk