Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1701754_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2016-12069
Den 12. december 2016
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 183 (MOF alm. del) stillet den 21. november
2016 efter ønske fra Simon Kollerup (S).
Spørgsmål nr. 183:
”Finder ministeren det problematisk, at afskaffelsen af ”Nøglehul på spisesteder” betyder, at
forbrugerne ikke længere på en let og gennemskuelig måde kan vælge de sundere spisesteder?
Svar:
Jeg finder det ærgerligt, at ” Nøglehullet på spisesteder” ikke har fået større udbredelse end de 344
spisesteder, som pr. oktober 2016 var med i ordningen. Den manglende gennemslagskraft skyldes
primært spisestedernes store ressourceforbrug til den daglige næringsberegning og dokumentation
i forhold til kriterierne for nøglehulsmærkede madretter samt krav om uddannelse af personalet og
årlig certificeringsbetaling.
Det er vigtigt, at spisesteder også fremadrettet kan arbejde med at lave sundere mad til deres
brugere i kantiner, på erhvervsskoler og skoler efter evidensbaserede ernæringsmæssige
anbefalinger, og at spisestederne på en nem måde kan vise deres gæster, at de arbejder med
sundere mad.
Ministeriet vil i første halvdel af 2017 lancere en ny, frivillig mærkningsordning ”Måltidsmærket”
rettet mod madprofessionelle, der gør det muligt for kantiner og madordninger at markedsføre sig
med at tilbyde mad, som følger Fødevarestyrelsens tilhørende guide til sundere mad.
Guiden til sundere mad er udviklet i samarbejde med DTU, Fødevareinstituttet, med fokus på, at
mange flere spisesteder kan være med. Målet er at skabe et bredere, sundere løft i tilbuddet hos
mange kantiner og madordninger og at anerkende de mange køkkener, der allerede er godt i gang.
Esben Lunde Larsen
/
Esben Egede Rasmussen
Miljø- og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk