Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del
Offentligt
1791713_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 21. september 2017
Miljø- og fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 1074 (MOF alm. del) stillet 25. august 2017
efter ønske fra et ikke-medlem af udvalget (MFU).
Spørgsmål nr. 1074
”Ministeren
bedes redegøre for, hvorvidt ministeren er bekendt med, at Fødevarestyrelsen har givet
Dagrofa eller Danæg tilladelse til at sælge æg med fipronil, således som det fremgår af TV2 News den
11. august 2017, hvori
koncernkvalitetschef i Dagrofa Karin Frøidt udtaler: ”Fødevarestyrelsen
havde
egentlig givet os lov til at fortsætte salget, fordi risikoen er så lille. Men det ønskede
vi altså ikke”.
Ministeren bedes endvidere redegøre for, om ministeren var klar over denne beslutning samt redegøre
for, med hvilken hjemmel i lovgivningen (danske og EU- regler) Fødevarestyrelsen har givet en sådan
tilladelse. Hvis ikke ministeren kan bekræfte at have kendskab til at have givet en sådan tilladelse til
Fødevarestyrelsen, bedes ministeren redegøre for, hvorvidt ministeren har hjemkaldt tilladelsen
øjeblikkeligt, da han blev bekendt med den, samt redegøre for datoen for hjemkaldelsen samt med
hvilken instruks hjemkaldelsen skete, jf. http://nyheder.tv2.dk/samfund/2017-08-11-forurenede-aeg-
fjernet-fra-28-butikker”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser at:
”Fødevarestyrelsen
har ikke givet tilladelse til, at der sælges æg med et indhold af fipronil over
grænseværdien. Fødevarestyrelsen følger EU-Kommissionens anbefalinger om at tilbagetrække
produkter med æg, som har eller forventes at have et indhold af fipronil over grænseværdien.
I den konkrete sag var der tale om kogte pillede æg fra Nederlandene, hvor to prøver fra æggene viste
fund på hhv. 0,016 og 0,017 mg/kg fipronil. Det er lave mængder, men dog over grænseværdien på
0,005 mg/kg. Danæg A/S blev derfor bedt om at tilbagetrække disse kogte pillede æg.
Tilbagetrækningen skete 11. august 2017.
Kogte pillede æg benyttes til produktion af blandt andet smørrebrød, sandwich, mayonnaisesalater og
andre færdigretter med kogte æg.”
Esben Lunde Larsen
/
Hanne Larsen
Miljø-
og Fødevareministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mfvm.dk