Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17
ERU Alm.del Bilag 5
Offentligt
1673669_0001.png
Til Høringsparterne
Dato 7. Oktober 2016
ERHVERVSSTY RELSEN
Høring vedrørende udkast til forslag til lov om ændring af restaurations-
loven
Erhvervsstyrelsen sender hermed vedhæftede udkast til forslag til lov om æn-
dring af restaurationsloven i høring. Lovforslaget sendes i høring fra 7. oktober
2016 med henblik på fremsættelse i Folketinget januar 2017, så loven kan træ-
de i kraft den 1. juli 2017.
Formål og baggrund
Formålet med forslaget er at gennemføre initiativer, som er en del af aftalen
”Vækst og udvikling i hele Danmark” fra den 9. februar 2016 mellem regerin-
gen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. I afta-
len indgik initiativet ”en tidsvarende restaurationslov”, som indeholder en lem-
pelse af § 27 om forbud mod at beskæftige mindreårige, hvor der sælges stærke
drikke (alkohol), samt en præcisering af § 10 vedr. bevillingsperioder.
Lovforslagets indhold
Med lovforslaget gennemføres en modernisering af en række bestemmelser i
restaurationsloven. Bl.a. indgår en præcisering af bevillingsperioder af hensyn
til erhvervslivets byrder forbundet med hyppige ansøgningsrunder. Desuden
indeholder forslaget nedsættelse af alderskravet til bevillingshavere/bestyrere
samt en lempelse af forbuddet mod at beskæftige mindreårige, hvor der servers
alkohol.
Lovforslaget indeholder følgende hovedpunkter:
Dahlerups Pakhus
Langelinie Allé 17
2100 København Ø
Tlf.
Fax
35 29 10 00
35 29 10 01
CVR-nr 10 15 08 17
E-post
[email protected]
www.erst.dk
ERHVERVS- OG
VÆKSTMINISTERIET
1.
Lempelse af forbuddet mod unges beskæftigelse på serveringssteder,
der serverer alkohol.
Forslaget indeholder en mulighed for, at unge
mellem 15 og 18 år – under visse forudsætninger - kan arbejde i tids-
rummet kl. 6.00-22.00 på serveringssteder, hvor der serveres stærke
drikke. Der er tale om serveringssteder, hvor der serveres mad og al-
kohol, som f.eks. restauranter, caféer og madboder i forlystelsespar-
ker.
2.
Præcisering af bevillingsperioder.
Af den gældende bestemmelse
fremgår, at bevillingen gives for en periode på 8 år, men at bevillin-
gen efter omstændighederne kan begrænses, herunder tidsmæssigt,
og betinges af vilkår. For at undgå meget korte bevillingsperioder,
der kan gøre det vanskeligt at opnå den nødvendige finansiering af
en restauration, foreslås det at præcisere, at tidsmæssige begrænsnin-
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
1673669_0002.png
2/2
ger alene kan ske til hhv. 4 eller 2 år til f.eks. førstegangsansøgere,
når omstændigheder taler herfor.
3.
Lempelse af aldersgrænse for bevillingshavere/bestyrere.
Det fore-
slås at sænke alderskravet fra 25 år til 21 år for ansøgere om alko-
holbevilling. For ansøgere, der har afsluttet en uddannelse inden for
hotel- og restaurationsfaget, foreslås det at sænke aldersgrænsen fra
23 år til 18 år. Det foreslås videreført, at bestyrere skal opfylde
samme alderskrav som ansøgere om alkoholbevilling.
4.
Bevillingsnævnets sammensætning.
Det foreslås, at udvide bevil-
lingsnævnet med et sagkyndigt medlem med kvalifikationer i form af
en relevant viden om virksomhedsøkonomi, og en uafhængig jurist
eller advokat, som bl.a. skal sikre fokus på bevillingsansøgerens rets-
sikkerhed
5.
Ophævelse af finansieringsforbud.
Det foreslås at ophæve restaurati-
onslovens § 16, således at bevillingssteder fremadrettet kan lade sig
finansiere helt eller delvist af f.eks. bryggerier. Alle markedsaktører
vil dog fortsat være underlagt de nuværende konkurrenceregler.
Der henvises i øvrigt til vedlagte udkast til lovforslag med bemærkninger.
Høringsfrist
Eventuelle bemærkninger til udkastet bedes sendt til Erhvervsstyrelsen
senest
fredag den 4. november 2016.
Bemærkninger skal sendes til
[email protected].
Eventuelle spørgsmål kan rettes til undertegnede på telefon 35291204 eller e-
mail [email protected].
Med venlig hilsen
Anna Holtt Langlet
Fuldmægtig