KONTOR FOR KONTROLSTYRING
21. december 2009
J.nr.: 2009-20-2301-00329/JKJ/ rev. 2
Vejledning om differentiering af bøder efter virksomhedernes størrelse
Fødevarelovens
1
§ 60, stk. 5, fastsætter bl.a., at der ved udmålingen af bøder skal tages hensyn til virk-
somhedens størrelse og omsætning:
Stk. 5. Ved udmåling af bødestraf i henhold til stk. 1 eller 3 skal der ud over de almindelige
regler i straffeloven tages hensyn til, om overtrædelsen har fremkaldt fare for fødevaresik-
kerheden, eller er begået som led i en systematisk overtrædelse af fødevarelovgivningen
samt til den tilsigtede eller opnåede berigelse og virksomhedens omsætning.
Formålet med den del af bestemmelsen, som vedrører virksomhedens omsætning, var oprindeligt en for-
højelse af bødeniveauet for større virksomheder, så den præventive effekt forholdsmæssigt bliver bedre
sammenlignelig for virksomhederne uanset disses omsætning. Med virkning fra 1. marts 2009 skal der
herudover som udgangspunkt ske nedsættelse af normalbødestørrelserne for virksomheder med en lille
omsætning.
Der skal tages hensyn til alle fødevarerelaterede aktiviteter i den virksomhed, der har begået overtrædel-
sen, men ikke til en eventuel koncernomsætning. Det betyder, at det f.eks. ved overtrædelse af hygiejne-
reglerne i en enkelt forretning i en detailhandelskæde er de fødevarerelaterede omsætning i den pågæl-
dende forretning, der skal tages hensyn til, og ikke omsætningen i hele kæden.
At det er alle fødevarerelaterede aktiviteter, som skal indgå, betyder eksempelvis, at der hos en land-
mand, som har foretaget ulovlig slagtning, skal medregnes al fødevarerelateret omsætning fra salg af
f.eks. slagtedyr, mælk og brødkorn, medens omsætning fra non-food, f.eks. pelsdyr, ikke skal medreg-
nes.
1
Lov nr. 526 af 24. juni 2005 om fødevarer med senere ændringer