Finansudvalget 2016-17
FIU Alm.del
Offentligt
1757150_0001.png
Folketingets Finansudvalg
Christiansborg
16. maj 2017
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 311 (Alm. del) af 7. april
2017 stillet efter ønske fra Maria Reumert Gjerding (EL)
Spørgsmål
Vil ministeren på basis af erfaringer med omstilling af offentlig bespisning til langt
overvejende økologiske råvarer, skønne over, om det ville være forbundet med
øgede omkostninger til offentlig bespisning, såfremt man pålagde hele det offent-
lig område en sådan omstilling? I bekræftende fald bedes merudgiften specificeret.
Svar
Finansministeriet er ikke bekendt med en samlet oversigt over offentlige myndig-
heders erfaringer med omstilling af offentlig bespisning til langt overvejende øko-
logiske råvarer, herunder eventuelle øgede omkostninger som følge heraf.
Finansministeriet er dog bekendt med, at Københavns Kommune på deres
hjemmeside oplyser, at kommunen fra 2007 til 2016 har øget økologiprocenten i
kommunens køkkener fra 51 til 88 pct. Af en nyhed fra Københavns Kommunes
hjemmeside fra 23. maj 2016
1
fremgår blandt andet. følgende:
(…)
Omlægningen fra konventionel til økologisk mad er sket inden for køkkenernes eksiste-
rende budgetter. Det vil sige, at de ikke har fået flere penge til at købe de dyrere økologi-
ske varer.
På nær det store centralkøkken Københavns Madservice, der leverer til ældre hjemmebo-
ende. Køkkenet er ’kun’ nået 60 procent økologi og har fået en ekstrabevilling for at nå
dertil. For at omlægge yderligere vil det bl.a. kræve en ombygning af køkkenet.
Ved at lave maden fra bunden, købe varer i sæson, mindske madspild og bruge mindre
kød, har det været muligt at få økologien op inden for de eksisterende budgetter.
(…)
Finansministeriet har i forbindelse med besvarelsen af spørgsmålet været i dialog
med KL, der oplyser, at KL ikke har opgørelser, der viser de økonomiske konse-
kvenser af omlægning til økologi.
1
http://www.kk.dk/nyheder/ny-opgoerelse-koebenhavn-er-danmark-stoerste-kommunale-oeko-koekken
Finansministeriet · Christiansborg Slotsplads 1 · 1218 København K · T 33 92 33 33 · E [email protected] · www.fm.dk
FIU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 311: MFU spm. om merudgiften ved omstilling af offentlig bespisning til langt overvejende økologiske råvarer, til ministeren for offentlig innovation
Side 2 af 5
KL har tilkendegivet, at det er KL’s vurdering, at det ikke på baggrund af ovenstå-
ende oplysninger fra Københavns Kommunes hjemmeside kan udledes, at om-
lægning til økologi generelt er udgiftsneutralt. Det bemærkes i den sammenhæng,
at Københavns Kommunes omstilling foruden et øget økologisk råvareindkøb
også indebærer en ændring af bespisningens sammensætning, fx ved brug af min-
dre kød.
Finansministeriet har også været i dialog med Danske Regioner, der oplyser, at
Danske Regioner har forhørt sig hos regionerne om disses erfaringer med økolo-
giske omstillinger af den offentlige bespisning. Danske Regioner oplyser følgende:
I Region Syddanmark har man i forbindelse med et udbud i 2009/2010 af varer inden for
”kolonial, køl og frost” indhentet priser på både konventionelle produkter og tilsvarende øko-
logiske produkter. Udbuddet omfattede 2 ton fødevarer om året og en omsætning på ca. 36,8
mio. kr. Omlægning af 0,76 ton (38 pct.) kostede 2,2 mio. kr. (ca. 6 pct.)
svarende til ca.
25 pct. økologi ud af hele regionens forbrug af fødevarer.
Omlægning af 1 ton (50 pct.) kostede 3,5 mio. kr. (ca. 9,5 pct.). Der blev efterfølgende valgt
de produkter, der var billigst at omlægge til økologi, målt i kg (eksempelvis mælk). Jo højere
økologiprocent man ønsker, desto dyrere vil den sidste procent blive.
I Region Hovedstaden har regionsrådet i budgetaftalen for 2017 besluttet at øge andelen af
økologiske fødevarer til mindst 60-90 pct. økologi. En rapport fra Københavns Madhus fra
2016 anslog merudgiften ved at nå 60 pct. økologi til mellem 15 og 25 pct. af de nuværende
udgifter
dette dog taget ud fra køkkenernes aktuelle økologiprocenter, hvoraf de fleste alle-
rede lå højere end de i budgetaftalen 2015 fastsatte 30 pct. Rapporten konkluderer dog også,
at Region Hovedstadens hospitalskøkkener kan omlægge til 60 pct. økologisk drift inden for
de eksisterende økonomiske rammer. Dette forudsætter dog bl.a.: Omlægning af produkti-
onsmetoder, højere grad af egenproduktion, ændrede arbejdsgange, sortimentsoptimering og
mindre madspild.
En anden rapport udarbejdet af BDO Consulting for Region Hovedstaden i 2013 konklu-
derede, at en konvertering 1:1 til 60 pct. økologi for Region Hovedstaden vil betyde en mer-
udgift på 55 pct.
Overordnet set er tilbagemeldingen, at omstilling til mere økologi i praksis sjældent vil indbe-
fatte en 1:1 omlægning, hvor man erstatter konventionelle produkter med tilsvarende økologi-
ske produkter. I stedet vil omstilling til mere økologi ofte kædes sammen med en omlægning
af produktionen i køkkenet
f.eks. mindre kød eller andre og billigere kødudskæringer. Li-
gesom man ifm. omstilling til mere økologi kan investere i udstyr eller kompetenceudvikling,
der kan effektivisere arbejdsgange og mindske madspild. I Region Hovedstaden har man
f.eks. ved budgetaftalen for 2017 afsat ekstra midler til indkøb af udstyr og kompetenceud-
vikling til 9,6 mio. kr. i alt.
FIU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 311: MFU spm. om merudgiften ved omstilling af offentlig bespisning til langt overvejende økologiske råvarer, til ministeren for offentlig innovation
1757150_0003.png
Side 3 af 5
Finansministeriet har ligeledes været i dialog med Miljø- og Fødevareministeriet
om ministeriets kendskab til erfaringer og omkostninger forbundet med omstilling
af offentlig bespisning til overvejende økologiske råvarer. Miljø- og Fødevaremini-
steriet oplyser følgende:
Skiftende danske regeringer har de seneste år prioriteret tiltag, der kan understøtte en mar-
kedsdrevet udvikling af økologien. Fødevarestyrelsen har på den baggrund siden januar 2012
arbejdet med at udbrede økologien på landets spisesteder. Indsatsen var i udgangspunktet
målrettet de offentlige køkkener ud fra et politisk ønske om, at det offentlige skulle gå foran.
Reduceret madspild, øget fokus på måltidskvalitet og sundere mad blev beskrevet som positive
sideeffekter ved økologisk omstilling af køkkener.
Det er ikke muligt at give et entydigt svar på, hvorvidt omstilling af offentlige køkkener til
økologi medfører en meromkostning. Den overvejende del af de erfaringer og analyser, som
Fødevarestyrelsen har kendskab til, peger på en mindre meromkostning ved omstilling til
økologi. Meromkostningen afhænger af en række faktorer, særligt køkkenets optimeringsgrad
i udgangspunktet samt graden af økologisk omstilling (økologiprocent).
Beregninger fra Økologisk Landsforening og Københavns Madhus
I 2011 præsenterede Økologisk Landsforening beregninger fra Københavns Madhus, hvoraf
det fremgik, at en omstilling af den offentlige bespisning i Danmark til 75 procent økologi
kunne lade sig gøre inden for rammerne af de nuværende driftsbudgetter. Midlerne til at gøre
dette muligt skulle være en bedre tilpasning af indkøb i forhold til sæsonvariationer i udbud
og priser, mindre kød og flere grønsager, mere forarbejdning af råvarerne fra bunden, samt re-
duktion af madspild.
Omkostninger ved 100 procent økologisk omstilling i daginstitutioner
Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, Københavns Universitet, har i 2014 undersøgt
omkostningerne ved omstilling fra konventionel til økologisk drift i offentlige køkkener, ek-
semplificeret ved daginstitutioner med eget køkken, for at vurdere om en udgiftsneutral økolo-
giomstilling i storkøkkener er mulig.
Analysen viser, at en simpel udskiftning af konventionelle råvarer med tilsvarende økologiske
vil øge omkostningerne markant, men at rationaliseringer i form af tilpasninger af den økolo-
giske råvaresammensætning i retning af mindre kød og mere mættende frugter og grønsager,
samt forbedret udnyttelse af sæsonudsving i priserne, vil kunne reducere disse meromkostnin-
ger til et niveau, der er på niveau med en ikke-optimeret konventionel måltidsproduktion.
Økologi er imidlertid ikke en forudsætning for rationaliseringer af råvareforbrug.
En optimeret 100 procent konventionel måltidsproduktion beregnes til cirka 9,50 kr. per
person per dag, mens en optimeret 100 procents økologisk produktion tilsvarende beregnes at
koste cirka 13,50 kr. per person per dag.
FIU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 311: MFU spm. om merudgiften ved omstilling af offentlig bespisning til langt overvejende økologiske råvarer, til ministeren for offentlig innovation
1757150_0004.png
Side 4 af 5
Omkostninger ved delvis økologisk omstilling i daginstitutioner
Samme analyse har regnet på råvareomkostningen i forhold til de økologiniveauer, der anven-
des i Det Økologiske Spisemærke, hvor 30 procent økologi berettiger til et bronzeniveau,
mens hhv. 60 og 90 procent økologi i produktionen gør det muligt at anprise med hhv. et
sølvmærke og et guldmærke.
Merudgiften per dag per person i en daginstitution vil ifølge beregningerne være:
30 procent økologi beregnes at koste 36 øre (4 procent) mere end den optimerede konven-
tionelle løsning.
60 procent økologi beregnes at koste 1,10 kr. (12 procent) mere end den optimerede kon-
ventionelle løsning
90 procent økologi beregnes til cirka 3 kr. (32 procent) mere end den optimerede konven-
tionelle løsning.
100 procent økologi beregnes at koste knap 3,50 kr. (36 procent) mere end den optime-
rede konventionelle løsning.
I spørgsmålet efterspørges et skøn over eventuelle merudgifter ved en tværgående
omstilling af offentlig bespisning for hele den offentlige sektor til langt overvejen-
de økologiske råvarer.
En af forudsætningerne for at kunne foretage et sådant skøn er, at der forefindes
tilstrækkeligt valide data om det nuværende indkøb af råvarer til brug ved offentlig
bespisning, herunder andelen af hhv. ikke-økologiske og økologiske råvarer. Der-
næst er det en forudsætning, at der forefindes valide data til at kunne foretage en
prissammenligning mellem de nuværende indkøbte råvarer og de efterspurgte
økologiske råvarer, der skal til for at indfri den ønskede omstilling. Derudover er
det en forudsætning for skønnet, at det kan vurderes, hvilke og hvor mange kon-
ventionelle råvarer, der skal substitueres til økologiske råvarer for at nå en given
økologiprocent. Endelig er det en forudsætning, at der forefindes viden om even-
tuelle følgeomkostninger, fx. til ændrede leveringsvilkår, ombygning af offentlige
køkkener eller ændret tilberedning af råvarerne.
Ovenstående erfaringer fra KL, Danske Regioner og Miljø- og Fødevareministeri-
et vurderes ikke at udgøre et tilstrækkeligt validt grundlag for at foretage et kvalifi-
ceret skøn af, om det vil være forbundet med øgede omkostninger til offentlig
bespisning, såfremt hele den offentlige sektor pålægges en omstilling til langt
overvejende økologiske råvarer.
Det samlede offentlige indkøb af fødevarer i 2014 er estimeret til ca. 2,7 mia. kr.,
jf. en analyse af det tværoffentlige indkøb foretaget af QVARTZ. Heraf køber
kommunerne ind for ca. 73 procent, regionerne for ca. 21 procent og staten for
ca. 6 procent. Analysen indeholder ikke oplysninger om fordelingen mellem hhv.
ikke-økologiske og økologiske fødevarer.
FIU, Alm.del - 2016-17 - Endeligt svar på spørgsmål 311: MFU spm. om merudgiften ved omstilling af offentlig bespisning til langt overvejende økologiske råvarer, til ministeren for offentlig innovation
Side 5 af 5
Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) har med opstart den 15. juli 2016
genindgået en frivillig indkøbsaftale vedrørende fødevarer, samt pr. 1. januar 2017
indgået en forpligtende indkøbsaftale vedrørende fødevarer. På begge aftaler kan
der købes et bredt sortiment af både ikke-økologiske og økologiske fødevarer.
Der vil dog være betydelig usikkerhed forbundet med at basere et estimat over
eventuelle merudgifter ved en tværgående omstilling af offentlig bespisning til
langt overvejende økologiske råvarer på købet på disse aftaler. Dels fordi købet på
aftalerne ikke vurderes repræsentativt for det samlede offentlige fødevareindkøb,
idet omsætningen på aftalerne udgør en meget lille procentdel af den offentlige
sektors fødevareindkøb. Dels fordi der er usikkerhed forbundet med at anvende
eventuelle prisforskelle på udvalgte fødevarer på aftalerne som grundlag for at
vurdere eventuelle merudgifter ved en tværgående omstilling af offentlig bespis-
ning til langt overvejende økologiske råvarer.
På basis af de for Finansministeriet tilgængelige data og erfaringer vurderes der
ikke at være tilstrækkeligt grundlag for at foretage et kvalificeret skøn af, om det
vil være forbundet med øgede omkostninger til offentlig bespisning, såfremt hele
den offentlige sektor pålægges en omstilling til langt overvejende økologiske råva-
rer.
Med venlig hilsen
Sophie Løhde
Minister for offentlig innovation