Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del Bilag 595
Offentligt
1786071_0001.png
Deltagere i udvalget for
Ledelsessystemer for
fødevaresikkerhed S378
Henning Nyekjær
Direktør
QMS-Consult
[email protected]
Jacob Færgemand
formand for S-378 Managing Director and
Sales and Technical Director,
Nordic Food Bureau
Veritas Certiication Denmark A/S
[email protected]
Lone Sass Mortensen
Lead assessor,
Kemi- og Vandteknik Teknologisk Institut
[email protected]
Lonny Hallberg
Ledende auditor
DNV GL Business Assurance, Danmark A/S
[email protected]
Finn Vestergaard Povlsen
Kvalitetschef
DLG
[email protected]
Jette Krarup
Nordic Regulatory Afairs Manager
Nestlé Nordic
[email protected]
Brian Johansen
QSHE manager
Cremo Ingredients A/S
[email protected]
Charlotte Blak Møller
Regulatory Partner
Chr. Hansen A/S
[email protected]
Claus Heggum
Chefkonsulent kvalitet&fødevarer
Mejeriforeningen
[email protected]
Eva Harte
Cand.agro., kontrolstyring
Fødevarestyrelsen
[email protected]
Hanne Benn-Thomsen
Divisional Quality Manager
Chr. Hansen A/S
[email protected]
Dansk fødevaresikkerhed
styrkes internationalt
»Med en stadig mere fleksibel fødevarelovgivning
er ISO det eneste reelle alternativ til at dæmme
op for en stadig større strøm af forskelligartede
private standarder, der under dække af fødevare-
sikkerhed har til formål at styre markedsvilkårene
i Europa, efterhånden også globalt.«
Claus Heggum
Chefkonsulent kvalitet & fødevaresikkerhed
Mejeriforeningen
[email protected]
Dansk Standard
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
+45 39 96 61 01
ds.dk
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 595: Henvendelse af 4/9-17 fra Dansk Standard om foretræde for udvalget om det internationale sekretariat for fødevaresikkerhed
1786071_0002.png
Fødevaresekretariat på
danske hænder
Danmark er blevet tildelt formandskabet og sekreta-
riatet for den internationale ISO-komité for føde-
varesikkerhed. Sekretariatet er forankret i Dansk
Standard med en tæt tilknytning til udvalget for
fødevaresikkerhed, styrings- og ledelsessystemer,
S-378. Udvalget fungerer som styregruppe for
sekretariatet og har dermed adgang til at få ind-
lydelse på de standarder, der skal udvikles og
revideres.
En af opgaverne bliver at styrke og udbygge positi-
onen for den anerkendte fødevarestandard
DS/EN ISO 22000:2005, Ledelsessystemer for
fødevaresikkerhed. Det sker blandt andet ved at
udgive guidelines, der kan hjælpe virksomheder
med den praktiske håndtering af kravene i
standarden. Der er stor mulighed for at være med
til at præge revisionen af ISO 22000, som er på-
begyndt.
Det danske udvalg har stor erfaring med at sørge
for den nødvendige tyngde og fremdrift i udviklin-
gen af fødevarestandarder, idet det stod i spidsen
for den arbejdsgruppe, der skrev ISO 22000.
Det er den rolle, vi får mulighed for at udbygge.
Til gavn for bl.a. den danske fødevareindustri,
myndigheder og forbrugere.
Kombinationen af ISO 22000 og ISO TS 22002-1 er
anerkendt af de leste større aktører på det globale
fødevaremarked, herunder GFSI. De danske føde-
varemyndigheder accepterer også ISO 22000 i
forhold til tredjepartscertiicering af fødevarevirk-
somheder. Med øget fokus på de globale standar-
der vil fødevarevirksomheder få mulighed for at
konkurrere på lige vilkår internationalt.
DET DANSKE FINGERAFTRYK
PÅ ISO 22000
Fremover vil nationale og internationale myndighe-
der samt kunder fokusere på integration af styringen
af fødevaresikkerhed gennem hele fødevare kæden,
dvs. fra jord til bord, med en mere risikobaseret til-
gang. ISO 22000 kan anvendes af virksomheder på
tværs af hele fødevarekæden. Den skaber en over-
skuelig ramme til at fastsætte principper, procedu-
rer og vejledning, der er målrettet til brancherne og
fremmer samtidig kost-efektiv styring i industrien.
Derudover giver den de praktiske værktøjer til at
styre fødevaresikkerheden som et sammenhæn-
gende, risikobaseret system. Det er ikke ligegyldigt,
hvilke lande der kommer til at dominere denne
proces. En ISO-komité under dansk ledelse giver de
bedste forudsætninger for at sikre, at udviklingen
tilpasses dansk tankegang.
Læs mere om udvalgsmedlemmerne – og hvilken
betydning de mener, at det internationale sekretariat
for fødevaresikkerhed har for Danmark.
»Danmark har en stor fødevare-
eksport bl.a. i kraft af dygtige
fødevareproducenter og under-
støttet af lobbyarbejde i EU.
Frem over bliver det vigtigt for
producenterne at støtte det
internationale sekretariat, fordi
fødevarestandarderne får en stor
betydning for produktions-
vilkårene. Ved at støtte arbejdet i
sekretariatet sikrer man, at
standarderne kommer til at
afspejle de danske interesser.«
Jacob Færgemand – formand for S-378
ISO 22000 SIKRER FAIR
KONKURRENCE
Den globale fødevareindustri er under pres fra et
stort antal private standarder for fødevaresikkerhed,
som leverandører inden for fødevarebranchen bliver
påkrævet at tage stilling til og certiiceret efter for at
kunne afsætte deres varer. Stigende certiicerings-
omkostninger kombineret med uleksible krav i de
private standarder medfører øgede udgifter uden
at bidrage til en øget fødevaresikkerhed. For at imø-
dekomme denne udvikling er der brug for en stærk,
velanset standard som ISO 22000.
Deltag i udvalget for
fødevaresikkerhed
Det danske udvalg er åbent for alle interesserede
med tilknytning til fødevarebranchen, fx myndig-
heder. Hvis du vil høre mere om, hvordan du
deltager eller har spørgsmål til sekretariatet, er du
velkommen til at kontakte seniorkonsulent Carina
Dalager på telefon 26 18 39 26 eller [email protected].