Fødevarestyrelsen
Sags.nr.: 2016-29-22-
01719/2017-3130
Den 16. marts 2017
MFVM 245
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af tilsætningsstoffet kaliumcarbonat (E
501) som stabilisator og surhedsregulerende middel i frugt og grøntsager, som er skrællet,
overskåret eller findelt (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstoffet kaliumcarbonat (E501) som
stabilisator og surhedsregulerende middel i frugt og grøntsager, som er skrællet, overskåret eller findelt
(komitésag). Da der er tale om en udvidelse af tilladelsen for et stof, som må anvendes uden
mængdebegrænsning, vurderer Kommissionen, at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder ved forslaget.
Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) og DTU Fødevareinstituttet er derfor ikke blevet hørt om
forslaget. Forslaget er i overensstemmelse med kriterierne i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF)
nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer, at der skal være
teknologisk begrundelse for anvendelsen, at anvendelsen skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og at
anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En vedtagelse af forslaget vurderes at betyde et uændret
beskyttelsesniveau i Danmark og EU. Forslaget skal til afstemning den 27. marts 2017 i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF). Regeringen kan støtte forslaget.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstoffet
kaliumcarbonat (E 501) som stabilisator og surhedsregulerende middel i frugt og grøntsager, som er skrællet,
overskåret eller findelt.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og
Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig
forslaget eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet,