Resume af
Styregruppemøde vedr. initiativer til reduktion af MRSA CC398 i svin og
optimering af integreret overvågning af ESBL
Onsdag den 9.oktober 2013 kl. 13-15
Fødevarestyrelsen Glostrup
J.nr.: 2012-28-24-04489
Torsdag den 29.11 kl 14 – 16,
Tilstede:
Per Henriksen (formand) (FVST), Tove Rønne (SST), Maria Krohn (FVM), Nina Moss (SUM), Christina
Fødevarestyrelsen, Glostrup
Henriette Holton (SUM), Ole Allin Jensen, Kåre Mølbak (SSI), Flemming Bager (DTU-Food), Lone Brøndsted (KU-
Sund), Jens Munk Ebbesen og Nicolaj Nørgaard (L & F).
Afbud:
Sven Erik Jorsal (DTU-Vet)
Velkommen
Per Henriksen gjorde kort status for arbejdet i de to grupper og fortalte om fødevareministerens ønske om at
fremlægge en plan for MRSA sidst i oktober. En kortfattet status er vedlagt (bilag 1). Maria Krohn fortalte at
sundhedsministeren og fødevareministeren vil sammen gå ud med en den operative plan for MRSA og ESBL ini-
tiativer. Ministrenes plan vil blive fremlagt før finanslovsforhandlingerne er endelig afsluttet. Der er i udmønt-
ningen af den grønne pulje i finansloven ansøgt om penge til delvis finansiering af nogle af initiativerne og det er
departementernes vurdering, at det ser nogenlunde lovende ud med at få nogle penge.
Udgifter til foreslåede projekter
Der er udarbejdet et mere præcist estimat for de samlede udgifter til initiativerne, som er vedlagt (bilag 2).
Risikorangering af MRSA og ESBL
Det blev på mødet drøftet om man kan sige, at MRSA eller ESBL er vigtigst og alvorligst, men det var ikke muligt
at foretage denne vurdering. ESBL har den største human sundhedsmæssige konsekvens i form af flere syge og
større morbiditet, mens MRSA har store sundhedsøkonomiske konsekvenser og MRSA CC398 er den hurtigst
voksende MRSA type i Danmark. Det er derfor ikke muligt at prioritere mellem MRSA og ESBL initiativer på bag-
grund heraf, og det er derfor nødvendigt at begge typer initiativer bliver sat i gang.
ESBL
Nina Moss fortalte, at Sundhedsministeriet håber at kunne skaffe ca. 1 mio. pr. år i tre år til den humane del af
ESBL overvågningen, hvilket svarer til 1/3 af den foreslåede humane overvågning. Der er derfor behov for at
Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
DK - 2600 Glostrup
Tel +45 72 27 69 00
Fax +45 72 27 65 01
www.fvst.dk