Udvalget for Landdistrikter og Øer 2016-17
ULØ Alm.del Bilag 142
Offentligt
1786211_0001.png
Måltidsprojekt på Lolland-Falster
v. Judith Kyst, direktør Madkulturen
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0002.png
FORMÅL
Måltidsprojektet skal bidrage til at
forbedre
100 udsatte familiers
mad- og måltidsvaner
og styrke relationer ved hjælp af sunde og
velsmagende råvarer, fællesskab og lokal
forankring.
Projektet understøtter den igangværende
indsats om styrket sundhed og trivsel på
Lolland-Falster.
05.09.2017
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0003.png
MÅLGRUPPE
Primær målgruppe
- 100 udsatte familier
bosat på Lolland-Falster
Sekundære målgrupper
-
Ressourcestærke
familier fra
lokalsamfundet
Lokalt fødevareerhverv
-
05.09.2017
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0004.png
TILGANG
Hvorfor mad og måltider?
En helhedsorienteret tilgang til sundhed:
Mad- og måltider er vigtige for folkesundheden
og fællesskaber.
Styrkede mad- og måltidsvaner bidrager til at
styrke livsduelighed og trivsel, og reducerer
risikoen for livsstilssygdomme.
05.09.2017
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0005.png
Lolland Kommune og
Guldborgsund Kommune
Vil prøve nye metoder
Helhedsorienteret tilgang og bredt sundhedsbegreb
Madoplevelser kan skabe nye, relevante fællesskaber
Det lokale spisekammer som del af løsning
Vigtigt
Målgruppen ”udsatte” defineres forskelligt
Nej tak til parallelgrupper. Ja tak til tværgående
fællesskaber
Effektmål: Balance mellem dannelse og trivsel samt
fysiologisk sundhed
05.09.2017
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0006.png
PILOTPROJEKT
1. Social
sammenhængskraft
Fællesskab på tværs og inddragelse
2. Handlekompetencer
Kompetenceløft og lyst frem for løftet
pegefinger
3.
Lokal forankring
Institutionelt, lokale råvarer, sæson,
stolthed og lokal vækst
Mulighed for skalering:
Lolland-Falster som
national spydspids
05.09.2017
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0007.png
PROJEKTAKTIVITETER
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Kompetenceopbyggende
grundskole
Guide til nye madvaner
Producentbesøg i Lolland-
Falsters spisekammer
Køkkenskole
Fællesspisning
Lokale måltidskasser
05.09.2017
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0008.png
EVALUERING
Forebyggende, sundhedsfremmende indsatser er
kendetegnede ved at have
effekt på lang sigt.
Effekten
kan komme til udtryk som fravær af fx livsstilssygdomme,
øget livskvalitet, oplevet kompetenceløft og andre mere
uafgrænsede effekter.
Kommunerne ønsker målgruppedefinerede mål. Ikke kun
fokus på madindtag, men også dannelse og fællesskab.
Udvikling af evalueringsdesign,
der dels fokuserer på
evaluering
i
projektet, dels evaluering
af
projektet.
05.09.2017
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0009.png
PARTNERE
Nøglepartnere
Miljø- og fødevareministeriet
Lolland Kommune
Guldborgsund Kommune
Madkulturen
Region Sjælland
Lokale samarbejdspartnere
Lolland-Falster Undersøgelsen
Broen til Bedre Sundhed
Lokale organisationer, fx frivilligorganisationen Broen
Lokale fødevareproducenter og foreninger, fx Sakskøbing Madhus
Landbrug & Fødevarer og lign.
05.09.2017
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0010.png
Vækst og beskæftigelse
på Lolland-Falster
Fødevareproducenter inddrages i projektet, fx ved
producentbesøg, så målgruppen får forståelse for jord
til bord samt lokal stolthed, men også for at blive
præsenteret for fødevareerhverv som mulig job- og
uddannelsesvej.
Blandt visse udsatte familier, er det primære fokus at
bryde den sociale arv, så børnene i modsætning til
forældrene får en uddannelse og bliver en del af
arbejdsmarkedet frem for overførselsindkomst.
05.09.2017
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0011.png
Apendiks
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0012.png
HVEM ER MADKULTUREN?
En selvejende institution i Roskilde
Miljø- og Fødevareministeriet
Etableret i 2011
I dag ca. 30 ansatte
Finansiering
Midler fra finansloven
Projektmidler
Konsulentydelser
ULØ, Alm.del - 2016-17 - Bilag 142: Lolland-Falster måltidsprojekt fremvist under udvalgets temamøde med miljø- og fødevareministeren den 6/9-17
1786211_0013.png
MADKULTUREN
BEDRE MAD TIL ALLE
MADKAMP
MADVÆRKSTEDER
KLOGE FØDEVAREINDKØB
STÆRKERE
FORBRUGERE
ØGEDE
KOMPETENCER
BEDRE
LØSNINGER
05.09.2017
kLUBJAM
KULINARISK KØREKORT
LIVSKRAFT