Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Dato: 27-11-2017
Enhed: AELSAM
Sagsbeh.: DEPISH
Sagsnr.: 1706967
Dok. nr.: 456699
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har den 27. september 2017 stillet følgende
spørgsmål nr. 1205 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgs-
målet er stillet efter ønske fra Christian Rabjerg Madsen (S), Maria Reumert Gjerding
(EL), Christian Poll (ALT), Ida Auken (RV) og Pia Olsen Dyhr (SF).
Spørgsmål nr. 1205:
”
Hvilket kendskab har ministeriet til kort- og langtidsvirkninger af indtagelse af plast
ned til polymerstørrelse gennem lunger og mavesæk samt gennem huden?
”
Svar:
Til brug for min besvarelse har ministeriet indhentet bidrag Miljø- og Fødevaremini-
steriet og Sundhedsstyrelsen, som jeg henholder mig til.
Miljø- og Fødevareministeriet oplyser følgende:
”Plast,
og dermed også mikroplast, består af plast-polymerer som fx lavdensitets-po-
lyethylen (LD-PE), højdensitets-polyethylen (HD-PE), polypropylen (PP), polystyren
(PS), nylon, polyester, polyvinylklorid (PVC), polycarbonat (PC), celluloseacetat og te-
flon. Syntetisk gummi, som bruges til produktion af bildæk, består i stor udstrækning
af styren-butadien co-polymer (SBR). Derudover kan plast og syntetisk gummi inde-
holde en række tilsætningsstoffer fx ftalatblødgørere og bromerede flammehæm-
mere. Visse miljøforureninger kan desuden binde sig til mikroplastpartiklerne.
DTU Fødevareinstituttet har deltaget i EFSAs arbejdsgruppe vedrørende tilstedevæ-
relse af mikroplast og nanoplast i fødevarer, med speciel fokus på marine produkter
(EFSA 2016). De kom frem til, at de største mængder af mikroplast findes i fordøjel-
sessystemet (dvs. mave og tarm) i marine organismer, og bliver derfor som oftest
kasseret, inden man spiser fx fisk, mens de spises med skaldyr.
DTU og EFSA kom frem til, at menneskers indtag og optag af forureninger og tilsæt-
ningsstoffer fra den mikroplast, der spises sammen med fx muslinger, er lavt. Kun
mikroplast, der er mindre end 150 mikrometer, kan passere over menneskers fordø-
jelseskanal. Derfor er menneskers optagelse af mikroplast begrænset. DTU Fødevare-
instituttet konkluderer, ud fra EFSAs rapport, at der ikke umiddelbart er sundheds-
mæssige problemer forbundet med fødevareindtaget af mikroplast og de forurenin-
ger, der kan bindes herpå.
Nanoplast vil derimod potentielt kunne udgøre et sundhedsproblem, da partiklerne
her er så små, at de kan trænge ind i organer. Miljøstyrelsens indsats "bedre styr på
nano", som afsluttedes i 2015 har undersøgt muligheden for effekter ved optag af
partikler i nanostørrelse. I forhold til hudoptag, fandt man, at nanomaterialer ikke, el-
ler kun i meget ringe omfang, giver skader på eller optages gennem huden. Indta-
gelse igennem mavesæk kan ikke udelukkes, men anses dog ikke som en væsentlig