Europaudvalget 2016-17
EUU Alm.del Bilag 721
Offentligt
1767372_0001.png
Fødevarestyrelsen
Sags.nr.: 2017
29-22-02285
Den 8. juni 2017
MFVM 293
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af ferrolactat (E 585) til
stabilisering af farven i visse svampe. Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning
1333/2008 om tilsætningsstoffer (komitésag).
KOM-dokument foreligger
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af ferrolactat til stabilisering af farven i visse svampe, som
anvendes som ingrediens i svensk leverpaté. Dette sker ved en ændring af bilag II i forordning 1333/2008 om
tilsætningsstoffer (komitésag). Forslaget drejer sig om brugen af ferrolactat til farvestabilisering af farven på
visse svampe, som anvendes som ingrediens i en traditionel svensk leverpaté.
Den videnskabelige Komité (SCF) har i 1990 vurderet, at anvendelse ferrolactat til samme formål i oliven er
sundhedsmæssigt acceptabelt. Kommissionen har på den baggrund vurderet, at der ikke er sundhedsmæssige
betænkeligheder ved forslaget om at anvende stoffet i samme mængder til visse svampe. Derfor har
Kommissionen ikke sendt forslaget til vurdering i den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Forslaget er i overensstemmelse med kriterierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer, at der skal være teknologisk
begrundelse for anvendelsen, at anvendelsen skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og at anvendelsen ikke må
vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og
EU. Forslaget forventes sat til afstemning den 19. juni 2017 i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Regeringen kan på den baggrund støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstoffet
ferrolactat (E 585) som farvestabilisator i svampe.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og
Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig
forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet,
der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager
forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for
tidsfristen.
EUU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 721: Grundnotat om komitésag om fødevaretilsætningsstoffer og godkendelse af ferrolactat (E 585) til stabilisering af farven i visse svampe
Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder
(SCoPAFF) den 19. juni 2017.
Formål og indhold
Forslaget fastsætter betingelser for anvendelse af tilsætningsstoffet ferrolactat (585) til svampearten
Albatrellus
ovinus,
som anvendes som ingrediens i en traditionel svensk leverpaté.
Ferrolactat (E 585) danner sammen med svampens polyphenoler et jernkompleks, som absorberer lys og mørkner
svampene. Disse mørknede svampe er en ingrediens i en traditionel svensk leverpaté (leverpastej).
Ferrolactat (E 585) er i forvejen godkendt med samme formål til oliven.
Kommissionen finder, at anvendelsen af stoffet er i overensstemmelse med kriterierne fastsat i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som
præciserer, at:
-
de skal være sundhedsmæssigt forsvarlige,
-
der skal være en teknologisk begrundelse, samt
-
at anvendelsen ikke må vildlede forbrugerne.
Såfremt forslaget vedtages, vil godkendelsen af ferrolactat (E 585) som farvestabilisator i svensk
leverpastej
finde
anvendelse fra 20. dagen efter offentliggørelsen i EU-Tidende.
Europa-Parlamentets udtalelser
Europa-Parlamentet vil få forelagt sagen som et led i forskriftsproceduren med kontrol med henblik på
legalitetskontrol.
Nærhedsprincippet
Forslaget vurderes at være i overensstemmelse med nærhedsprincippet, idet der er tale om gennemførelses-
bestemmelser til en allerede gældende retsakt.
Gældende dansk ret
Fødevaretilsætningsstoffer reguleres af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 om
fødevaretilsætningsstoffer.
I medfør af forordningen er der vedtaget en EU-liste over fødevaretilsætningsstoffer og deres
anvendelsesbetingelser (bilag II). Ændringerne vil være direkte gældende i Danmark.
Konsekvenser
En vedtagelse af forslaget har ingen lovgivningsmæssige konsekvenser. Forslaget har heller ingen væsentlige
statsfinansielle eller administrative konsekvenser
for det offentlige eller for EU’s budget. Forslaget skønnes heller
ikke at have væsentlige administrative konsekvenser for erhvervslivet.
Den videnskabelige Komité (SCF) har i 1990 vurderet at risikoen ved anvendelse ferrolactat til samme formål i
oliven er sundhedsmæssigt acceptabelt. Kommissionen har på den baggrund vurderet, at der ikke er
sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget om at anvende stoffet i samme mængder til visse svampe. Derfor
har Kommissionen ikke sendt forslaget til vurdering i den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA).
Fødevarestyrelsen er enig med Kommissionen i, at anvendelsen ikke udgør en sundhedsmæssig risiko ved de
ønskede mængder, og at der ikke kræves en risikovurdering ved EFSA. DTU Fødevareinstituttet er derfor ikke
blevet hørt om forslaget.
En vedtagelse af forslaget skønnes samlet set at betyde et uændret beskyttelsesniveau i Danmark og EU.
Side 2/3
EUU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 721: Grundnotat om komitésag om fødevaretilsætningsstoffer og godkendelse af ferrolactat (E 585) til stabilisering af farven i visse svampe
Høring
Forslaget har været i høring på høringsportalen. Der er ikke indkommet bemærkninger.
Regeringens foreløbige generelle holdning
Det er regeringens generelle holdning, at det er vigtigt at sikre harmoniserede regler for tilsætningsstoffer, der
kan anvendes i fødevarer og at godkendelsen og anvendelsen af tilsætningsstoffer sker ud fra kriterier fastsat i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer.
Disse kriterier vurderes at være opfyldt for det pågældende tilsætningsstof og regeringen agter på den baggrund at
støtte forslaget.
Generelle forventninger til andre landes holdninger
Man er fra dansk side ikke bekendt med offentlige tilkendegivelser om forslaget i andre medlemsstater.
Tidligere forelæggelser for Folketingets Europaudvalg
Forslaget har ikke tidligere været forelagt Folketingets Europaudvalg.
Side 3/3