Finansudvalget 2016-17
FIU Alm.del
Offentligt
1792497_0001.png
Folketingets Finansudvalg
Christiansborg
26. september 2017
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 429 (Alm. del) af 28. juni
2017 stillet efter ønske fra René Gade (ALT)
Spørgsmål
Vil ministeren oplyse, hvad der i Danmark forbruges af henholdsvis oksekød,
svinekød, lammekød, fjerkræ og fisk om året? Det bedes af svaret fremgå, hvor-
dan forbruget fordeler sig på de 7 familietyper og dertil hvor meget en kontant-
hjælpsmodtager forbruger af de enkelte kødtyper. Vil ministeren endvidere rede-
gøre for, hvilke antagelser der forventes at være gældende for priselasticitet for de
enkelte kødtyper.
Svar
Der findes flere metoder til at opgøre forbruget af kød, herunder Danmarks Stati-
stiks Forbrugsundersøgelse, der opgør danskernes forbrug målt i kr. fordelt på en
lang række varegrupper. Af andre kan nævnes
GfK’s danske husstandspanel, der
opgør mængden af indkøbt kød og
DTU’s kostundersøgelse, der opgør mængden
af spist kød.
For at kunne koble oplysninger om kødforbruget med familietyperne (på bag-
grund af familietypernes disponible indkomster), er det valgt her at lade opgørel-
sen af forbruget af forskellige typer kød være baseret på Danmarks Statistiks For-
brugsundersøgelse, 2014. Forbrugsundersøgelsen er en spørgeskemaundersøgelse,
baseret på et udsnit af husstande i Danmark med informationer om, hvor meget
de enkelte familier forbruger af forskellige varer baseret på detaljeret registrering
af familiernes indkøb over en periode. Det skal bemærkes, at forbrugsundersøgel-
sen omfatter et relativt lille udsnit af de danske husholdninger (omkring 2.200
husholdninger), som ved hjælp af vægtning kan anvendes til opgørelser om lan-
dets godt 2,6 mio. husholdninger.
Der forbruges ifølge Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse for godt 5�½ mia.
kr. oksekød årligt, mens der forbruges for godt 3 mia. kr. svinekød,
jf. tabel 1.
Finansministeriet · Christiansborg Slotsplads 1 · 1218 København K · T 33 92 33 33 · E [email protected] · www.fm.dk
FIU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 429: MFU spm. om, hvad der i Danmark forbruges af henholdsvis oksekød, svinekød, lammekød, fjerkræ og fisk om året, til finansministeren
1792497_0002.png
Side 2 af 3
Tabel 1
Årligt forbrug af forskellige typer kød (2017-niveau)
Samlet forbrug (mio. kr.)
Okse- og kalvekød
Svinekød
Lamme- og gedekød
Fjerkræ
Fisk
5.713
3.219
636
3.066
2.993
Pr. person (kr.)
1.000
600
100
600
500
Anm.: Opgørelsen er baseret på Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse, fremskrevet til 2017-niveau pba.
forbrugerprisindekset. Til fisk er regnet fersk og frossen fisk, ferske og frosne skalddyr, samt tørrede, røgede
eller saltede fisk. Konserverede og forarbejdede fiskeprodukter er udeladt, parallelt til, hvad der gør sig
gældende for opgørelsen af de øvrige former for kød. Forbruget er fremskrevet til 2017-niveau.
Kilde: Danmarks Statistiks forbrugsundersøgelse, 2014.
Med udgangspunkt i en beregningsteknisk antagelse om, at forbruget kan
estimeres ud fra disponibel indkomst, kan det skønnes, at en enlig
kontanthjælpsmodtager årligt forbruger for omkring 800 kr. oksekød, for 500 kr.
svinekød, 100 kr. lammekød, 500 kr. fjerkræ og ca. 300 kr. fisk. Det er lidt mindre
end forbruget for den gennemsnitlige person, hvilket skal ses i sammenhæng med,
at den disponible indkomst er lidt mindre end gennemsnittet.
LO-parret med to børn bruger anslået omkring 3.600 kr. på oksekød, 1.600 kr. på
svinekød, 500 kr. på lammekød, 1.400 kr. på fjerkræ og 1.300 kr. på fisk,
jf. tabel 2.
Tabel 2
Forbruget af kød fordelt på udvalgte familietyper (2017-niveau).
Disponi-
belt
beløb
1
Enlig kontanthjælpsmodtager uden børn, lejebolig
Enlig dagpengemodtager uden børn, lejebolig
Enlig LO-arbejder uden børn, lejebolig
LO-par med 2 børn i børnehave og SFO, ejerbolig
Funktionærfamilie med 2 børn i børnehave og SFO, ejerbolig
Direktørfamilie med 2 børn i børnehave og SFO, ejerbolig
Enlig pensionist med ATP, lejebolig
Pensionistpar med en ATP, lejebolig
107.000
148.700
219.900
474.000
665.800
891.200
163.400
243.300
Okse-
kød
800
1.000
1.000
3.600
3.700
4.200
1.000
1.500
Svine-
Lam-
kød mekød Fjerkræ
500
800
700
1.600
2.300
1.800
800
1.200
100
100
200
500
400
400
100
100
500
500
700
1.400
2.100
2.000
500
800
Fisk
300
500
600
1.300
1.700
2.200
500
800
Anm.: Se tabel 1. Fordelingen på familietyperne er opgjort pba. familietypernes placering i indkomstfordelingen.
Opgørelsen medtager fersk og frossen kød samt røget fisk, mens halvfabrikata, konserves, pålæg mv. ikke
indgår. Spisning på restaurant, i kantine, osv. indgår ligeledes ikke.
1
Opgjort før boligudgift.
Kilde: Egne beregninger pba. Økonomi- og Indenrigsministeriets Familietypemodel samt Danmarks Statistiks
Forbrugsundersøgelse.
Finansministeriet har ikke selv grundlag for at vurdere priselasticiteter for kød,
men Miljø- og Fødevareministeriet oplyser, at elasticiteterne kan opgøres som i
tabel 3
nedenfor. Egenpris-elasticiteterne fremgår af diagonalen, mens kryds-
priselasticiteter står uden for diagonalen. For oksekød er egenpriselasticiteten -
1,551. Det betyder, at en prisstigning på 1 pct. medfører et fald i forbruget af ok-
FIU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 429: MFU spm. om, hvad der i Danmark forbruges af henholdsvis oksekød, svinekød, lammekød, fjerkræ og fisk om året, til finansministeren
1792497_0003.png
Side 3 af 3
sekød på 1,551 pct. Samtidig betyder en 1 pct. prisstigning på oksekød et fald i
forbruget af svinekød på 0,252 pct. og en stigning i forbruget af fjerkræ på 0,452
pct.
Tabel 3
Egen- og krydspriselasticiteter for kød
Prisændring på:
Oksekød
Oksekød
Svinekød
Fjerkræ
Forarbejdet kød
Fisk
-1.551
-0.252
0.452
0.378
-0.180
Svine-
Fjerkræ
kød
-0.128
-1.304
0.352
0.045
-0.047
0.195
0.302
-1.152
-0.115
0.013
Forar-
bejdet
kød
0.313
-0.234
-0.251
-0.918
0.014
Fisk
-0.220
-0.237
-0.095
-0.097
-0.354
Anm.: Det har ikke været muligt at opgøre elasticiteter for lammekød, da forbruget i Danmark af lammekød er
forholdsvist lavt.
Kilde: : Miljø- og Fødevareministeriet; Irz X., Jensen J.D., Leroy P., Requillart V. & Soler L-G. (2017) A Cross-
country comparison of the sustainability effects of dietary recommendations, contributed paper presented at
EAAE XV Congress, Parma, Italy, August 28-September 1, 2017
Elasticiteterne baserer sig på et paneldatastudie på danske data udført af blandt
andre forskere på Københavns Universitet.
Med venlig hilsen
Kristian Jensen
Finansminister