Miljø- og Fødevareudvalget 2016-17
MOF Alm.del Bilag 169
Offentligt
Fremsat den ... 2017 af miljø- og fødevareministeren (Esben Lunde Larsen)
Forslag
til
Lov om ændring af lov om hold af dyr
(Bemyndigelse til fastsættelse af regler om obligatorisk hygiejnekursus for visse personer, der håndterer
svin)
§1
I lov om hold af dyr, jf. lovbekendtgørelse nr. 466 af 15. maj 2014, foretages følgende ændringer:
1.
Efter § 3 a indsættes:
Ȥ
3 b.
Miljø- og fødevareministeren kan fastsætte regler om obligatorisk hygiejnekursus for visse personer,
der håndterer svin.
Stk. 2. Miljø- og fødevareministeren kan fastsætte regler om formen og indholdet af kurset nævnt i stk. 1.«
§2
Loven træder i kraft den 1. juli 2017.
§3
Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men kan ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i
kraft for Grønland med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.
1
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige bemærkninger
Indholdsfortegnelse
1. Indledning ........................................................................................................................................ 3
2. Lovforslagets baggrund ................................................................................................................... 3
3. Lovforslagets hovedpunkter ............................................................................................................. 4
3.1. Obligatorisk hygiejnekursus
..................................................................................................... 4
3.1.1. Gældende ret
................................................................................................................................... 4
3.1.2. Miljø- og Fødevareministeriets overvejelser....................................................................................
5
3.1.3. Lovforslagets indhold
....................................................................................................................... 9
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige ..................................................... 10
5. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v. ............................................. 10
6. Administrative konsekvenser for borgere ...................................................................................... 11
7. Miljømæssige konsekvenser ........................................................................................................... 11
8. Forholdet til EU-retten .................................................................................................................. 11
9. Hørte myndigheder og organisationer m.v. ................................................................................... 12
10. Sammenfattende skema ................................................................................................................ 14
2
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
1. Indledning
Lovforslaget indeholder et forslag til ændring af lov om hold af dyr. Det foreslås, at miljø- og fødevaremini-
steren bemyndiges til administrativt at fastsætte regler om, at kursus i hygiejne er obligatorisk for visse
personer, der håndterer svin. Derudover foreslås, at miljø- og fødevareministeren kan fastsætte regler om
indholdet af det obligatoriske kursus.
Det er hensigten at anvende bemyndigelsen til at fastsætte krav om hygiejnekursus for personer, der er
erhvervsmæssigt beskæftigede i svinebesætninger, personer der transporterer og håndterer levende svin i
forbindelse med erhvervsmæssig transport af disse, herunder personer, der håndterer svin på samlesteder,
markeder og lignende, og for slagterimedarbejdere, der håndterer levende svin. Det er hensigten, at hygi-
ejnekurset skal gennemgå de risici, der er forbundet med husdyr-MRSA, hvordan udbredelsen af husdyr-
MRSA i staldene kan forsøges mindsket, og hvordan risikoen for at sprede smitten uden for staldene kan
mindskes.
Lovforslaget fremsættes på baggrund af punkt 2.3 i aftale om
Handlingsplan for husdyr-MRSA (Methicillin
Resistent Staphylococcus Aureus, MRSA CC398)
af 16. april 2015, som blev indgået mellem Venstre, Enheds-
listen, SF, Konservative, Dansk Folkeparti og den daværende regering bestående af Socialdemokraterne og
Det Radikale Venstre.
Hygiejnekurset forventes at øge deltagernes indsigt i effekten af hygiejne og dermed motivationen til at
opretholde et højt hygiejneniveau.
2. Lovforslagets baggrund
I 2014 nedsatte den daværende sundhedsminister og den daværende fødevareminister en MRSA-
ekspertgruppe, der havde til opgave på basis af eksisterende viden samt resultaterne af veterinære scree-
ningsundersøgelser afsluttet i 2014 at udfærdige en fornyet risikovurdering af husdyr-MRSA situationen set
i lyset af, at der på det tidspunkt var en stigende forekomst af humane tilfælde. Ekspertgruppen udarbejde-
de derefter en række anbefalinger til indsatser, der kunne indføres med henblik på at reducere spredningen
af husdyr-MRSA. Ekspertgruppen havde anbefalinger til en barrierefunktion, som skulle reducere risikoen
for at husdyr-MRSA kommer ud fra staldmiljøet. Det drejede sig om forbedring af hygiejnen ved:
Indførelse af krav om brusebad ved udgang fra staldområdet ved afslutning af dagen eller forud for
indgang i stuehuset ud over skift af tøj og fodtøj samt håndvask og hånddesinfektion.
Vask af arbejdstøj bør ske i stald og ikke i stuehus.
Korrekt opbevaring af døde dyr så kæledyr eller vilde dyr ikke får adgang til døde grise eller affald
fra stalde jf. den eksisterende lovgivning.
Derudover anbefalede ekspertgruppen øget rådgivning og information til borgere og professionelle, her-
iblandt en anbefaling om, at styrkelse af MRSA-rådgivningstjenesten og indførelse af hygiejnekursus for
personer, der håndterer svin.
På baggrund af blandt andet disse anbefalinger fra MRSA-ekspertgruppens blev der indgået en politisk afta-
le om bekæmpelse af husdyr-MRSA. Aftalen resulterede i en 4-årig handlingsplan, ”Handlingsplan
for hus-
dyr-MRSA (Methicillin Resistent Staphylococcus Aureus, MRSA CC398)”
af 16. april 2015.
3
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Handlingsplanen indeholder 6 hovedområder, hvoraf punkt 2) er ”Hygiejnetiltag med fokus på at hindre
spredning af husdyr-MRSA til det omgivende samfund samt hensynet til arbejdsmiljøet”, som konkret ud-
møntes ved følgende initiativer:
2.1
2.2
2.3
2.4
2.5
2.6
Fokus på bad som hygiejneforanstaltning
Krav om, at vask af arbejdstøj skal foregå på matriklen
Indførelse af obligatorisk hygiejnekursus
Styrkelse af MRSA-rådgivningstjenesten
Styrket myndighedssamarbejde, information om MRSA og arbejdsmiljø
Korrekt opbevaring af døde dyr
Disse initiativer vurderes samlet at kunne reducere den mængde af husdyr-MRSA, som mennesker passivt
kan bære videre til det omgivende samfund, og dermed minimere risikoen for, at der føres smitte med
resistente bakterier fra stalden og videre ud i samfundet. Krav om hygiejnekursus forventes at øge indsig-
ten i effekten af hygiejne ved håndtering af svin og dermed motivationen til at opretholde et højt hygiejne-
niveau.
Med henblik på implementering af initiativet om obligatorisk hygiejnekursus nedsatte Fødevarestyrelsen en
arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Landbrug & Fødevarer, Danish Crown, SEGES, Arbejdstilsy-
net, Statens Serum Institut, 3F, BAR transport og engros, Arbejdsgiverforeningen for transport og logistik og
Fødevarestyrelsen. Arbejdsgruppen skulle blandt andet beskrive kursets målgruppe, opgøre målgruppernes
størrelse, beskrive kursets indhold og beskrive kravets eventuelle udstrækning til udenlandske medarbejde-
re og chauffører. Arbejdsgruppen har udarbejdet en rapport af 7. januar 2016 -
Rapport fra arbejdsgruppen
om indførelse af obligatorisk hygiejnekursus for personer, der håndterer svin.
3. Lovforslagets hovedpunkter
3.1. Obligatorisk hygiejnekursus
3.1.1. Gældende ret
Efter § 3 a, stk. 1 og 2, i lov om hold af dyr, jf. lovbekendtgørelse nr. 466 af 15. maj 2014 kan miljø- og føde-
vareministeren fastsætte regler om uddannelseskrav til personer, som er ansvarlige for landbrugsmæssigt
hold af pelsdyr, der traditionelt holdes som husdyr i Danmark samt fastsætte regler om uddannelseskrav til
andre personer, som er beskæftiget med landbrugsmæssigt hold af pelsdyr. § 3 a, stk. 1 og 2, omfatter så-
ledes kun personer, der er beskæftiget med landbrugsmæssigt hold af pelsdyr. Der er med hjemmel i be-
stemmelsen fastsat krav om gennemførelse af kursus for personer, der holder mink, i bekendtgørelse nr.
1510 af 10. december 2015 om uddannelse m.v. af personer, der er beskæftiget i minkfarme, samt uddan-
nelse af personer, der fører direkte tilsyn med aflivning af pelsdyr i pelsdyrfarme.
Efter § 3 a, stk. 3, kan ministeren fastsætte regler om uddannelseskrav til personer, der er ansvarlige for
landbrugsmæssigt hold af andre husdyr end pelsdyr. Hjemlen i § 3 a, stk. 3, er begrænset til at omfatte fysi-
ske personer, der forestår den daglige drift af besætningen, og omfatter dermed ikke andre beskæftigede i
svinebesætninger. Hjemlen omfatter heller ikke andre faggrupper, der håndterer svin, som f.eks. chauffø-
rer, der transporter svin, og slagterimedarbejdere, der håndterer levende svin. Det overordnede formål
med § 3 a, stk. 3, er at sikre, at den person, der forestår den daglige drift af et erhvervsmæssigt dyrehold,
4
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
har tilstrækkelig viden om forebyggelse og håndtering af dyrevelfærds- og dyresundhedsproblemer, der
kan opstå i en besætning med landbrugsdyr. Det er ifølge de specielle bemærkninger til bestemmelsen en
forudsætning, at erfarne medarbejdere fritages for uddannelseskravet.
I medfør af § 15 i lov om hold af dyr, jf. lovbekendtgørelse nr. 466 af 15. maj 2014, kan der desuden fast-
sættes regler om, at personer, som er beskæftiget med landbrugsmæssigt hold af dyr, der ikke traditionelt
holdes som husdyr i Danmark, f.eks. hjortedyr og strudsefugle, skal have deltaget i et af ministeren god-
kendt kursus i sådant dyrehold. Der er med hjemmel i § 15 i lov om hold af dyr f.eks. fastsat krav om gen-
nemførelse af kursus for personer, der holder fjervildt, i bekendtgørelse nr. 1496 af 10. december 2015 om
opdræt af fjervildt.
Det følger af § 17 i bekendtgørelse nr. 33 af 11. januar 2016 om sundhedsrådgivningsaftaler for svinebe-
sætninger, at al personadgang til og fra en svinebesætning skal ske via et forrum, der skal være udstyret
med faciliteter til håndvask, hånddesinfektion, tøjskift og skift af eller vask og desinfektion af fodtøj. Endvi-
dere skal den ansvarlige for besætningen udarbejde en zoonotisk smittebeskyttelsesplan, som har til formål
at modvirke smittespredning fra besætningen. Den zoonotiske smittebeskyttelsesplan skal indeholde pro-
cedurer for håndvask, tøjskifte, håndtering og vask af arbejdstøj m.v., jf. § 18.
Miljø- og fødevareministeren kan endvidere efter § 50 i lov om hold af dyr fastsætte regler om, at personer,
der beskæftiger sig med dyr, herunder behandlingen af disse, i bedrifter, skal deltage i et af ministeren
godkendt kursus i anvendelse af lægemidler, hvis der anvendes receptpligtige lægemidler. Bemyndigelsen
er udmøntet i § 7, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 423 af 17. maj 2016 om dyreejeres anvendelse af lægemidler
til dyr samt offentlig kontrol og fødevarevirksomheders egenkontrol med restkoncentrationer. Efter § 7,
stk. 1, må den besætningsansvarlige i besætninger med fødevareproducerende dyr eller pelsdyr kun indgi-
ve lægemidler til sine produktionsdyr, når den pågældende har gennemgået et af Fødevarestyrelsen god-
kendt kursus i anvendelse af lægemidler til produktionsdyr.
Der findes således ikke i dag adgang til at fastsætte regler om uddannelses- eller kursuskrav for andre per-
soner, der håndterer svin, end den besætningsansvarlige.
3.1.2. Miljø- og Fødevareministeriets overvejelser
På baggrund af MRSA-ekspertgruppens rapport fra december 2014, handlingsplanen for husdyr-MRSA af
16. april 2015 og rapporten af 7. januar 2016 fra arbejdsgruppen om indførelse af obligatorisk hygiejnekur-
sus for personer, der håndterer svin, , foreslår Miljø- og Fødevareministeriet, at der indføres hjemmel til at
fastsætte krav om obligatorisk hygiejnekursus for visse personer, der håndterer svin.
Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at et krav om hygiejnekursus skal afgrænses til at omfatte de tre
hovedmålgrupper som beskrevet af arbejdsgruppen: Personer beskæftiget i svinebesætninger, personer,
der transporterer og håndterer levende svin i forbindelse med transport af disse, herunder personer, der
håndterer svin på samlesteder, markeder og lignende, og personer, der arbejder med modtagelse og hånd-
tering af levende svin på slagteri. Arbejdsgruppen anbefalede, at et krav om hygiejnekursus som udgangs-
punkt skulle omfatte personer, der er erhvervsmæssigt beskæftigede med svin. Miljø- og Fødevareministe-
riet tilslutter sig arbejdsgruppens anbefaling.
5
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Miljø- og Fødevareministeriet tilslutter sig arbejdsgruppens anbefalinger om, at et krav om hygiejnekursus
bør omfatte både udenlandske og danske medarbejdere, og at kurset som udgangspunkt bør stilles til rå-
dighed på dansk og engelsk.
Miljø- og Fødevareministeriet vurderer ikke, at dyrlæger, håndværkere m.v., der kun lejlighedsvis opholder
sig i f.eks. svinebesætninger skal omfattes af kravet, idet de gældende regler om smittebeskyttende foran-
staltninger indebærer, at den besætningsansvarlige skal påse, at faggrupper med lejlighedsvis kontakt til
svinebesætninger efterlever de smittebeskyttende foranstaltninger, herunder krav om forrum og zoonotisk
smittebeskyttelsesplan. Dette vil efter Miljø- og Fødevareministeriets opfattelse være i overensstemmelse
med MRSA-ekspertgruppen, der på side 17 i rapporten fra december 2014 anfører, at det vurderes, at der i
praksis kun er lille risiko for at blive bærer af MRSA-bakterierne ved enkeltstående besøg i en svinebesæt-
ning.
Med hensyn til kursets indhold anbefaler arbejdsgruppen, at: “[k]ursisten, der deltager på hygiejnekurset,
opnår følgende læringsudbytte:
Kendskab til zoonotiske bakterier og virus med udgangspunkt i husdyr-MRSA, herunder deres na-
turlige forekomst, betingelser for overlevelse, sygdomsfremkaldende egenskaber og typer af infek-
tion (almen mikrobiologi)
Kendskab til resistensudvikling hos bakterier
Kendskab til og viden om metoder til at minimere forekomsten af zoonoser i stalden (f.eks. rengø-
ring og desinfektion, restriktivt antibiotikaforbrug)
Kendskab til menneskers naturlige immunforsvar og evne til at kunne identificere situationer, hvor
der er risiko for infektion (f.eks. fækal-oral smitte med tarmbakterier og defekte hudoverflader som
indgangsport for hudbakterier)
Viden til at kunne identificere en smitterisiko, vælge en korrekt metode til at forebygge smitte-
spredning, og iværksætte metoden f.eks. hvornår man skal skifte arbejdsdragt, udføre håndhygiej-
ne, tage bad o. lign.
Viden om betydning af at være MRSA-bærer, og hvordan det håndteres både i forhold til familie og
almindelig social kontakt
Kendskab til rettighederne som MRSA-bærer i sundhedsvæsenet”.
Miljø- og Fødevareministeriet vurderer, at kursusindholdet bør tage udgangspunkt i arbejdsgruppens anbe-
falinger, da det anbefalede kursusindhold dækker de overordnede emner, der ifølge handlingsplanen skal
gennemgås: de risici, der er forbundet med MRSA, og hvordan man kan mindske risikoen for at brede smit-
ten uden for staldene.
Det vurderes mest hensigtsmæssigt, at kurset stilles til rådighed som et e-learningkursus, da dette giver en
fleksibilitet, der gavner formålet med kurserne. E-learningkurser giver mulighed for, at kursisterne kan tilgå
kurserne fra alle steder med en internetforbindelse. Derudover giver det mulighed for løbende at udvikle
indholdet efter behov, ligesom der ikke vil være risiko for kapacitetsproblemer hos kursusudbydere. Et e-
learningkursus åbner endvidere op for, at også faggrupper, der ikke er omfattet af et obligatorisk krav om
kursus alligevel kan tage kurset eller dele heraf og få større indsigt i effekten af god hygiejne.
Det er hensigten, at et e-learningkursus vil have en forventet gennemsnitlig varighed på 1,5 timer, der af-
sluttes med en vejledende test. Kursets varighed er estimeret efter personer med erfaring i brug af PC’er og
med gennemsnitligt kendskab til hygiejne.
6
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Der er som led i veterinær- og sundhedsmyndighedernes bekæmpelse af husdyr-MRSA etableret en særlig
husdyr-MRSA-rådgivningstjeneste. MRSA-rådgivningstjenesten blev etableret af det daværende Ministeri-
um for Sundhed og Forebyggelse i samarbejde med det daværende Fødevareministerium i 2014. MRSA-
rådgivningstjenesten er en national sundhedsfaglig rådgivningstjeneste, som har til formål at medvirke til at
mindske smittespredning af husdyr-MRSA fra stald til samfund ved at øge forståelsen for sammenhængen
mellem hygiejnetiltag og smitterisici. Rådgivningstjenesten drives af Statens Serum Institut. Hos rådgiv-
ningstjenesten kan borgere, herunder personer, der arbejder med svin, og sundhedspersoner få vejledning
om problemstillingerne omkring husdyr-MRSA, herunder om smitteveje.
Statens Serum Institut er et institut under Sundhedsministeriet, hvis formål er at forebygge og bekæmpe
smitsomme sygdomme, medfødte lidelser og biologiske trusler. Statens Serum Institut er førende eksperter
i human hygiejne og har en veldokumenteret viden om bekæmpelse af MRSA hos mennesker, hvilket i stor
udstrækning har været relateret til hygiejnetiltag. Statens Serum Institut har løbende rådgivet Miljø- og
Fødevareministeriet og Sundhedsministeriet om MRSA-spørgsmål.
Rådgivningstjenesten, som er forankret på Statens Serum Institut, besidder efter Miljø- og Fødevaremini-
steriets opfattelse kompetencerne til at udvikle indholdet af hygiejnekurset og til stå for driften af kurset.
MRSA-rådgivningstjenesten varetages af specialiseret personale inden for det humane hygiejneområde.
Personalet har siden MRSA-rådgivningstjenesten blev oprettet haft en tæt og hyppig kontakt med personer
i de målgrupper, som hygiejnekurset henvender sig til, og har derfor et indgående kendskab til de spørgs-
mål og problematikker, som disse personer står overfor. Rådgivningstjenesten deltog desuden i ”Arbejds-
gruppen om indførelse af obligatorisk hygiejnekursus for personer, der håndterer svin”.
På baggrund af den
specialiserede ekspertise som rådgivningstjenesten allerede besidder, vurderer Miljø- og Fødevareministe-
riet, at indholdet af hygiejnekurset bør udvikles af rådgivningstjenesten.
Statens Serum Institut har desuden etableret en læringsportal inden for infektionshygiejne, og har dermed
erfaring med udvikling og drift af e-learningprogrammer.
Hygiejnekurset vil blive stillet vederlagsfrit til rådighed af Statens Serum Instituts MRSA-rådgivningstjeneste
og vil ligge frit tilgængeligt.
Udover at tjene sit formål som obligatorisk kursus for de anførte medarbejdergrupper, vil kurset således
kunne indgå i den generelle rådgivningstjeneste og vil kunne benyttes af alle, som er interesserede i at til-
egne sig nærmere kendskab til emnet. Det vil desuden være muligt for andre, herunder uddannelsesinstitu-
tioner, frit at benytte kurset som en del af anden undervisning.
Efter Miljø- og Fødevareministeriets opfattelse kan det ikke udelukkes, at der vil kunne opstå en interesse
fra andre private aktører inden for hygiejne for at udvikle tilsvarende hygiejnekursus. Miljø- og Fødevare-
ministeriet bemærker dog hertil, at eftersom der foreslås en bemyndigelse til at fastsætte regler om obliga-
torisk hygiejnekursus, og dermed krav om deltagelse i kurset er det væsentligt at sikre, at kurset stilles til
rådighed senest samtidig med, at der fastsættes regler om obligatorisk hygiejnekursus. Idet kurset ved ud-
møntningen af bemyndigelsen bliver obligatorisk for visse grupper af personer, der håndterer svin vurderer
Miljø- og Fødevareministeriet, at kurset desuden skal stilles vederlagsfrit til rådighed.
7
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Det er tidligere vurderet, dengang man besluttede at rådgivningstjenesten skulle varetages af SSI, at SSI er
de fremmeste på det område og med rådgivningstjenestens brede erfaring, er det baggrunden for at SSI
skal udvikle kurset.
Det er hensigten, at ansvaret for, at de relevante personer har gennemført kurset, lægges på virksomheden
eller virksomhedsejeren. Det vil indebære, at besætningsejeren bærer ansvaret for, at personer beskæfti-
gede i en besætning har bevis på at have gennemført kursus i hygiejne, at transportvirksomheden bærer
ansvaret for, at chauffører eller ledsagere har bevis på at have gennemført kursus i hygiejne, ligesom sam-
lestedsejeren, ejeren af markedet eller lignende bærer ansvaret for at personer, der håndterer svin på sam-
lesteder, markeder og lignende har beviset og at slagterierne bærer ansvaret for, at slagterimedarbejdere
har bevis på at have gennemført kursus i hygiejne. I reglerne, som fastsættes efter den foreslåede bemyn-
digelse, vil der blive fastsat en nærmere angiven frist for, hvornår de omfattede personer skal have gen-
nemført kurset, for at virksomheden eller virksomhedsejeren lever op til kravet.
I e-learningkurset indarbejdes en funktion således, at der efter gennemført kursus genereres et personligt
bevis, som enten kan printes, downloades eller lignende. Beviset vil blive udformet på en måde, som gør
det muligt at dokumentere, at kurset er gennemført.
Det er hensigten, at der i de administrative regler, som udmønter bemyndigelsen, i nødvendigt omfang vil
blive fastsat nærmere regler om kontrollen med obligatorisk hygiejnekursus til supplement af de generelle
kontrolregler i lov om hold af dyr, herunder § 59. Det er således hensigten, at der vil blive fastsat regler
om, at kursusbeviser på forlangende skal forevises for Fødevarestyrelsen.
Kontrollen af kursusbevis for personer, der er beskæftiget i svinebesætninger, forventes at finde sted i for-
bindelse med den eksisterende veterinærkontrol i svinebesætninger.
For så vidt angår kontrollen med transportører, forventes kontrollen gennemført på samme måde som
kontrollen af det gældende krav om kompetencebevis for chauffører og ledsagere på dyretransporter. Kon-
trollen foregår for så vidt angår kompetencebevis for chauffører og ledsagere på dyretransporter, i dag på
den måde, at kompetencebevis kontrolleres i forbindelse med vejkontrol, og ved Fødevarestyrelsens stik-
prøvekontroller ved indladning eller ved ankomst til slagterier.
For så vidt angår kontrol af om slagterimedarbejdere, der arbejder med levende dyr, har gennemført kur-
set, forventes dette at skulle ske i forbindelse med Fødevarestyrelsens tilsyn og audit på slagterierne.
Overtrædelser af de kommende regler om obligatorisk hygiejnekursus vil som udgangspunkt blive sanktio-
neret med hjemmel i de gældende bestemmelser i lov om hold af dyr, herunder § 63, som indeholder
hjemmel til at meddele de nødvendige påbud og forbud.
Derudover vurderer Miljø- og Fødevareministeriet, at der kan blive behov for at sanktionere grovere over-
trædelser med bøde. Dette vil kunne ske med hjemmel i § 70, stk. 3, i lov om hold af dyr, som giver mulig-
hed for, at der i regler udstedt i medfør af loven kan fastsættes straf af bøde for overtrædelse af reglerne.
8
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
3.1.3. Lovforslagets indhold
Det foreslås en bemyndigelse, der giver miljø- og fødevareministeren mulighed for at fastsætte regler om
obligatorisk hygiejnekursus for visse personer, der håndterer svin, og herunder fastsætte regler om kursets
form og indhold.
Miljø- og Fødevareministeren vil i medfør heraf kunne fastsætte nærmere bestemmelser om kursets ind-
hold og omfang. Der vil endvidere kunne fastsættes bestemmelser om undtagelser fra krav om hygiejne-
kursus for personer, som tidligere har gennemført en uddannelse, hvor der er blevet undervist i hygiejne i
relation til håndtering af svin, der som minimum svarer til læringsudbyttet af det obligatoriske hygiejnekur-
sus.
En undtagelse vil for eksempel kunne omfatte elever på landbrugsskoler, der har taget kursus i sundheds-
styring som led i en landmandsuddannelse med specialeforløb i svin, og hvor der som minimum er opnået
et læringsudbytte svarende til det foreslåede. Derudover bør der være adgang til at anerkende kurser med
tilsvarende læringsudbytte gennemført i andre lande. For så vidt angår anerkendelse af EU-borgeres ud-
dannelse henvises til punkt 8.
Det er hensigten, at et krav om hygiejnekursus afgrænses til at omfatte tre hovedmålgrupper:
-
-
-
personer erhvervsmæssigt beskæftiget i svinebesætninger,
personer, der transporterer og håndterer levende svin i forbindelse med erhvervsmæssig transport
af disse, herunder personer, der håndterer svin på samlesteder, markeder og lignende og
personer, der arbejder med modtagelse og håndtering af levende svin på slagteri.
Det er hensigten, at et krav om hygiejnekursus som udgangspunkt skal omfatte både udenlandske og dan-
ske medarbejdere, og at kurset som udgangspunkt vil blive stillet til rådighed på minimum dansk og en-
gelsk.
Kursusindholdet i de regler, der fastsættes i henhold til den foreslåede bestemmelse, vil tage udgangspunkt
i det læringsudbytte, der fremgår af rapporten fra arbejdsgruppen om indførelse af obligatorisk hygiejne-
kursus for personer, der håndterer svin. Således gennemgås de risici, der er forbundet med MRSA herun-
der, hvordan man kan mindske risikoen for at brede smitten uden for staldene.
Det er hensigten, at udmøntningen af bestemmelsen vil indebære, at det obligatoriske kursus bliver stillet
til rådighed som et e-learningkursus med en forventet gennemsnitlig varighed på 1,5 timer, der afsluttes
med en vejledende test. Kursets varighed er estimeret efter personer med erfaring i brug af PC’er og med
gennemsnitligt kendskab til hygiejne. Det alene hensigten, at kurset skal gennemføres, og resultatet vil ikke
være afgørende for muligheden for erhvervelse af bevis for gennemført kursus.
Kurset vil blive stillet vederlagsfrit til rådighed via MRSA-Rådgivningstjenesten, som er forankret på Statens
Serum Institut.
Det er hensigten, at kurset vil ligge frit tilgængeligt. Det vil derfor være muligt for andre, herunder uddan-
nelsesinstitutioner, frit at benytte kurset som en del af anden undervisning.
Det er hensigten, at ansvaret for, at de relevante personer, har gennemført kurset, lægges på virksomhe-
den eller virksomhedsejeren. Det vil indebære, at besætningsejeren bærer ansvaret for, at personer be-
9
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
skæftigede i en besætning har bevis på at have gennemført kursus i hygiejne, at transportvirksomheden
bærer ansvaret for, at chauffører eller ledsagere har bevis på at have gennemført kursus i hygiejne, ligesom
samlestedejeren, ejeren af markedet eller lignende bærer ansvaret for at personer, der håndterer svin på
samlesteder, markeder og lignende har beviset og at slagterierne bærer ansvaret for, at slagterimedarbej-
dere har bevis på at have gennemført kursus i hygiejne. I reglerne, som fastsættes efter den foreslåede
bemyndigelse vil der blive fastsat en nærmere angiven frist for hvornår de omfattede personer skal have
gennemført kurset, for at virksomheden eller virksomhedsejeren lever op til kravet.
I e-learningkurset vil der blive indarbejdet en funktion, således at der efter gennemført kursus udstedes et
personligt bevis, som enten kan printes, downloades eller lignende. Beviset vil blive udformet på en måde,
som gør det muligt at dokumentere, at kurset er gennemført.
Det er hensigten, at der i de administrative regler, som udmønter bemyndigelsen, i nødvendigt omfang vil
blive fastsat nærmere regler om kontrollen med om obligatorisk hygiejnekursus til supplement af de gene-
relle kontrolregler i lov om hold af dyr, herunder § 59. Det er således hensigten, at der fastsættes regler
om, at kursusbeviser på forlangende skal forevises for Fødevarestyrelsen. Overtrædelser af de kommende
regler om obligatorisk hygiejnekursus vil som udgangspunkt blive sanktioneret med hjemmel i de gældende
bestemmelser i lov om hold af dyr, herunder § 63, som indeholder hjemmel til at meddele de nødvendige
påbud og forbud.
Såfremt der kan blive behov for at sanktionere grovere overtrædelser med bøde, vil det kunne ske med
hjemmel i § 70, stk. 3, i lov om hold af dyr, som giver mulighed for, at der i regler udstedt i medfør af loven
kan fastsættes straf af bøde for overtrædelse af reglerne.
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige
Der er en udgift på 1,4 mio. kr. i 2017 til udvikling af kurset. Fra 2018 er årlige udgifter til afskrivninger og
løbende drift på 1,6 mio. kr. Det er forudsat, at kurset afskrives over fem år. De samlede udgifter til udvik-
ling og drift af kurset i perioden 2017-2022 er således 9,4 mio. kr.
Hertil kommer årlige udgifter til Fødevarestyrelsens kontrol af, om medarbejderne har gennemført kurset.
Det lægges til grund, at der fra 2018 skal foretages stikprøvekontrol, og at kontrollen sker i forbindelse med
anden kontrol på slagterier, ved indtransport til slagterier samt ved kontrol i besætninger. De årlige udgifter
til kontrol er skønnet til 0,1 mio. kr. Beløbet er ekskl. eventuelle udgifter til opfølgende kontrol.
Det er hensigten, at kurset skal medvirke til at reducere den mængde af husdyr-MRSA, som mennesker
passivt kan bære videre til det omgivende samfund, og dermed minimere risikoen for, at der føres smitte
med resistente bakterier fra stalden og videre ud i samfundet. Kurset kan derfor medvirke til at reducere
udgifterne i sundhedsvæsnet. Det er ikke muligt at opgøre de økonomiske konsekvenser heraf.
5. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet m.v.
Bemyndigelsen forventes at blive anvendt til at fastsætte en bekendtgørelse om krav om hygiejnekursus,
som omfatter personer, der arbejder i svinebesætninger, personer, der er chauffører på svinetransporter,
og personer, der arbejder med levende svin på slagteri.
10
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Arbejdsgruppen estimerede, at der er 10.500 personer, som skal gennemføre kurset i det første år (2018),
og at der herefter vil være 1.305 personer, som årligt skal gennemføre kurset. Det skønnes, at det vil tage i
gennemsnit 1,5 time at gennemføre kurset. Udgiften for erhvervet i tabt arbejdsfortjeneste estimeres i
2018 at udgøre 4,4 mio. kr. og herefter 0,6 mio. kr. årligt. Hertil kommer, at arbejdsgiveren skal bruge tid til
at sikre sig at personalet har gennemført kurset. Ved skønnet 5.000 arbejdsgivere og et skønnet tidsforbrug
på 0,5 time giver det en udgift på 1,3 mio. kr. i det første år (2018). Udgiften i efterfølgende år afhænger af
udskiftningen af medarbejdere, men vurderes at udgøre 0,2 mio. kr. årligt.
Endelig vil virksomhederne skulle stille tid til rådighed i forbindelse med kontrol. De årlige udgifter hertil
skønnes at udgøre 0,1 mio. kr. årligt fra 2018.
De samlede erhvervsøkonomiske konsekvenser skønnes således at udgøre 5,8 mio. kr.. i 2018 og herefter
0,8 mio. kr.
Erhvervsstyrelsens Team Effektiv Regulering (TER) har haft forslaget i præhøring. TER vurderede, at lov-
forslaget medfører administrative konsekvenser under 4 mio. kr. årligt. De bliver derfor ikke kvantificeret
yderligere.
6. Administrative konsekvenser for borgere
Forslaget har ingen administrative konsekvenser for borgerne.
7. Miljømæssige konsekvenser
Forslaget har ingen miljømæssige konsekvenser.
8. Forholdet til EU-retten
Lovforslaget indfører mulighed for at fastsætte regler om obligatorisk kursus for personer, der håndterer
svin. Regler fastsat i medfør af den foreslåede bemyndigelse vil derved kunne påvirke udenlandsk arbejds-
kraft, da personer fra andre EU-lande også vil skulle gennemføre kurset for at arbejde med svin i Danmark.
Der er tale om nationale regler, og Miljø- og Fødevareministeriet forventer at notificere de bekendtgørel-
ser, som vil udmønte kravet om obligatorisk hygiejnekursus, efter Europa-Parlamentets og Rådets direktiv
(EU) 2015/1535 (informationsproceduredirektivet).
Endvidere følger det af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2005/36/EF af 7. september 2005 om aner-
kendelse af erhvervsmæssige kvalifikationer, som senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direk-
tiv 2013/55/EU, at medlemsstater skal anerkende uddannelse fra andre EU-medlemslande. Hvis der er væ-
sentlige forskelle mellem udlændinges erhvervsmæssige kvalifikationer og det kursus, der kræves i medfør
af regler fastsat efter lovforslagets bemyndigelse, og denne forskel kan skade den offentlige sundhed samt
dyrenes sundhed eller velfærd, og det ikke kan opvejes af personens erhvervserfaring eller af viden, fær-
digheder og kompetencer, der er opnået gennem livslang læring, som er formelt attesteret af relevant or-
gan, skal myndighederne give personen mulighed for enten at tage en egnethedsprøve for at bevise, at den
pågældende har erhvervet den manglende viden eller kompetence, eller for at gennemgå en prøvetid, der
ikke overstiger tre år, og som kan kræves at blive afsluttet med en bedømmelse. Kravene til prøvetiden og
egnethedsprøve sker under overholdelse af proportionalitetsprincippet. Reglerne for anerkendelse af er-
11
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
hvervsmæssige kvalifikationer vil skulle fremgå af de bekendtgørelser, som udmønter kravet om obligato-
risk hygiejnekursus.
9. Hørte myndigheder og organisationer m.v.
Et udkast til lovforslag har i perioden fra den ... 2016 til den ... 2017 været sendt i høring hos følgende myn-
digheder og organisationer m.v.:
A-consult a/s, Advokatrådet, ALECTIA, Alternativfondet, Anticimex, Arbejdsgiverforeningen for konditorer,
bagere og chokolademagere (AKBC), A/S Mortalin, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Astma- og Allergifor-
bundet, Bager- og Konditormestre i Danmark, Biodania, Biodynamisk Forbrugersammenslutning, Branche-
foreningen for farmaceutiske industrivirksomheder i Danmark, Brancheforeningen for Kaffe og The (Niels
Gade), Brancheforeningen for Lægemiddelvirksomheder i Danmark (LIF), Brancheforeningen SPT, Bryggeri-
foreningen, Bureau Veritas, Cbfood ApS, Bæredygtigt Landbrug, Center for Miljø og Toksikologi på DHI
Vand-Miljø-Sundhed, CIBIS – Fødevarerådgivning, Coop Danmark, Dacopa, DAKA, DAKOFO, Danish Seafood
Association (DSA), Dankost ApS, Danmarks Aktive Forbrugere, Danmarks Apotekerforening, Danmarks Biav-
lerforening, Danmarks Farve- og Lakindustri (FDLF), Danmarks Fiskeriforening, Danmarks Jægerforbund,
Danmarks Restauranter og Caféer, Danmarks Skibsmæglerforening, Danmarks Tekniske Universitet, Dansk
Akvakultur, Dansk Akvarieunion, Dansk Erhverv, Dansk Fødevaresupport, Dansk Fåreavl, Dansk Galop,
Dansk Gede Union, Dansk Hunderegister, Dansk Kennel Klub, Dansk Kvæg, Dansk Landbrugsrådgivning,
Dansk Primat Sammenslutning, Dansk Ride Forbund, Dansk Skaldyrcenter, Dansk Supermarked, Dansk Ter-
rier Klub,
Dansk Transport og Logistik (DTL), Dansk Travsports Centralforbund, Dansk Træforening,
Dansk Varefakta Nævn, Danske Advokater, Danske Erhvervsakademier, Danske Lammeproducenter, Danske
Læskedrik Fabrikanter, Danske Professionshøjskoler, Danske Regioner,
Danske Speditører,
Danske Svine-
producenter, Danske Universiteter, Datatilsynet, DAZA (Danske Zoologiske Haver og Akvarier), DCA - Natio-
nalt Center for Fødevarer og Jordbrug, De Samvirkende Købmænd, De Samvirkende Købmænd (Anne-Marie
Jensen Kerstens), Den Danske Brancheorganisation for Vitalmidler, Den Danske Dyrlægeforening, Det Dan-
ske Fjerkræraad, Det Dyreetiske Råd, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet – KU, Det Veterinære Sund-
hedsråd, DFO - Dansk Flavour Organisation, DHI - Center for Miljø og Toksikologi, DI Fødevarer, DI Handel,
Diabetesforeningen, DTU - Fødevareinstituttet, DTU – Veterinærinstituttet, DOSO – DyreværnsOrganisatio-
nernes SamarbejdsOrganisation, Dyrefondet, Dyreforsøgstilsynet, Dyrenes Beskyttelse, Dyreværnsforenin-
gen Alle Dyrs Ret, E-Branchekoden ApS, Ecscom v/Kim Iversen, EFSA - Effektiv Food Safety Advise, Elite
Food Aps, Emballageindustrien, EMCON, eSmiley, Eurofins Steins Laboratorium, Faglig Fælles Forbund 3F,
Fairtrade Mærket, FEHA, Felis Danica, Fokus på Dyr, Foodcare, Food Diagnostics ApS, FoodEfficiency, For-
brugerrådet Tænk, Force Technology, Foreningen af Danske Spiritusfabrikanter, Foreningen af Fiskeauktio-
ner og Samlecentraler i Danmark, Foreningen af Tilsynsfunktionærer, Foreningen Fair Dog, Foreningen for
Biodynamisk Jordbrug (biodynamisk), Foreningen for katten, Foreningen Muslingeerhvervet (FME), FS-C.dk
(Food Safety Consult), Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, FødevareDanmark, FødevareExperten, Føde-
varegruppen, Fødevarekonceptet, Fødevarer til Medicinske Formål (FMF), Gigtforeningen, Greenpeace
Danmark, Grøn Hverdag, Hatting-KS A/S, HELSAM, Helsebranchens Leverandørforening, Hestens Værn,
Hjerteforeningen, HORESTA, Hygiejne Konsulent, Højmarklaboratoriet a/s, International Transport Dan-
mark, Kantineledernes Landsklub, Kelsen Group, KGH customs services Danmark, KGH customs services
Sverige, KL, Kliniske Diætister, Kopenhagen Fur, Komply A/S, Kontrolgruppen, Konsumfiskeindustriens Ar-
bejdsgiverforening, Kost, Motion & Sund fornuft (KMS), Kost og ernæringsforbundet, Kræftens Bekæmpel-
12
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
se, Landbrug & Fødevarer, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter, Landsforeningen Danske Fugle-
foreninger (LDF), Landsforeningen for Bæredygtigt Landbrug, Landsforeningen Frie Bønder - Levende Land,
Landsforeningen Komitéen mod Dyreforsøg, Landskontoret for Heste, Lolex aps, Lægeforeningen, Maistic
Bio Group, Marine Ingredients, Mejeriforeningen, Møllers Fødevarerådgivning, Nemhygiejne, Ninkovich
Consult ApS v/ Dyrlæge Ognjen Ninkovic, NOAHs Sekretariat (noah), NOPALAX, Nyt Hesteliv, Nærbutikker-
nes Landsforening, OASA, Plastindustrien i Danmark, Poul Kjaerulff, Professionshøjskolerne, QESH Consult,
Q-food ApS, QMS- Consult, Rådet for Dyreforsøg, Rådet for Hovpleje og Hestebeslag, Sammark, Sedan,
SEGES, Sills & Løndal Rådgivning, Aps, SKAT, Smiley-One, SPF-Danmark, Stop Spild Af Mad, Strømmen Vor-
dingborg Produktionsskole, SundhedsRådet, Teknologisk Institut, Veterinærmedicinsk Industriforening,
Videncenter for Svineproduktion, World Animal Protection Danmark, Økologisk Landsforening.
13
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
1706115_0014.png
10. Sammenfattende skema
Positive konsekvenser/
mindreudgifter
Negative konsekvenser/
merudgifter
Økonomiske konsekvenser for stat, Et obligatorisk hygiejnekursus Udgifter til udvikling og drift og til
har til formål at reducere spred- styrelsens kontrol.
kommuner og regioner
ning af husdyr-MRSA fra stald til
det omgivende samfund. Dette Kontrollen vil blive bevillingsfinansie-
vil kunne give en sundhedsmæs- ret. Der er en udgift på 1,4 mio. kr. i
sig gevinst. Det er ikke muligt at 2017. Der skønnes at være årlige ud-
gifter på 1,7 mio. kr. fra 2018 til af-
estimere denne gevinst.
skrivning af udgifter til kurset, lø-
bende drift og vedligeholdelse af kur-
set samt kontrol af om personalet har
gennemført kurset.
Administrative konsekvenser for
stat, kommuner og regioner
Økonomiske konsekvenser for er-
hvervslivet
Ingen
Ingen
Ingen
Der skønnes at være en udgift på 5,8
mio. kr. i 2018 og herefter en udgift
på 0,8 mio. kr. årligt. Udgiften vedrø-
rer primært tabt arbejdsfortjeneste i
forbindelse med tid til at gennemføre
kurset
Ingen
Administrative konsekvenser for
erhvervslivet
Miljømæssige konsekvenser
Administrative konsekvenser for
borgerne
Forholdet til EU-retten
Ingen
Ingen
Ingen
Ingen
Ingen
Ved en udmøntning af bemyndigelsen i lovforslaget vil udenlandske
personer, der håndterer svin i Danmark, skulle på hygiejnekursus for at
arbejde med svin i Danmark. Hygiejnekravet er et nationalt krav, og
bekendtgørelser med hjemmel i den forslåede bemyndigelse vil skulle
notificeres efter Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU)
2015/1535 (informationsproceduredirektivet). Endvidere vil Danmark
skulle anerkende erhvervsmæssige kvalifikationer, herunder uddannel-
ser fra andre EU medlemslande efter Europa-Parlamentets direktiv
2005/36/EF, som senest ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets
14
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
1706115_0015.png
direktiv 2013/55/EU.
Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter i øvrigt.
15
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser
Til § 1
Til nr. 1
Der findes en række bestemmelser i lov om hold af dyr, der giver adgang til at miljø- og fødevareministeren
kan fastsætte regler om krav om uddannelser eller kurser, herunder § 3 a, stk. 1-3, § 15 og § 50 i lov om
hold af dyr, jf. lovbekendtgørelse nr. 466 af 15. maj 2014.
Der findes ikke adgang til at fastsætte regler om uddannelses- eller kursuskrav for andre personer, der
håndterer svin, end den besætningsansvarlige.
Den foreslåede bemyndigelse giver miljø- og fødevareministeren mulighed for at fastsætte regler om obli-
gatorisk hygiejnekursus for visse personer, der håndterer svin. Forslaget udspringer af MRSA-
ekspertgruppens anbefalinger fra 2014 om, at øge rådgivning og information til borgere og professionelle,
herunder styrkelse af MRSA-Rådgivningstjenesten og indførelse af hygiejnekursus for personer, der håndte-
rer svin.
Forslaget fremsættes på baggrund af aftalen om
Handlingsplan for husdyr-MRSA (Methicillin Resistent
Staphylococcus Aureus, MRSA CC398)
af 16. april 2015, som blev indgået mellem Venstre, Enhedslisten, SF,
Konservative, Dansk Folkeparti og den tidligere regering bestående af Socialdemokraterne og Det Radikale
Venstre.
Hygiejnekurset er et af flere initiativer i handlingsplanen, som samlet vurderes at kunne reducere den
mængde af husdyr-MRSA, som mennesker passivt kan bære videre til det omgivende samfund, og dermed
minimere risikoen for, at der føres smitte med resistente bakterier fra stalden og videre ud i samfundet.
Krav om hygiejnekursus forventes at øge indsigten i effekten af hygiejne ved håndtering af svin og dermed
motivationen til at opretholde et højt hygiejneniveau.
Det foreslås, at der indsættes en ny bestemmelse som § 3 b, der bemyndiger miljø- og fødevareministeren
til at fastsætte regler om, at personer, der håndterer svin, skal gennemføre et kursus i hygiejne. Det fore-
slås desuden, at ministeren bemyndiges til at fastsætte regler om kursets indhold.
Miljø- og Fødevareministeren vil i medfør heraf kunne fastsætte nærmere bestemmelser om, hvem der er
omfattet af kravet samt om kursets form og indhold. Der vil endvidere kunne fastsættes bestemmelser om
undtagelser fra krav om hygiejnekursus for personer, som tidligere har gennemført en uddannelse, hvor
der er blevet undervist i hygiejne i relation til håndtering af svin, der som minimum svarer til læringsudbyt-
tet af det obligatoriske hygiejnekursus.
En undtagelse vil for eksempel kunne omfatte elever på landbrugsskoler, der har taget kursus i sundheds-
styring som led i en landmandsuddannelse med specialeforløb i svin, og hvor der som minimum er opnået
et læringsudbytte svarende til det foreslåede. Derudover bør der være adgang til at anerkende kurser med
tilsvarende læringsudbytte gennemført i andre lande. For så vidt angår anerkendelse af EU-borgeres ud-
dannelse henvises til lovforslagets almindelige bemærkninger, pkt. 8.
16
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Det er hensigten, at kravet om hygiejnekursus vil blive afgrænset til at omfatte tre hovedmålgrupper:
-
-
-
personer erhvervsmæssigt beskæftiget i svinebesætninger,
personer, der transporterer og håndterer levende svin i forbindelse med erhvervsmæssig transport
af disse, herunder personer, der håndterer svin på samlesteder, markeder og lignende og
personer, der arbejder med modtagelse og håndtering af levende svin på slagteri.
Kravet om hygiejnekursus vil som udgangspunkt skulle omfatte både udenlandske og danske medarbejde-
re. Det er hensigten, at kurset som udgangspunkt vil blive stillet til rådighed på minimum dansk og engelsk.
Kursusindholdet i de regler, der fastsættes i henhold til den foreslåede bestemmelse, vil tage udgangspunkt
i det læringsudbytte, der fremgår af rapporten fra arbejdsgruppen om indførelse af obligatorisk hygiejne-
kursus for personer, der håndterer svin. Formålet med kurset er at gennemgå de risici, der er forbundet
med MRSA, herunder hvordan man kan mindske risikoen for at brede smitten uden for staldene.
Det er planen, at udmøntningen af bestemmelsen vil indebære et e-learningkursus, der afsluttes med en
vejledende test. Kursets varighed er estimeret efter personer med erfaring i brug af PC’er og med gennem-
snitligt kendskab til hygiejne. Det alene hensigten, at kurset skal gennemføres, og der vil derfor ikke være et
krav om at bestå den vejledende test.
Kurset vil blive stillet vederlagsfrit til rådighed via Statens Serum Instituts MRSA-rådgivningstjeneste.
Det er hensigten, at ansvaret for, at de relevante personer, har gennemført kurset, lægges på virksomhe-
den eller virksomhedsejeren. Det vil indebære, at besætningsejeren bærer ansvaret for, at personer be-
skæftigede i en besætning har bevis på at have gennemført kursus i hygiejne, at transportvirksomheden
bærer ansvaret for, at chauffører eller ledsagere har bevis på at have gennemført kursus i hygiejne, ligesom
samlestedejeren, ejeren af markedet eller lignende bærer ansvaret for at personer, der håndterer svin på
samlesteder, markeder og lignende har beviset og at slagterierne bærer ansvaret for, at slagterimedarbej-
dere har bevis på at have gennemført kursus i hygiejne. I reglerne, som fastsættes efter den foreslåede
bemyndigelse vil der blive fastsat en nærmere angiven frist for hvornår de omfattede personer skal have
gennemført kurset, for at virksomheden eller virksomhedsejeren lever op til kravet.
I e-learningkurset vil der blive indarbejdet en funktion, således at der efter gennemført kursus udstedes et
personligt bevis, som enten kan printes, downloades eller lignende. Beviset vil blive udformet på en måde,
som gør det muligt at dokumentere, at kurset er gennemført.
Det er hensigten, at der i de administrative regler, som udmønter bemyndigelsen, i nødvendigt omfang vil
blive fastsat nærmere regler om kontrollen med om obligatorisk hygiejnekursus til supplement af de gene-
relle kontrolregler i lov om hold af dyr, herunder § 59. Det er således hensigten, at der fastsættes regler
om, at kursusbeviser på forlangende skal forevises for Fødevarestyrelsen.
Overtrædelser af de kommende regler om obligatorisk hygiejnekursus vil som udgangspunkt blive sanktio-
neret med hjemmel i de gældende bestemmelser i lov om hold af dyr, herunder § 63, som indeholder
hjemmel til at meddele de nødvendige påbud og forbud.
17
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Såfremt der kan blive behov for at sanktionere grovere overtrædelser med bøde, vil det kunne ske med
hjemmel i § 70, stk. 3, i lov om hold af dyr, som giver mulighed for, at der i regler udstedt i medfør af loven
kan fastsættes straf af bøde for overtrædelse af reglerne.
Der henvises i øvrigt til lovforslagets almindelige bemærkninger, punkt 3.
Til § 2
Det foreslås, at loven træder i kraft den 1. juli 2017.
Til § 3
Lovforslagets § 3 indeholder bestemmelse om lovens territoriale gyldighedsområde. Det foreslås, at den
foreslåede ændring ikke gælder for Færøerne og Grønland, men loven kan dog sættes helt eller delvis i
kraft for Grønland ved kongelig anordning med de ændringer, som de grønlandske forhold tilsiger.
18
MOF, Alm.del - 2016-17 - Bilag 169: Lovudkast lov om hold af dyr, fra miljø- og fødevareministeren
Bilag 1
Lovforslaget sammenholdt med gældende lov
Gældende formulering
Lovforslaget
§1
I lov om hold af dyr, jf. lovbekendtgørelse nr. 466 af
15. maj 2014, foretages følgende ændring:
§ 3 a. ---
1.
Efter § 3 a indsættes:
Ȥ
3 b.
Miljø- og fødevareministeren kan fastsætte
regler om obligatorisk hygiejnekursus for personer,
der håndterer svin.«
§2
Loven træder i kraft den 1. juli 2017.
§3
Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland, men
kan ved kongelig anordning helt eller delvis sættes i
kraft for Grønland med de ændringer, som de grøn-
landske forhold tilsiger.
19