Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1686057_0001.png
KONTOR FOR KONTROLSTYRING
21. december 2009
J.nr.: 2009-20-2301-00329/JKJ/ rev. 2
Vejledning om differentiering af bøder efter virksomhedernes størrelse
Fødevarelovens
1
§ 60, stk. 5, fastsætter bl.a., at der ved udmålingen af bøder skal tages hensyn til virk-
somhedens størrelse og omsætning:
Stk. 5. Ved udmåling af bødestraf i henhold til stk. 1 eller 3 skal der ud over de almindelige
regler i straffeloven tages hensyn til, om overtrædelsen har fremkaldt fare for fødevaresik-
kerheden, eller er begået som led i en systematisk overtrædelse af fødevarelovgivningen
samt til den tilsigtede eller opnåede berigelse og virksomhedens omsætning.
Formålet med den del af bestemmelsen, som vedrører virksomhedens omsætning, var oprindeligt en for-
højelse af bødeniveauet for større virksomheder, så den præventive effekt forholdsmæssigt bliver bedre
sammenlignelig for virksomhederne uanset disses omsætning. Med virkning fra 1. marts 2009 skal der
herudover som udgangspunkt ske nedsættelse af normalbødestørrelserne for virksomheder med en lille
omsætning.
Der skal tages hensyn til alle fødevarerelaterede aktiviteter i den virksomhed, der har begået overtrædel-
sen, men ikke til en eventuel koncernomsætning. Det betyder, at det f.eks. ved overtrædelse af hygiejne-
reglerne i en enkelt forretning i en detailhandelskæde er de fødevarerelaterede omsætning i den pågæl-
dende forretning, der skal tages hensyn til, og ikke omsætningen i hele kæden.
At det er alle fødevarerelaterede aktiviteter, som skal indgå, betyder eksempelvis, at der hos en land-
mand, som har foretaget ulovlig slagtning, skal medregnes al fødevarerelateret omsætning fra salg af
f.eks. slagtedyr, mælk og brødkorn, medens omsætning fra non-food, f.eks. pelsdyr, ikke skal medreg-
nes.
1
Lov nr. 526 af 24. juni 2005 om fødevarer med senere ændringer
MOF, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 140: Spm. om man kunne lave differentierede bøder for fødevareproducenter og restauranter alt efter, hvor stor virksomheden er, til miljø- og fødevareministeren
Hvis virksomheden beskæftiger sig med andet end fødevarevirksomhed, skal der endvidere kun tages
hensyn til den del af omsætningen, som relaterer sig til fødevarevirksomhed.
Bestemmelsen er relevant både i sager, som politianmeldes, og i sager, der søges afsluttet med et admi-
nistrativt bødeforlæg. I det følgende beskrives, hvordan bestemmelsen skal anvendes i de 2 situationer.
Sager, som politianmeldes
I tilfælde hvor sagen anmeldes til politiet, enten fordi bødeforlæg ikke er vedgået, eller fordi der i hen-
hold til retningslinjerne for udstedelse af administrative bøder ikke er fastsat en bødestørrelse for den
pågældende overtrædelse, skal fødevareregionens bødeforslag til politiet som udgangspunkt også fast-
sættes efter retningslinierne for administrative bødeforlæg.
Hvis der i konkrete sager vurderes at være grundlag for at gå udover en fordobling af normalbøden, vil
der i anmeldelsen skulle anføres, at bøden bør fastsættes under hensyntagen til virksomhedens omsæt-
ning. Det kan f.eks. være i meget grove eller omfattende sager, jf. også kontrolvejledningens kapitel
5.13.2 hvor det om grove sager bl.a. fremgår, at politianmeldelse skal foretages, hvis det vurderes, at bø-
destørrelsen i et administrativt bødeforelæg ikke kan blive ”stor nok” i forhold til den aktuelle overtræ-
delse. Der anføres et forslag til bødestørrelse, hvor der ikke er taget hensyn til virksomhedens størrelse,
og samtidig med henvisning til fødevarelovens § 60, stk. 5, anmodes om, at bøden forhøjes svarende til
virksomhedens omsætning efter de principper, som følger af konkurrencelovgivningen.
Administrative bødeforlæg
Ved fastsættelsen af administrative bødeforlæg udmøntes fødevarelovens § 60, stk. 5, ved at tage ud-
gangspunkt i en opdeling i 4 kategorier af virksomheder: små, mindre, mellemstore eller store virksom-
heder.
I henhold til fødevarelovens § 60, stk. 5, bruges virksomhedernes omsætning som målestok for størrel-
sen. Det vil sige, at omsætningen er kriteriet for placering af virksomhederne i en af de fire kategorier.
Der er ikke i fødevareloven hjemmel til at kræve oplysninger om omsætningens størrelse i forbindelse
med bødefastsættelsen, og fødevareregionerne har ikke altid adgang til sådanne oplysninger. Fødevare-
regionerne må derfor i overensstemmelse med undersøgelsesprincippet ved indplaceringen af den enkel-
te virksomhed i ”omsætningskategori” foretage en konkret vurdering på grundlag af de indikatorer, som
regionerne har adgang til.
Til brug for indplacering af en virksomhed i én af de fire kategorier er antal ansatte normalt en pålidelig
indikator for omsætning. Som udgangspunkt kan antallet af ansatte således bruges som indikator efter de
nedenfor anførte retningslinier. Det skal dog understreges, at der i hvert enkelt tilfælde skal foretages en
konkret vurdering på baggrund af alle relevante oplysninger om den enkelte virksomhed, som regionen
har til rådighed. Ud over antal ansatte kan der som eksempler på relevante faktorer i.f.m. vurdering af
omsætningen nævnes arten og omfanget af aktiviteter i virksomheden, f.eks. at virksomheden omsætter
store varemængder i forhold til antal ansatte, eller at der omsættes varer med høj pris. Således vil der ek-
2
MOF, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 140: Spm. om man kunne lave differentierede bøder for fødevareproducenter og restauranter alt efter, hvor stor virksomheden er, til miljø- og fødevareministeren
sempelvis skulle inddrages andre faktorer end antal ansatte i mange kontorvirksomheder og i virksom-
heder, som sælger kaviar eller tilsvarende særligt værdifulde fødevarer.
I forbindelse med fastsættelse af bødestørrelser ud fra virksomhedernes størrelse og omsætning indplace-
res virksomhederne i en af følgende 4 kategorier:
Engrosvirksomheder med behandling:
Små virksomheder med 1- 4 ansatte:
Mindre virksomheder med 5 - 9 ansatte:
Mellemstore virksomheder med 10 - 49 ansatte:
Store virksomheder med 50 ansatte eller derover:
normalbøden ÷ 50%
normalbøden
normalbøden + 50%
normalbøden + 100%
Engrosvirksomheder uden behandling og detailvirksomheder:
Små virksomheder med 1- 4 ansatte:
normalbøden ÷ 50%
Mindre virksomheder med 5 - 9 ansatte:
normalbøden
Mellemstore virksomheder med 10 - 24 ansatte:
normalbøden + 50%
Store virksomheder med 25 ansatte eller derover: normalbøden + 100%
Antal ansatte skal være skønnet som heltidsstillinger, dvs. deltidsansatte skal ”omregnes” til ”heltidsstil-
linger”. Det vil især være relevant for en række detailforretninger såsom bagere.
For detailvirksomheder, som er opdelt i flere tilsynssteder med hver sin kontrolrapport, skal den fødeva-
rerelaterede omsætning i hele virksomheden lægges til grund, selv om bøden relaterer sig til et enkelt af
tilsynsstederne. Eksempelvis skal der i et supermarked tages udgangspunkt i alle ansatte tilknyttet de fø-
devarerelaterede aktiviteter i hele supermarkedet og ikke antal ansatte knyttet til den konkrete afdeling.
I nogle tilfælde vil anvendelsen af antal ansatte som indikator for omsætningen ikke give et korrekt bil-
lede af virksomhedens omsætning, fordi omsætningen på baggrund af øvrige faktorer skønnes at være
større end indikeret ved antal ansatte. I så fald kan fødevareregionerne alene indplacere virksomheden i
en højere kategori, hvis de øvrige faktorer giver entydig og veldokumenteret grundlag for en sådan høje-
re kategorisering. Hvis det ikke er tilfældet, skal overtrædelsen i stedet politianmeldes med indstilling
om, at bøden sættes i forhold til omsætningen.
Hvis virksomhedens omsætning på baggrund af øvrige faktorer skønnes at være mindre end indikeret
ved antal ansatte, skal fødevareregionerne korrigere indplaceringen til den relevante lavere kategori.
Vurderingen af antal ansatte suppleres med en minimumsgrænse for omsætningen
Hvis fødevareregionen vurderer, at virksomheden har mindre end 5 ansatte anvendes normalbødestørrel-
sen ÷ 50%, med mindre en konkret vurdering af alle oplysninger i sagen tilsiger noget andet, jf. ovenfor
om virksomheder, der må antages at have en stor omsætning i forhold til antal ansatte.
3
MOF, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 140: Spm. om man kunne lave differentierede bøder for fødevareproducenter og restauranter alt efter, hvor stor virksomheden er, til miljø- og fødevareministeren
Hvis fødevareregionen vurderer, at virksomheden har 5 ansatte eller flere, og at virksomheden derfor
skal kategoriseres som mindre, mellemstor eller stor, skal virksomheden i forbindelse med udstedelse af
det administrative bødeforlæg oplyses om muligheden for nedsættelse af bødestørrelsen, hvis virksom-
heden kan dokumentere, at den har en årlig nettoomsætning på under 5 mio. kr. Oplysning om dette er
indarbejdet i autoteksterne for administrative bødeforlæg.
Dokumentation for seneste regnskabsårs omsætning kan ske i form af et revisorpåtegnet regnskab, et
skatteregnskab eller lignende, som klart viser omsætningens størrelse. Hvis regionen ikke umiddelbart
finder dokumentationen tilstrækkelig, skal virksomheden oplyses herom, samt om at regionen ikke på
det grundlag kan nedsætte bødestørrelsen, og at overtrædelsen således vil blive politianmeldt, såfremt
virksomheden ikke kan acceptere den oprindelige bødestørrelse.
”Klage” over kategoriseringen
Hvis en virksomhed i forbindelse med udstedelse af et administrativt bødeforlæg er kategoriseret som
mindre, mellemstor eller stor, skal det fremgå af bødeforlægget. Hvis der er sket et fejlskøn, skal virk-
somheden have mulighed for at få det korrigeret og dermed få reduceret bødens størrelse.
Der kan imidlertid ikke formelt klages over bødeforlæg. Det vil i stedet være regionen, som selv skal
vurdere, om virksomhedens oplysninger giver anledning til at ændre skønnet.
Det er indarbejdet som valgtekst i autoteksten for administrative bødeforlæg, at bøden er forhøjet på
grund af et skøn over virksomhedens størrelse, og at virksomheden, hvis den er uenig i skønnet, kan få
det revurderet ved henvendelse til regionen.
Hensyntagen til formildende eller skærpende omstændigheder samt gentagelsesvirkning
Fradrag eller tillæg i den endelige bødestørrelse grundet formildende eller skærpende omstændigheder i
den konkrete sag, samt gentagelsesvirkning, skal udmåles på baggrund af bødestørrelsen efter der er fo-
retaget differentiering efter størrelse, jf. retningslinierne i denne vejledning. Der henvises til kontrolvej-
ledningens afsnit om formildende og skærpende omstændigheder, samt gentagelsesvirkning.
Hvilke administrative bøder
For en række primært mindre administrative bøder vil virksomhedens størrelse ikke være relevant som
formildende eller skærpende omstændighed. I disse tilfælde skal normalbøden anvendes for alle virk-
somheder uanset virksomhedens størrelse.
Som bilag til vejledningen er der en oversigt over de normalbødestørrelser i ”Retningslinjer for udstedel-
se af administrative bøder på fødevareområdet”, hvor en nedsættelse eller forhøjelse grundet størrelse
ikke vurderes relevant.
4
MOF, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 140: Spm. om man kunne lave differentierede bøder for fødevareproducenter og restauranter alt efter, hvor stor virksomheden er, til miljø- og fødevareministeren
Det skal desuden understreges, at nedsættelse eller forhøjelse af en bøde med baggrund i fødevarelovens
§ 60, stk. 5, kun kan anvendes ved overtrædelser af fødevareloven, bestemmelser med hjemmel i fødeva-
reloven og forordninger inde for fødevarelovens område. Den kan eksempelvis ikke anvendes ved over-
trædelse af økologi-reglerne.
Ikrafttræden og ophævelse af tidligere vejledning
Vejledningen træder i kraft 1. januar 2010 og erstatter ”Vejledning af 26. februar 2009 om differentie-
ring af bøder efter virksomhedernes størrelse”.
5
MOF, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 140: Spm. om man kunne lave differentierede bøder for fødevareproducenter og restauranter alt efter, hvor stor virksomheden er, til miljø- og fødevareministeren
1686057_0006.png
Bilag 1
Liste over normalbøder i ”Retningslinjer for udstedelse af administrative bøder på fødevareområdet”
som ikke skal differentieres efter virksomhedernes størrelse:
o
Ikke ophængt kontrolrapport
o
Uddannelse i hygiejne (manglende hygiejneuddannelse)
6