Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2017-28-160-00187
Den 9. januar 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 266 (MOF alm. del inkl. bilag 162) stillet 15.
december 2016 efter ønske fra Maria Reumert Gjerding (EL).
Spørgsmål nr. 266
”Vil ministeren kommentere henvendelsen fra eleverne fra Frederiksborg Gymnasium og HF vedr.
madspild?”
Svar
Jeg glæder mig over, at eleverne reflekterer over muligheder for at nedbringe madspild fra offentlige
kantiner og køkkener.
Jeg mener imidlertid ikke, at madspild skal bekæmpes med lovparagraffer, forbud og påbud. Vi har
derimod brug for færre regler, og at det er let at udnytte den producerede mad optimalt, som den
værdifulde ressource den er. En holdning, som jeg deler både med erhvervet og de velgørende
organisationer. Fx er Stop Spild af Mad skeptiske over for tvang, regler og bindende kontrakter, fordi
de fokuserer på symptombehandling, og fordi der er en reel risiko for, at overskudsmaden strander hos
de velgørende organisationer. FødevareBanken har også omtalt bekymring for et forbud.
I Danmark har vi tradition for at være innovative og for at føle et personligt ansvar for at gøre en
forskel. Netop derfor løses mange udfordringer hurtigst og bedst ad frivillighedens vej og ved at fjerne
lovgivningsmæssige barrierer, der ikke har betydning for fødevaresikkerheden. Det arbejder
regeringen for både nationalt og i EU. Herudover fokuserer regeringen på vejledning og understøttelse
for på den måde at skabe mulighed for innovative løsninger.
Blandt de initiativer, der allerede har set dagens lys, er eksempelvis supermarkedet Wefood, app’en
Too Good To Go, supermarkeders afskaffelse af mængderabatter samt muligheder for at købe frugt og
grønt pr. vægt og prisnedsatte fødevarer tæt på udløbsdato.
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk