Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1791725_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 21. september 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1077 (MOF alm. del) stillet 25. august 2017
efter ønske fra et ikke-medlem af udvalget (MFU).
Spørgsmål nr. 1077
”Hvilke
værnsregler har ministeren opstillet for at forhindre, at flere udenlandske æg
med kakerlakgift importeres til Danmark taget i betragtning af, at Danmark årligt importerede 21,2
millioner æg i 2016, jf. https://www.tvmidtvest.dk/artikel/aeggeskandale-vokser-time-time ?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser:
”Der
er fælles europæiske regler for fødevarer, som også dækker håndteringen af fund af pesticider,
herunder stoffer som fipronil. Det er virksomhedernes ansvar at følge disse regler. Fødevarestyrelsen
har ikke grundlag for at indføre særlige tiltag for at begrænse samhandelen med æg.
Der er ikke krav om registrering af handel med fødevarer inden for EU. Der er visse fødevarer, som
bliver registeret, når de bliver indført til EU, fx alle animalske produkter, herunder æg, som bl.a. skal
ledsages af et sundhedscertifikat ved indførsel og er udsat for grænsekontrol.
Der er strenge krav til sporbarhed på fødevarer i Europa, hvilket betyder, at der skal ske opsporing af
de produkter, hvor der er viden om en konkret forurening. Det er virksomhedernes ansvar at
gennemføre denne opsporing og stoppe anvendelsen af fødevarer, som de bliver bekendt med er
ulovlige. Hvis der findes fipronil i en mængde, der kan gøre fødevarer sundhedsskadelige, skal denne
fødevare tilbagetrækkes fra virksomhederne og tillige tilbagekaldes fra forbrugerne.
Kommissionen har i forbindelse med denne sag anbefalet, at kravet om tilbagetrækning fra
virksomhederne også gælder for æg og ægprodukter, hvor der er eller forventes at være et indhold af
fipronil over grænseværdien på 0,005 mg/kg for det hele æg. Fødevarestyrelsen følger denne
anbefaling.
Virksomhederne har pligt til at anmelde til Fødevarestyrelsen, hvis de har formidlet fødevarer, som
indeholder et farligt niveau af pesticider som fx fipronil. Fødevarestyrelsen har yderligere anmodet
virksomhederne om at få indberetninger om fund af fipronil over grænseværdien, og har stillet sig til
rådighed for vejledning i sager om fipronil. Fødevarestyrelsen har været involveret i mere end 20
sager, hvor ca. halvdelen har resulteret i en tilbagetrækning af den pågældende fødevare.
En række brancheorganisationer har anbefalet deres medlemmer at kræve leverandørerklæringer for
frihed for fipronil på æg og æggeprodukter, som indføres til Danmark. Dette er en anbefaling som
Fødevarestyrelsen støtter.”
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk