Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 9. januar 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 265 (MOF alm. del) stillet 15. december
2016 efter ønske fra Hans Kristian Skibby (DF).
Spørgsmål nr. 265
”Vil ministeren redegøre for Fødevarestyrelsens arbejde, herunder mulighederne for at tvangslukke
uhygiejniske fødevarevirksomheder og forbedret bødeinddrivelse? Der henvises til artiklen ”Fødevare-
styrelsen om populær grønthandler: ”Det er den værste af de værste” i BT den 14. december 2016,
http://www.bt.dk/danmark/f-devarestyrelsen-om-popul-r-gr-nthandler-det-er-den-v-rste-af-de-v-
rste
Svar
Fødevarekontrollens primære formål er at sikre, at fødevarevirksomheder overholder fødevarelovgiv-
ningen for på den måde at beskytte forbrugerne mod sundhedsrisiko og vildledning. Til det brug råder
fødevarekontrollen over en række sanktionsmuligheder, herunder at nedlægge målrettede midlertidige
forbud mod salg. Det anvendes eksempelvis, når der foreligger en konkret risiko for fødevaresikkerhe-
den. Der er også mulighed for administrativt at fratage en virksomhed autorisation og registrering,
hvis den eksempelvis gentagne gange ikke overholder forbud eller påbud.
Bødeforlæg fra Fødevarestyrelsen er alene en mulighed for, at en virksomhed kan erkende en overtræ-
delse og få sagen afsluttet hurtigt. Når virksomheden ikke betaler et administrativt bødeforlæg, har
virksomheden ikke erkendt at have overtrådt reglerne, og Fødevarestyrelsen sender derfor sagen vide-
re til politiet. Et ubetalt administrativt bødeforlæg er således ikke en endelig bøde, og der er derfor
heller ikke mulighed for bødeinddrivelse, før der er faldet endelig dom.
Der er fra 2015 med Fødevareforlig 3 iværksat en målrettet indsats mod de såkaldte brodne kar, dvs.
virksomheder, hvor 3 af de sidste 4 smileys ikke har været glade. Selvom Fødevarestyrelsen gør en stor
og målrettet indsats, er der stadig udfordringer med en lille gruppe virksomheder, der overtræder reg-
lerne gang på gang. De eksempler, vi har set omtalt i pressen, giver anledning til, at jeg overvejer, om
fødevarekontrollen har de nødvendige redskaber i værktøjskassen. Det vil jeg drøfte med forligskred-
sen bag Fødevareforlig 3 på næste møde, som er planlagt til 1. februar.
Esben Lunde Larsen
/
Annelise Fenger
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk