Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1711221_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 13. januar 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 277 (MOF alm. del) stillet 20. december
2016 efter ønske fra Ida Auken (RV).
Spørgsmål nr. 277
”Hegnsholt Hønseri ved Lejre har i de senere indgået i et samarbejde med restauranter i København,
hvor hønseriet har aftaget biprodukter fra madproduktionen (f.eks. gulerodstoppe) og leveret æg til
restauranterne. Samarbejdet er et konkret eksempel på cikulærøkonomi i praksis.
Er der hindringer i dag for at en virksomheds restprodukt på fødevareområdet, kan indgå i produktio-
nen af nye fødevarer? Er ministeren enig i, at der er forskel på restprodukter fra produktion og affald?
Er ministeren enig i, at regler og kontrol bør indrettes, så denne type samarbejder fremmes?”
Svar
Hvis en restaurant ønsker at levere foder til landmænd er der to betingelser, som skal være opfyldt: 1)
restauranten skal registreres som fodervirksomhed og 2) vegetabilske råvarer, der skal anvendes til
foder, skal håndteres og opbevares separat fra tilberedningsområdet, da opdrættede dyr ikke må fod-
res med køkken og madaffald.
Der er tale om EU-regler, som er fastsat for at sikre, at fødevareproducerende dyr ikke får foder, som
kan udgøre en risiko for smitte til dyr og mennesker. Mund- og klovesygekrisen i Storbritannien, Ne-
derlandene og Frankrig i 2001 er et eksempel, hvor smitten med al sandsynlighed skyldtes overførsel
af mund- og klovesygevirus til dyr via køkken- og madaffald.
Restauranten kan registrere sig som fodervirksomhed på Fødevarestyrelsens hjemmeside og kontrol-
besøgene kan gennemføres sammen med fødevarekontrollen, hvorved restauranten ikke pålægges
yderligere kontroludgifter.
Det er af høj prioritet for regeringen, at fødevareproducenter kan udnytte ressourcerne bedre og det er
derfor vigtigt, at der ikke opstilles unødvendige barrierer for virksomheder, der ønsker at fremme cir-
kulær økonomi. Jeg vil derfor se på, hvordan de nuværende regler rent praktisk kan håndteres for at
imødekomme virksomhederne.
Esben Lunde Larsen
/
Marie Louise Flach de Neergaard
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk