Sundheds- og Ældreudvalget 2016-17
SUU Alm.del Bilag 185
Offentligt
1722316_0001.png
PROJEKTER - SLUTRAPPORT
MRSA i Svinekød 2016
J. nr.: 2015-28-61-00450
BA GG R UN D O G F O RM ÅL
I dette projekt blev forekomsten af methicillinresistente Staphylococcus areus (MRSA) undersøgt i svinekød
i den danske detailhandel.
Som en del af DANMAP (Danish Integrated Antimicrobial Resistance Monitoring and Research Program-
me) gennemfører FVST med mellemrum screening for forekomst af husdyr-MRSA i svinekød.
Svinekød er blevet undersøgt for MRSA i årene 2009-2011. Resultaterne er offentliggjort i DANMAP-
rapporten. I efteråret 2011 anbefalede DANMAP styregruppen at nedprioritere undersøgelser af husdyr-
MRSA i svine- okse- og kyllingekød til fordel for andre undersøgelser, da intet tydede på, at husdyr-MRSA i
kød udgjorde en risiko for fødevaresikkerheden. Fødevarestyrelsen valgte at følge styregruppens anbefaling,
som også er i overensstemmelse med en husdyr-MRSA risikovurdering udarbejdet af ekspertgruppen for
husdyr-MRSA i december 2014.
I 2016 undersøgte Fødevarestyrelsen atter svinekød fra detailhandlen for forekomst af husdyr-MRSA, bl.a.
for at undersøge om stigningen i husdyr-MRSA i besætninger i de senere år også afspejler sig i en højere
forekomst i kødet.
Husdyr-MRSA består primært af det klonale kompleks 398, som kaldes CC398 og findes hovedsagligt hos
svin.
MET O DE O G R ES UL TAT ER
Prøver
Der blev i alt udtaget 309 prøver af svinekød i detailhandlen. Fire af disse blev kasseret, og derfor er 305
prøver blevet undersøgt for forekomst af MRSA.
Metode
Prøver blev undersøgt for husdyr-MRSA, og positive fund blev fuldgenomsekventeret (WGS) for yderligere
karakterisering.
Resultater
Der blev fundet husdyr-MRSA i 122 (40 %) af de 305 prøver af svinekød. Nedenstående tabel viser fore-
komsten opdelt på økologisk dansk kød, konventionelt dansk kød og konventionelt samhandlet kød. Kød,
der oprinder fra udlandet, men hvor opskæring er foregået i Danmark, er også kategoriseret som samhand-
let.
Det ses, at forekomsten af husdyr-MRSA er højere i konventionelt dansk svinekød (48 %) end i både økolo-
gisk dansk svinekød (32 %) og konventionelt samhandlet svinekød (28 %) (tabel 1 og figur 1).
Antal prøver undersøgt
DK konventionelt
Samhandlet konventionelt
DK økologisk
I alt
Tabel 1. Forekomst af husdyr
-
MRSA i svinekød
162
46
97
305
MRSA påvist
78 (48%)
13 (28%)
31 (32%)
122 (40%)
SUU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 185: Orientering om Fødevarestyrelsens rapport "MRSA i Svinekød 2016", fra miljø- og fødevareministeren
1722316_0002.png
Figur 1: Forekomst af MRSA i svinekød
I tabel 2 ses forekomsten af husdyr-MRSA opdelt i henholdsvis hakket og tilberedt kød og i udskæringer (ex
koteletter, stege etc.).
Hakket og tilberedt kød
DK konventionelt
Samhandlet konventionelt
DK økologisk
I alt
Udskæringer
DK konventionelt
Samhandlet konventionelt
DK økologisk
I alt
Antal prøver
undersøgt
34
5
30
69
Antal prøver
undersøgt
128
41
67
236
MRSA påvist
22 (65%)
3 (60%)
9 (30%)
34 (33%)
MRSA påvist
56 (44%)
10 (24%)
22 (33%)
88 (37%)
Tabel 2. Forekomst af husdyr
-
MRSA i hakket og tilberedt kød og udskæringer. Bemærk at antal prøver
fra samhandlet hakket og tilberedt kød er lavt, og der kan derfor ikke konkluderes på dette.
Fund af MRSA var hovedsageligt domineret af typen CC398 (den primære husdyr-MRSA type). Typerne
CC1 og CC9 er mindre hyppige, men har også været associeret med husdyr. Undertyperne (spatyperne)
t034 og t011 er ofte fundet i CC398, det er derfor forventeligt, at forekomsten af disse typer er højest. (se
tabel 3).
MRSA typer
DK konventionelt
Samhandlet konventionelt
DK økologisk
CC9 CC 1 CC398
1
1
76
3
10
31
SUU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 185: Orientering om Fødevarestyrelsens rapport "MRSA i Svinekød 2016", fra miljø- og fødevareministeren
1722316_0003.png
MRSA Spa-type
t011
t034
t108
t11374
t1200
t1255
t127
t1430
t1451
t1606
t2123
t2997
t4652
t571
t898
t899
DK konventionelt
23
46
1
Samhandlet konventionelt
3
5
1
1
DK økologisk
11
18
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
1
Tabel 3. MRSA typer (klonalt kompleks) og undertyper (spatyper) for MRSA fund.
KON KL US I ON O G V U RD E R IN G
I dette projekt blev 305 prøver af svinekød fra den danske detailhandel undersøgt for forekomst af husdyr-
MRSA. Undersøgelsen viste, at der i 122 (40 %) af de 305 prøver blev fundet husdyr-MRSA bakterier. Da
dette er en kvalitativ undersøgelse, kan der ikke siges noget om mængden af husdyr-MRSA i prøverne, men
blot at bakterien var til stede.
Forekomsten af husdyr-MRSA i kød blev fundet højere for det konventionelt danske kød end for økologisk
dansk kød og samhandlet konventionelt kød. Formålet med undersøgelsen har været at få et niveau for
forekomst af husdyr-MRSA i det kød, forbrugerne køber i butikkerne. Resultaterne kan udelukkende an-
vendes til at vurdere forekomsten af husdyr-MRSA i svinekød, som sælges i Danmark og er ikke et udtryk
for forekomsten af husdyr-MRSA i svin i hverken Danmark eller udlandet. Hovedparten af de MRSA bakte-
rier, der blev fundet, var af typen CC398 (husdyr-MRSA), som er den MRSA-type, der hovedsageligt findes
hos levende svin. Det var derfor forventeligt, at størstedelen af fundene er af denne type.
Der er fortsat ikke noget, der tyder på, at husdyr-MRSA i kød udgør en væsentlig risiko for fødevaresikker-
heden.
Projektleder: Bettina Pyndt Jørgensen
Kontaktperson: Gitte Ortved Bjerager
S i kke rh ed , su ndh ed o g v ækst fr a jo r d t il bo r d