Folketingets Finansudvalg
Christiansborg
26. september 2017
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 429 (Alm. del) af 28. juni
2017 stillet efter ønske fra René Gade (ALT)
Spørgsmål
Vil ministeren oplyse, hvad der i Danmark forbruges af henholdsvis oksekød,
svinekød, lammekød, fjerkræ og fisk om året? Det bedes af svaret fremgå, hvor-
dan forbruget fordeler sig på de 7 familietyper og dertil hvor meget en kontant-
hjælpsmodtager forbruger af de enkelte kødtyper. Vil ministeren endvidere rede-
gøre for, hvilke antagelser der forventes at være gældende for priselasticitet for de
enkelte kødtyper.
Svar
Der findes flere metoder til at opgøre forbruget af kød, herunder Danmarks Stati-
stiks Forbrugsundersøgelse, der opgør danskernes forbrug målt i kr. fordelt på en
lang række varegrupper. Af andre kan nævnes
GfK’s danske husstandspanel, der
opgør mængden af indkøbt kød og
DTU’s kostundersøgelse, der opgør mængden
af spist kød.
For at kunne koble oplysninger om kødforbruget med familietyperne (på bag-
grund af familietypernes disponible indkomster), er det valgt her at lade opgørel-
sen af forbruget af forskellige typer kød være baseret på Danmarks Statistiks For-
brugsundersøgelse, 2014. Forbrugsundersøgelsen er en spørgeskemaundersøgelse,
baseret på et udsnit af husstande i Danmark med informationer om, hvor meget
de enkelte familier forbruger af forskellige varer baseret på detaljeret registrering
af familiernes indkøb over en periode. Det skal bemærkes, at forbrugsundersøgel-
sen omfatter et relativt lille udsnit af de danske husholdninger (omkring 2.200
husholdninger), som ved hjælp af vægtning kan anvendes til opgørelser om lan-
dets godt 2,6 mio. husholdninger.
Der forbruges ifølge Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse for godt 5�½ mia.
kr. oksekød årligt, mens der forbruges for godt 3 mia. kr. svinekød,
jf. tabel 1.
Finansministeriet · Christiansborg Slotsplads 1 · 1218 København K · T 33 92 33 33 · E [email protected] · www.fm.dk