Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del Bilag 238
Offentligt
1719931_0001.png
Hvad er 3. parts certificering?
v. dyrlæge Bente Østergaard Nielsen, lead auditor, Bureau Veritas
|
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 238: Præsentationer fra møde mellem Den Danske Dyrlægeforening og udvalget den 1/2-17
1719931_0002.png
|
Hvad er 3. parts certificering?
Side 2
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 238: Præsentationer fra møde mellem Den Danske Dyrlægeforening og udvalget den 1/2-17
1719931_0003.png
Hvad er 3. parts certificering?
Certificering: En blåstempling af, at en virksomhed følger en standard.
Fysisk bevis i form af et certifikat.
Standard: Et
ledelsessystem,
som indeholder en række regler for et
givet område, f.eks. et
fødevaresikkerhedssystem.
1. parts certificering: Når man kontrollerer sig selv.
2. parts certificering: Når man kontrollerer f.eks. en leverandør – eller
når man bliver kontrolleret af en kunde eller myndighederne.
3. parts certificering: Når en uafhængig 3. part (typisk et
certificeringsbureau) kontrollerer en virksomhed mod en given
standard og udsteder et certifikat, hvis kravene i standarden er
overholdt.
|
Hvad er 3. parts certificering?
Side 3
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 238: Præsentationer fra møde mellem Den Danske Dyrlægeforening og udvalget den 1/2-17
1719931_0004.png
Flere nye begreber…
Certificeringsbureau:
En virksomhed, der beskæftiger sig med at
certificere andre virksomheder mod forskellige standarder og udstede
certifikater herpå. Hertil bruges et antal auditorer.
Auditor:
En person, der via uddannelse og erhvervserfaring har
kendskab til en branche og kan dokumentere dette. Bliver oplært i
auditering og løbende kontrolleret og videreuddannet.
Akkreditering:
Godkendelse af certificeringsbureau (CB) og auditorer
af en overordnet instans, i Danmark
Danak.
Følges løbende.
GFSI:
Global Food Safety Initiative, foretager ”benchmarking” af
certificeringsbureauer og udgiver vejledninger til disse. Godkender
standarder.
|
Hvad er 3. parts certificering?
Side 4
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 238: Præsentationer fra møde mellem Den Danske Dyrlægeforening og udvalget den 1/2-17
1719931_0005.png
Hvorfor bruger man 3. parts
certificering?
Krav fra kunder (både nationalt og internationalt), direkte eller indirekte:
Direkte krav om at leve op til en given standard som betingelse for
samhandel.
Krav fra kunder om en bestemt mærkning på varen (f.eks. miljø)
Indirekte krav fra forbrugeren om en bestemt adfærd hos produ-
centen (f.eks. bæredygtighed, CSR – coorporate social responsability,
dyrevelfærd)
Eget ønske om at have et værktøj at styre med. Her bruges audit som
en slags test af systemet og dets funktion – så det løbende forbedres.
|
Hvad er 3. parts certificering?
Side 5
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 238: Præsentationer fra møde mellem Den Danske Dyrlægeforening og udvalget den 1/2-17
1719931_0006.png
Hvordan bliver man certificeret?
Afgøre, hvilken standard der skal bruges.
Afklaring af, hvor langt der er mellem det nuværende system, og det,
der kræves for at blive certificeret (Gap-analyse).
Finde et certificeringsbureau til opgaven.
Certificeringsbureauet starter med en ”forundersøgelse”, der afklarer,
hvad der skal ændres i virksomheden, for at muliggøre certificeringen.
Efter en aftalt periode til at gennemføre ændringerne, gennemføres
den første audit, der kan munde ud i certificering, hvis kravene bestås.
Ellers foretages flere ændringer før næste forsøg.
|
Hvad er 3. parts certificering?
Side 6
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 238: Præsentationer fra møde mellem Den Danske Dyrlægeforening og udvalget den 1/2-17
1719931_0007.png
Eksempler:
BRC:
Fødevaresikkerhedsstandard, ejet af British Retail Consortium, en
sammenslutning af engelske grossister.
IFS food:
Fødevaresikkerhedsstandard, ejet af International Featured
Standards, en sammenslutning af tyske, italienske og franske grossister.
FSSC22000:
Overbygning til ISO22000 med specifikke krav.
Global Red Meat Standard,
som ejes af Landbrug & Fødevarer. Den kan
bruges af virksomheder i det røde kød, ikke kun i Danmark.
Alle er af typen ”checklistestandarder”, som er meget præcise i deres
kravelementer.
|
Hvad er 3. parts certificering?
Side 7
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 238: Præsentationer fra møde mellem Den Danske Dyrlægeforening og udvalget den 1/2-17
1719931_0008.png
Er der forskel på standarder og
virksomheders certificering?
Forskelligt fokus afhængigt af standard.
Omfanget fastlægges - alle produkter eller undtagelser.
Tidsforbrug afhænger af størrelse i kvadratmeter, antal ansatte og
antal produkttyper.
Man kan dumpe!
Afvigelser kommunikeres på afslutningsmødet og skal være rettet
indenfor en fastsat tidsfrist.
Når afvigelser er rettet, kan certifikatet udstedes.
|
Hvad er 3. parts certificering?
Side 8
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 238: Præsentationer fra møde mellem Den Danske Dyrlægeforening og udvalget den 1/2-17
1719931_0009.png
Spørgsmål?
|
Hvad er 3. parts certificering?
Side 9