Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del Bilag 332
Offentligt
1734502_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Den 17. marts 2017
Sagsnummer: 2017-439
./.
Vedlagt fremsendes til udvalgets orientering grudnotat om forslag til ændring af bilag III til Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af
siliciumdioxid (E551) i kaliumnitrat (E 252) (komitésag).
Forslaget forventes sat til afstemning den 27. marts 2017 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer
og Foder (SCoPAFF).
En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Regeringen kan støtte forslaget.
Med venlig hilsen
Jesper Wulff Pedersen
Departementet
Slotsholmsgade 12
DK-1216 København K
Tel +45 33 92 33 01
Fax +45 33 14 50 42
[email protected]
ww.mfvm.dk
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 332: Grundnotat om siliciumdioxid i kaliumnitrat - Komitésag
1734502_0002.png
Fødevarestyrelsen
Sags.nr.: 2016-29-22-
01982/2017-3130
Den 16. marts 2017
MFVM 247
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af siliciumdioxid (E551) i kaliumnitrat
(E 252) (komitésag)
KOM-dokument foreligger
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af siliciumdioxid (E551) i kaliumnitrat (E 252). Dette sker
ved en ændring af bilag III i forordning 1333/2008 om tilsætningsstoffer (komitésag). Forslaget drejer sig om
brugen af siliciumdioxid (E551) som antiklumpningsmiddel til tilsætningsstoffet kaliumnitrat (E252).
Siliciumdioxid bevirker, at tilsætningsstoffet kaliumnitrat ikke klumper sammen og dermed bedre kan doseres i
fødevarerne. Den videnskabelige Komité (SCF) har i 1990 vurderet risikoen ved anvendelse af siliciumdioxid og
andre silikater, der anvendes som antiklumpningsmidler. SCF har vurderet, at silicium dioxid ikke udgør en
risiko for forbrugernes sundhed, når det anvendes i de mængder, som er tilstrækkelige til at opnå den
teknologiske virkning. Forbrugernes eksponering for stoffet vil forblive begrænset med denne tilladelse, da der
er tale om et tilsætningsstof, der anvendes til fremstilling af et andet tilsætningsstof, som må anvendes i
begrænset mængde. Kommissionen har på den baggrund vurderet, at der ikke er sundhedsmæssige
betænkeligheder ved forslaget. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og DTU
Fødevareinstituttet er derfor ikke blevet hørt om forslaget. Forslaget er i overensstemmelse med kriterierne i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, at
anvendelsen skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En
vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forslaget skal til
afstemning den 27. marts 2017 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF).
Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag III, del 2 til Europa-Parlamentets og Rådets forordning
(EF) nr. 1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af
tilsætningsstoffet siliciumdioxid (E551) som antiklumpningsmiddel til tilsætningsstoffet kaliumnitrat (E252).
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 332: Grundnotat om siliciumdioxid i kaliumnitrat - Komitésag
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og
Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig
forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet,
der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager
forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for
tidsfristen.
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder
(SCoPAFF) den 27. marts 2017.
Formål og indhold
Forslaget fastsætter betingelser for anvendelse af tilsætningsstoffet siliciumdioxid (E551) som
antiklumpningsmiddel til tilsætningsstoffet kaliumnitrat (E252).
Siliciumdioxid bevirker, at tilsætningsstoffet kaliumnitrat ikke klumper sammen og dermed bedre kan doseres i
fødevarerne. Stoffet har vist sig at være effektivt som antiklumpningsmiddel, det reagerer ikke med fødevarerne
og indvirker ikke på den videre forarbejdning af fødevarerne.
Kaliumnitrat anvendes til en række animalske fødevarer eksempelvis oste samt visse fiske- og kødprodukter.
Der foreslås en grænseværdi på 10.000 mg/kg for indhold af siliciumdioxid i kaliumnitratpræparatet. Denne
grænseværdi er på niveau med anvendelser af samme stof til andre tilsætningsstoffer.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som
præciserer, at:
-
de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
-
der skal være en teknologisk begrundelse, samt
-
at anvendelsen ikke må vildlede forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af silicumdioxid (E551) som antiklumpningsmiddel i kaliumnitrat (E
252) finde anvendelse fra 20. dagen efter offentliggørelsen i EU-Tidende.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på
legalitetskontrol.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om gennemførelses-
bestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om
fødevaretilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over fødevaretilsætningsstoffer, herunder bærestoffer, der er
godkendt til anvendelse i fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer, fødevarearomaer og næringsstoffer, og
anvendelsesbetingelser (bilag III). Ændringerne vil være direkte gældende i Danmark.
Side 2/3
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 332: Grundnotat om siliciumdioxid i kaliumnitrat - Komitésag
1734502_0004.png
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Forslaget har heller ingen væsentlige
statsfinansielle eller administrative konsekvenser for det offentlige eller for EU’s budget. Forslaget skønnes heller
ikke at have væsentlige administrative konsekvenser for erhvervslivet.
Den videnskabelige Komité (SCF) har i 1990 vurderet risikoen ved anvendelse af siliciumdioxid og andre silikater,
der anvendes som antiklumpningsmidler. SCF har vurderet, at silicium dioxid ikke udgør en risiko for
forbrugernes sundhed, når det anvendes i de mængder, som er tilstrækkelige til at opnå den teknologiske
virkning. Forbrugernes eksponering for stoffet vil forblive begrænset med denne tilladelse, da der er tale om et
tilsætningsstof, der anvendes til fremstilling af et andet tilsætningsstof, som må anvendes i begrænset mængde.
Kommissionen har derfor ikke sendt forslaget til vurdering i den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet
(EFSA).
Fødevarestyrelsen er enig med Kommissionen i, at anvendelsen ikke udgør en sundhedsmæssig risiko med den
fastsatte grænseværdi, og at der ikke kræves en risikovurdering ved EFSA. DTU Fødevareinstituttet er derfor ikke
blevet hørt om forslaget.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er indkommet følgende høringssvar:
DI Fødevarer er positive over for forslaget.
Biodynamisk Forbrugersammenslutning har anført, at alle fødevarer bør være økologiske og uden
tilsætningsstoffer.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for tilsætningsstoffer, der
kan anvendes i fødevarer og til tilsætningsstoffer, aromaer og enzymer samt at godkendelsen og anvendelsen af
tilsætningsstoffer sker ud fra kriterier fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af
16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof og regeringen agter på den baggrund at
støtte forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
Side 3/3