Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del Bilag 189
Offentligt
1710465_0001.png
FAKTA OM ANTIBIOTIKAFRI HUSDYRPRODUKTION
Med jævne mellemrum - senest her forleden på DR - er der stort mediefokus på, hvor farligt vores
forbrug af antibiotika er. Historierne tager ofte udgangspunkt i de store mængder, den intensive
danske svineproduktion bruger for at holde så mange dyr i live som muligt.
Hvert år dør 25.000 europæere af sygdomme, forårsaget af bakterier, der har udvikler
antibiotikaresistens.
Der har været et hav af forskellige lovgivningsmæssige tiltag, der skal få landbruget til at sætte
forbruget af antibiotika ned. Og selv om de danske producenter har et lavere forbrug end mange
andre lande i Europa, er det ikke lykkedes for alvor at nå de begrænsnings-mål, skiftende regeringer
har sat sig.
Det nugældende politiske veterinærforlig består blandt andet af den såkaldte 'gult kort'-ordning, der
'straffer' producenter, med et stort forbrug af antibiotika med ekstra kontrolbesøg og bøder.
Alligevel er der en hård kerne af producenter, der flokmedicinerer dyr og har et ekstraordinært
forbrug.
Men findes der overhovedet en mulighed for at producere fx svin i Danmark uden brug af
antibiotika, så vi slipper for handlingsplaner og bortforklaringer?
Ja. I de sidste 10 år har Jens' virksomhed European Protein
http://www.europeanprotein.com
forsket
i og arbejdet med at fermentere protein og omdanne det til et slags 'kosttilskud', som både dyr og
mennesker kan spise.
Historien er enkel:
- European Protein forarbejder soja, raps, tang og andre proteiner med en hemmelig
fermenterings(gærings)metode, der gør, at råvarerne kommer til at indeholde forskellige
sundhedsfremmende stoffer og alle de gode mælkesyrebakterier, der holder både dyre- og
menneskemaver sunde.
- Med European Proteins produkter kan mikrobioten i tarmen reguleres, så de
sygdomsfremkaldende bakterier holdes på et lavt niveau og erstattes med sunde
mælkesyrebakterier. Derved undgås diarre og andre mave- tarmsygdomme.
- For tiden taler alle om den koreanske spise Kimchi, der blandt andet er kåret til at være en af
verdens fem sundeste retter, fordi dens indhold er sundhedsfremmende stoffer er så højt. I en
rapsblanding, som er blevet forarbejdet af European Protein er der op til 50 gange så mange af de
gode, stoffer som i Kimchi!
- I raps-tang-blandingen opstår der andre stoffer som er antiinflammatoriske.
- Det fermenterede protein bliver tørret til pulver, der kan tilsættes til fx dyrefoder.
- Landmænd, der giver deres dyr pulveret, oplever, at de kan nedsætte deres antibiotikaforbrug med
80-90 pct.
- OG der er en forsøgsproduktion i gang med svin, der er produceret 100 pct. antibiotikafrit. Der er
altså bedre end økologisk svinekød, der GERNE må medicineres, når de er syge.
Der bliver i øjeblikket produceret ca. 3500 grise ugentligt hos forskellige landmænd under dette
koncept. Poul Jensen, Thomas Jessen, Heiko Johanning og HC Gæmelke producerer grise til Dansk
Supermarked. De flyver ud af køledisken.
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 189: Henvendelse af 9/1-17 fra Grabow Kommunikation for European Protein om antibiotikafri husdyrproduktion
1710465_0002.png
TV2 har lavet et fint indslag om sagen her:
http://nyheder.tv2.dk/erhverv/2016-09-17-svinekoed-fra-antibiotika-fri-grise-hitter-hos-danskerne-
butikkerne-kan-ikke
Senest er Jens' produkt blevet centrum for et EU-forskningsprojekt til
33 mio, hvor det skal testes, om foderet også kan afhjælpe kroniske mave-tarm-lidelser hos
mennesker. Det kan I læse mere om her:
http://www.dr.dk/nyheder/regionale/trekanten/syge-skal-spise-grisefoder-kan-maaske-lindre-
kroniske-mavelidelser
Jens Legath, adm. direktør og ejer, European Protein
Rulle Grabow Westergaard
Grabow Kommunikation
Madvigs Alle 13
1829 Frederiksberg C
Telefon: 30 25 03 55
www.grabowkommunikation.dk