PROJEKTER - SLUTRAPPORT
MRSA i Svinekød 2016
J. nr.: 2015-28-61-00450
BA GG R UN D O G F O RM ÅL
I dette projekt blev forekomsten af methicillinresistente Staphylococcus areus (MRSA) undersøgt i svinekød
i den danske detailhandel.
Som en del af DANMAP (Danish Integrated Antimicrobial Resistance Monitoring and Research Program-
me) gennemfører FVST med mellemrum screening for forekomst af husdyr-MRSA i svinekød.
Svinekød er blevet undersøgt for MRSA i årene 2009-2011. Resultaterne er offentliggjort i DANMAP-
rapporten. I efteråret 2011 anbefalede DANMAP styregruppen at nedprioritere undersøgelser af husdyr-
MRSA i svine- okse- og kyllingekød til fordel for andre undersøgelser, da intet tydede på, at husdyr-MRSA i
kød udgjorde en risiko for fødevaresikkerheden. Fødevarestyrelsen valgte at følge styregruppens anbefaling,
som også er i overensstemmelse med en husdyr-MRSA risikovurdering udarbejdet af ekspertgruppen for
husdyr-MRSA i december 2014.
I 2016 undersøgte Fødevarestyrelsen atter svinekød fra detailhandlen for forekomst af husdyr-MRSA, bl.a.
for at undersøge om stigningen i husdyr-MRSA i besætninger i de senere år også afspejler sig i en højere
forekomst i kødet.
Husdyr-MRSA består primært af det klonale kompleks 398, som kaldes CC398 og findes hovedsagligt hos
svin.
MET O DE O G R ES UL TAT ER
Prøver
Der blev i alt udtaget 309 prøver af svinekød i detailhandlen. Fire af disse blev kasseret, og derfor er 305
prøver blevet undersøgt for forekomst af MRSA.
Metode
Prøver blev undersøgt for husdyr-MRSA, og positive fund blev fuldgenomsekventeret (WGS) for yderligere
karakterisering.
Resultater
Der blev fundet husdyr-MRSA i 122 (40 %) af de 305 prøver af svinekød. Nedenstående tabel viser fore-
komsten opdelt på økologisk dansk kød, konventionelt dansk kød og konventionelt samhandlet kød. Kød,
der oprinder fra udlandet, men hvor opskæring er foregået i Danmark, er også kategoriseret som samhand-
let.
Det ses, at forekomsten af husdyr-MRSA er højere i konventionelt dansk svinekød (48 %) end i både økolo-
gisk dansk svinekød (32 %) og konventionelt samhandlet svinekød (28 %) (tabel 1 og figur 1).
Antal prøver undersøgt
DK konventionelt
Samhandlet konventionelt
DK økologisk
I alt
Tabel 1. Forekomst af husdyr
-
MRSA i svinekød
162
46
97
305
MRSA påvist
78 (48%)
13 (28%)
31 (32%)
122 (40%)