Fødevarestyrelsen
Sags.nr.: 2016-29-22-01733 /2017-1040
Den 30. januar 2017
MFVM 213
GRUNDNOTAT TIL FOLKETINGETS EUROPAUDVALG
om forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer om godkendelse af tilsætningsstoffet nitrit (E
249 -250) som konserveringsstof til en polsk kødtilberedning (komitésag)
KOM-dokument foreligger ikke
Resumé
Kommissionen har fremsat forslag om godkendelse af tilsætningsstoffet nitrit i form af kaliumnitrit og
natriumnitrit (E 249 -250) som konserveringsstof til en polsk kødtilberedning (komitésag). Da der er tale om en
begrænset udvidelse af den eksisterende tilladelse, har Kommissionen vurderet, at den udvidede anvendelse ikke
vil have væsentlig betydning for eksponeringen for nitrit, og at der ikke er sundhedsmæssige betænkeligheder
ved forslaget. Derfor har Kommissionen ikke sendt forslaget til vurdering ved den Europæiske
Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA). DTU Fødevareinstituttet vurderer dog, at der er sundhedsmæssige
betænkeligheder ved forslaget. Forslaget vurderes derfor ikke at være i overensstemmelse med kriterierne i
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1333/2008 af 16. december 2008 om
fødevaretilsætningsstoffer, som præciserer, at der skal være teknologisk begrundelse for anvendelsen, at
anvendelsen skal være sundhedsmæssigt forsvarligt og at anvendelsen ikke må vildlede forbrugeren. En
vedtagelse af forslaget vurderes at betyde en forringelse af beskyttelsesniveauet i Danmark og EU. Regeringen
kan på den baggrund ikke støtte forslaget. Forslaget forventes sat til afstemning på mødet i Den Stående
Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF) den 8. februar 2017.
Baggrund
Kommissionen har fremsendt forslag til ændring af bilag II til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 om fødevaretilsætningsstoffer, som følge af en ansøgning om godkendelse af tilsætningsstoffet nitrit i
form af kaliumnitrit og natriumnitrit (E 249 -250) som konserveringsstof til en polsk kødtilberedning.
Forslaget er fremsat med hjemmel i artikel 10, stk. 3 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr.
1333/2008 af 16. december 2008 om fødevaretilsætningsstoffer samt med hjemmel i artikel 3, stk. 1 i Europa-
Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1331/2008 af 16. december 2008 om en fælles
godkendelsesprocedure for fødevaretilsætningsstoffer, fødevareenzymer og fødevarearomaer.
Forslaget behandles i en forskriftsprocedure med kontrol i Den Stående Komité for Planter, Dyr, Fødevarer og
Foder (SCoPAFF). Hvis der er kvalificeret flertal for forslaget, forelægger Kommissionen forslaget for Rådet og
Europa-Parlamentet med henblik på legalitetskontrol, der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut
flertal inden for 3 måneder. Kommissionen vedtager forslaget, såfremt Rådet og Europa-Parlamentet tilslutter sig
forslaget, eller ikke har udtalt sig inden for tidsfristen. Opnås der ikke kvalificeret flertal i Den Stående Komité for
Planter, Dyr, Fødevarer og Foder (SCoPAFF), forelægger Kommissionen sagen for Rådet og Europa-Parlamentet,
der udtaler sig med henholdsvis kvalificeret og absolut flertal inden for 2 måneder. Kommissionen vedtager