Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2016-17
ERU Alm.del Bilag 5
Offentligt
Forslag
til
Lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v.
(Ændring af alderskrav for unge personers beskæftigelse og alderskrav til bevillingshavere og be-
styrere m.v.)
§1
I lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 135 af 18. ja-
nuar 2010, som ændret senest ved § 2 i lov nr. 1370 af 16. december 2014, foretages følgende æn-
dringer:
1.
I
§ 10, stk. 1,
ændres »kan« til: »skal«, og »politidirektøren« ændres til: »politiet«.
2.
I
§ 10, stk. 1,
indsættes som
2. pkt.:
»Erhvervsstyrelsen kan fastsætte nærmere regler om ansøgning om alkoholbevilling.«.
3.
§ 10, stk. 2, 2. og 3. pkt.,
affattes således:
»Bevillingen gælder et bestemt forretningssted og for et tidsrum af 8 år, men kan, når omstæn-
digheder taler herfor, gives for et tidsrum af 4 eller 2 år. Bevillingen kan efter omstændighederne
begrænses på anden måde end tidsmæssigt og betinges af vilkår.«.
4.
§ 10, stk. 3, 2.-4. pkt.,
affattes således:
»Bevillingsnævnet skal bestå af en repræsentant for politiet, valgt af politidirektøren, et sagkyn-
digt medlem, en uafhængig jurist eller advokat og indtil 6 andre medlemmer. Personer, der ikke er
medlemmer af kommunalbestyrelsen, kan være medlem af et bevillingsnævn. I København består
bevillingsnævnet af borgmesteren som formand, 5 medlemmer valgt af kommunalbestyrelsen ved
forholdstalsvalg, et sagkyndigt medlem, en uafhængig jurist eller advokat og en repræsentant for
politiet valgt af politidirektøren.«.
5.
I
§ 10
indsættes som
stk. 5:
»Stk.
5.
Erhvervs- og vækstministeren kan efter forhandling med Kommunernes Landsforening
(KL) fastsætte regler om, i hvilket omfang kommunalbestyrelsen kan udøve de beføjelser, som efter
loven er henlagt til politiet.«.
6.
§ 13, stk. 1, nr. 1,
affattes således:
»1) er fyldt 21 år eller, hvis ansøgeren har afsluttet en uddannelse inden for hotel- og restaurati-
onsfaget, 18 år,«.
7.
§ 13, stk. 1, nr. 4,
affattes således:
1
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
»4) ikke har forfalden gæld til det offentlige på 50.000 kr. eller derover, som stammer fra drift af
restaurationsvirksomhed.«.
8.
I
§ 13
indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:
»Stk.
2.
Bevillingsmyndigheden kan undtage fra bestemmelsen i stk. 1, nr. 4, hvis der er givet
henstand eller er indgået en afdragsordning. Alkoholbevilling kan gøres betinget af, at vilkårene for
henholdsvis henstanden eller afdragsaftalen overholdes.«.
Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og 4.
9.
I
§ 13, stk. 2,
affattes således:
»Stk.
2.
Alkoholbevilling kan nægtes under de omstændigheder, der er nævnt i straffelovens § 78,
stk. 2.«.
10.
§ 14, stk. 1, nr. 2
ophæves.
Nr. 3. og 4 bliver herefter til nr. 2 og 3.
11.
I
§ 15 c
indsættes efter 1. pkt.:
»Godkendelsen gælder for 5 år og for hele politikredsen.«.
12.
§ 16,
ophæves.
13.
§ 18, stk. 2,
ophæves.
Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 2 og 3.
14.
I
§ 19, stk. 2, 2. pkt.,
ændres »efter forslag fra politiet« til: »efter høring af
eller forslag fra
politi-
et«.
15.
I
§ 22, stk. 1 og 2,
udgår »særlige«.
16.
I
§ 22
ændres »25 år« til: »21 år«.
17.
I
§ 24, stk. 1,
indsættes som
2. pkt.:
»Forbuddet gælder for alle typer af virksomheder, herunder salgs- og serveringsvirksomheder.«.
18.
§ 24, stk. 2, nr. 1,
affattes således:
»1) af næringsdrivende, der i væsentligt omfang fremstiller eller forhandler stærke drikke, i disses
forretningslokaler og på udstillinger.«.
19.
I
§ 24
indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:
»Stk.
3.
Uanset bestemmelsen i stk. 1, kan næringsdrivende, der i væsentligt omfang fremstiller
eller forhandler stærke drikke, uden eller mod et beskedent vederlag udlevere smagsprøver af stær-
ke drikke til kunder i den næringsdrivendes forretningslokaler eller på udstillinger.«.
2
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.
20.
I
§ 24, stk. 3,
der bliver stk. 4, indsættes efter »stk. 2«: »og 3«.
21.
§ 27
affattes således:
Ȥ
27.
På serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke, må personer under 18 år ikke være be-
skæftiget i serveringslokaler, garderober eller toiletter i åbningstiden.
Stk. 2.
Stk. 1 gælder dog ikke personer mellem 15 og 18 år, som ikke er omfattet af undervisnings-
pligten, i tidsrummet
1) kl. 6.00-20.00, hvis den pågældende person er uddannet eller under uddannelse i tjenerfaget,
eller hvis der er tale om værtens børn eller børnebørn,
2) kl. 6.00-22.00, hvis der er tale om afrydning, opdækning, rengøringsarbejde og udskænkning af
smagsprøver, jf. § 24, stk. 3, eller hvis der er tale om servering af stærke drikke under opsyn af
personer over 18 år på serveringssteder, hvis hovedformål er servering af mad, og hvor serve-
ringen af stærke drikke sker i forbindelse hermed.
Stk. 3.
Stk. 1-3 er ikke til hinder for, at næringsdrivende, der i væsentligt omfang fremstiller eller
forhandler stærke drikke, udleverer smagsprøver af stærke drikke, jf. § 24, stk. 3, kan beskæftige
personer mellem 15 og 18 år, som ikke er omfattet af undervisningspligten.
§2
Stk. 1.
Loven træder i kraft den 1. juli 2017.
Stk. 2.
Godkendelser givet efter § 15 c inden lovens ikrafttræden bevarer deres gyldighed.
§3
Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.
3
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
Bemærkninger til lovforslaget
Almindelige bemærkninger
Indholdsfortegnelse
1. Indledning
2. Forslagets baggrund og formål
2.1. Lovforslagets baggrund
2.2. Lovforslagets formål
3. Lovforslaget hovedpunkter
3.1.
Alkoholbevillinger
3.1.1. Gældende ret
3.1.2. Erhvervs- og Vækstministeriets overvejelser
3.2.
Ændring af alderskrav til bevillingshavere og bestyrere
3.2.1. Gældende ret
3.2.2. Erhvervs- og Vækstministeriets overvejelser
3.3.
Lejlighedstilladelser
3.3.1. Gældende ret
3.3.2. Erhvervs- og Vækstministeriets overvejelser
3.4.
Unges beskæftigelse
3.4.1. Gældende ret
3.4.2. Erhvervs- og Vækstministeriets overvejelser
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige
5. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet
6. Administrative konsekvenser for borgerne
7. Miljømæssige konsekvenser
8. Forholdet til EU-retten
9. Hørte myndigheder og organisationer m.v.
10. Sammenfattende skema
1. Indledning
I aftalen mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om
”Vækst og udvikling i hele Danmark” af 9. februar 2016 indgår initiativet: ”En tidsvarende restau-
rationslov”. Formålet med lovforslaget er således at skabe vækst og udvikling i hele Danmark ved
f.eks. at undgå meget korte bevillingsperioder, således at hyppige ansøgninger om fornyelse af al-
koholbevilling undgås.
Med lovforslaget foreslås det at videreføre lovens udgangspunkt, som er, at alkoholbevillinger gives
for en periode på 8 år. Af den gældende bestemmelse fremgår det, at bevillingen efter omstændig-
4
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
hederne kan begrænses, herunder tidsmæssigt, og betinges af vilkår. Denne brede adgang til tids-
mæssige begrænsninger har i praksis medført eksempler på meget korte bevillingsperioder. For at
sikre mere gennemsigtighed og undgå meget korte bevillingsperioder, foreslås det at begrænse ad-
gangen til tidsmæssige begrænsninger til 4 og 2 år. Der indføres således en minimumsperiode på 2
år, hvormed en bevillingsperiode ikke kan være kortere end 2 år.
Herudover foreslås det at sænke alderskravet fra 25 år til 21 år for ansøgere om alkoholbevilling.
For ansøgere om alkoholbevilling, der har afsluttet en uddannelse inden for hotel- og restaurations-
faget, foreslås det at sænke aldersgrænsen fra 23 år til 18 år. Bestyrere skal opfylde samme alders-
krav som ansøgere om alkoholbevilling. Dette foreslås videreført. Som konsekvens lempes alders-
kravene for bestyrere ligeledes i samme omfang som for ansøgere om alkoholbevilling.
Med lovforslaget foreslås det endvidere at forenkle kravene til at kunne afholde enkeltstående ar-
rangementer, således at der skabes større gennemsigtighed, sikres en mere ensrettet praksis og gives
lettere adgang til at afholde enkeltstående arrangementer.
Endelig foreslås det, at der gives mulighed for, at unge mellem 15 og 18 år - under visse forudsæt-
ninger - kan arbejde på serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke.
2. Lovforslagets baggrund og formål
2.1. Lovforslagets baggrund
I aftalen mellem regeringen, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om
”Vækst og udvikling i hele Danmark” af 9. februar 2016 indgår initiativet: ”En tidsvarende restau-
rationslov”. Aftalen indeholder nogle konkrete forhold i restaurationsloven, som aftaleparterne øn-
sker at ændre.
Det drejer sig bl.a. om restaurationslovens § 10, der vedrører bevillingsperioder. Af hensyn til er-
hvervslivets byrder forbundet med hyppige ansøgningsrunder, ønskede man ifølge aftalen at præci-
sere, at alkoholbevillinger som udgangspunkt altid gives for en periode af 8 år. Derudover skal det
være muligt, at unge fra 15 år må arbejde på serveringssteder, hvor der sælges mad og stærke drik-
ke, som f.eks. restauranter og cafeer.
En række interessenter, herunder DSK (De Samvirkende Købmænd) og forsamlingshusene, har
desuden gjort opmærksom på, at det er svært at opnå lejlighedstilladelser, og at der bør skabes klar-
hed over adgangen til at afholde enkeltstående arrangementer. Horesta og DRC har gjort opmærk-
som på, at alderskravet for bevillingshavere og bestyrere bør lempes.
Endelig har Virksomhedsforum for enklere regler foreslået at tillade salg af alkoholholdige smags-
prøver og vinsmagningsarrangementer. DSK (De Samvirkende Købmænd) har også foreslået, at
reglen i § 24 lempes, så det også bliver muligt for butikkerne at afholde vinsmagnings- og ”gour-
metaftener” med mulighed for at kunne sælge eksempelvis dyre vine glasvis.
5
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
2.2. Lovforslagets formål
Formålet med lovforslaget er at skabe vækst og udvikling i hele Danmark, ved bl.a. at undgå meget
korte bevillingsperioder, nedsætte aldersgrænsen for bevillingshavere og bestyrere samt ved at fore-
tage en mere tidssvarende regulering af unges beskæftigelse på serveringssteder, hvor der serveres
stærke drikke.
3. Lovforslagets hovedpunkter
3.1 Alkoholbevillinger
3.1.1 Gældende ret
Ansøgning om alkoholbevilling, tilladelser eller dispensationer kan indgives til politidirektøren.
Alkoholbevilling gives og fornys af kommunalbestyrelsen efter forhandling med politiet. Bevil-
lingsmyndigheden skal ved afgørelsen af, om alkoholbevilling vil kunne gives, iagttage samfunds-
mæssige, ædruelighedsmæssige, ordensmæssige og dermed sammenhængende hensyn.
Alkoholbevillinger tildeles efter de gældende regler for en periode af 8 år men kan efter omstæn-
dighederne begrænses, herunder tidsmæssigt, og betinges af vilkår. Alkoholbevillinger tildeles og
fornyes af kommunalbestyrelsen efter forhandling med politiet.
3.1.2 Erhvervs- og Vækstministeriets overvejelser
Det foreslås, at ansøgning om alkoholbevilling, tilladelser eller dispensationer fremover skal indgi-
ves til politiet i stedet for til politidirektøren. Ændringen er i overensstemmelse med gældende prak-
sis på området.
Derudover foreslås en regulering af processen og de krav, der stilles i forbindelse med ansøgning
om alkoholbevilling, som i dag er ureguleret og foregår ved udfyldelse af et ansøgningsskema ud-
stedt af politiet. Således foreslås det, at Erhvervsstyrelsen bemyndiges til at fastsætte nærmere reg-
ler om ansøgning om alkoholbevilling. Tanken er, at processen skal forenkles og unødige dokumen-
tationskrav skal fjernes.
Erhvervsstyrelsen udarbejder desuden en vejledning angående de hensyn, som kommunalbestyrel-
sen skal iagttage ved afgørelsen af, om alkoholbevilling kan gives. Formålet er at opnå en mere ens-
artet praksis på området.
Den relative brede mulighed for efter omstændighederne at begrænse bevillingen tidsmæssigt har i
dag medført, at der i nogle kommuner har udviklet sig en praksis til i vid udstrækning at give 2-
årige bevillinger samt bevillinger helt ned til f.eks. et halvt år.
Det foreslås derfor, at lovens udgangspunkt på 8 år fastholdes samtidig med, at kommunalbestyrel-
sen adgang til at fastsætte tidsmæssige begrænsninger i forhold til gyldighedstiden for alkoholbevil-
linger begrænses således, at bevillingsperioden fremover alene kan begrænses til enten 4 år eller 2
6
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
år. dette betyder, at forslaget indebærer indførelse af en minimumsperiode på 2 år, som altså er den
korteste periode, som en bevilling kan meddeles til. Brancheorganisationerne DI, Horesta og DRC,
har oplyst, at branchen oplever, at byrderne ved at skulle foretage hyppige ansøgninger er store, og
at en kort bevillingsperiode på f.eks. et halvt eller et helt år, kan gøre det svært at opnå leverandør-
eller bankkreditter. Den foreslåede minimumsperiode tager højde for denne problematik samtidig
med, at kommunalbestyrelsens behov for at kunne give en kortere bevilling end 8 år til f.eks. før-
stegangsansøgere imødekommes.
Indføringen af en minimumsperiode skal ses i sammenhæng med den foreslåede ændring af § 19
om administrativ tilbagekaldelse af alkoholbevillinger, jf. lovforslagets
§ 1, nr. 14.
Formålet er at
gøre processen for en administrativ tilbagekaldelse lettere, således at den i højere grad anvendes,
når der måtte være behov herfor, i stedet for tildeling af korte bevillinger, som det ses i praksis.
3.2 Ændring af alderskrav til bevillingshavere og bestyrere
3.2.1 Gældende ret
Efter de gældende regler skal ansøgere om alkoholbevilling være fyldt 25 år hhv. 23 år for ansøge-
re, der har afsluttet en uddannelse inden for hotel- og restaurationsfaget, jf. § 13, stk. 1, nr.1. Besty-
rere skal opfylde samme alderskrav som ansøgere om alkoholbevilling, jf. § 15, stk. 1, 1. pkt.
3.2.2 Erhvervs- og Vækstministeriets overvejelser
Det foreslås at sænke alderskravet for at gøre det muligt for unge iværksættere at starte egen virk-
somhed.
Aldersgrænsen forslås sænket fra 25 år til 21 år, og for ansøgere, der har afsluttet en uddannelse
inden for hotel- og restaurationsfaget, foreslås det at sænke aldersgrænsen fra 23 år til 18 år. Besty-
rere skal opfylde samme alderskrav som ansøgere om alkoholbevilling. Dette forslås videreført.
Som konsekvens lempes alderskravene for bestyrere ligeledes i samme omfang som for ansøgere
om alkoholbevilling.
3.3 Lejlighedsbevillinger
3.3.1 Gældende ret
Reglerne for enkeltstående arrangementer (lejlighedstilladelser) indebærer, at en person uden alko-
holbevilling kan servere stærke drikke (alkohol) ved særlige lejligheder. Den gældende bestemmel-
se omfatter fester, møder eller lignende særlige lejligheder. Det kræves bl.a., at personen, der får
lejlighedsbevillingen, når der serveres stærke drikke, er fyldt 25 år. Dette alderskrav gælder også,
når der serveres øl og bordvin.
En særlig lejlighed er et arrangement, hvortil en større personkreds har adgang, som f.eks. en gene-
ralforsamling, en teaterforestilling, en koncert eller et jubilæum. Serveringen i sig selv kan ikke
være anledningen.
3.3.2
Erhvervs- og Vækstministeriets overvejelser
7
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
Formålet med forslaget er at gøre det mere gennemskueligt, hvad der kræves for at kunne afholde et
enkeltstående arrangement.
Det foreslås, at bestemmelsen om lejlighedstilladelser forenkles for at skabe klarhed over de kriteri-
er, der skal være opfyldt for at opnå en lejlighedstilladelse, og for at sikre en ensartet praksis på
området. Det forslås, at kravet om den særlige lejlighed udgår, således at også serveringen i sig selv
kan være anledningen. Dermed undgås forskellige opfattelser af, hvornår der er tale om en særlig
lejlighed.
I tråd med forslaget om en lempelse af alderskravet for bevillingshavere og bestyrere, foreslås det
endvidere at nedsætte aldersgrænsen for personer, der kan afholde enkeltstående arrangementer fra
25 år til 21 år.
3.4 Unges beskæftigelse
3.4.1 Gældende ret
For beskæftigelse af unge under 18 år gælder særlige regler, som er reguleret i EU-retten, og frem-
går af Arbejdstilsynets bekendtgørelse om unges arbejde. Af denne bekendtgørelse følger, at unge,
som er fyldt 15 år, og som ikke er omfattet af undervisningspligten, som hovedregel ikke må arbej-
de mellem kl. 20.00 og kl. 6.00. Der gælder dog en række undtagelser, f.eks. at unge må arbejde
indtil kl. 24:00 i restauranter, hoteller, grillbarer og lignende, hvor der ikke serveres stærke drikke. I
samme bekendtgørelse henvises til restaurationslovens regler om unges beskæftigelse. Unge, som er
under 15 år, eller er omfattet af undervisningspligten, må ikke være beskæftiget ved arbejde, jf. § 29
i bekendtgørelse om unges arbejde.
Ifølge restaurationslovens § 27 må unge under 18 år ikke på noget tidspunkt være beskæftiget i ser-
veringslokaler, garderober eller toiletter i åbningstiden på serveringssteder, hvor der serveres stærke
drikke. Dette gælder, uanset om de unge er omfattet af undervisningspligt eller ej.
3.4.2 Erhvervs- og Vækstministeriets overvejelser
Det skal fremover være muligt for unge mellem 15 og 18 år - under visse omstændigheder - at ar-
bejde på serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke. Der er alene tale om unge mellem 15 og
18 år, som ikke er omfattet af undervisningspligten.
Det foreslås, at der åbnes op for, at disse unge inden for tidsrummet 6.00-22.00 kan beskæftiges
med afrydning, opdækning og rengøringsarbejde eller med servering af stærke drikke under opsyn
af voksent personale på serveringssteder, hvis hovedformål er servering af mad, og hvor serverin-
gen af stærke drikke sker i forbindelse hermed.
4. Økonomiske og administrative konsekvenser for det offentlige
Lovforslaget forventes ikke at medføre økonomiske og administrative konsekvenser for det offent-
lige.
8
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
1673667_0009.png
5. Økonomiske og administrative konsekvenser for erhvervslivet
Team Effektiv Regulering vurderer, at lovforslaget medfører administrative konsekvenser under 4
mio. kr. årligt. De administrative konsekvenser bliver derfor ikke kvantificeret yderligere.
6. Administrative konsekvenser for borgerne
Lovforslaget forventes at medføre positive økonomiske og administrative konsekvenser for borgere,
der er ansat i restaurationsvirksomheder og omfattet af et krav om en politigodkendelse af deres
person, idet godkendelsesperioden forlænges og gælder for hele politikredsen. De anførte ændringer
vil føre til færre ansøgninger om ansøgerens godkendelse af politiet. Derudover foreslås lettere ad-
gang til at afholde enkeltstående arrangementer, idet aldersgrænsen for personer, der kan afholde
enkeltstående arrangementer, nedsættes fra 25 år til 21 år.
7. Miljømæssige konsekvenser
Lovforslaget får ingen konsekvenser for miljøet.
8. Forholdet til EU-retten
Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.
9. Hørte myndigheder og organisationer m.v.
Et udkast til lovforslag har i perioden 7. oktober 2016 til 4. november 2016 været sendt i høring hos
følgende myndigheder og organisationer m.v.:
3F, Advokatrådet, Alkohol & Samfund, Arbejdstilsynet, Bager- og Konditormestre i Danmark, Blå
Kors, Bryggeriforeningen, BUPL, Børnerådet, Coop Danmark A/S, Danmarks Rederiforening,
Danmarks Restauranter og Caféer, Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Center vedr. Alkoholisme
og andre Afhængighedssygdomme (DCAA), Dansk Erhverv, Dansk Supermarked, Dansk Sygeple-
jeråd, Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), Danske Advokater, Danske Slagtermestre, De Samvir-
kende Købmænd, DI, Forbrugerombudsmanden, Forbrugerrådet, Foreningen af Socialchefer, For-
eningen God Alkoholkultur (GODA), Formanden for Forbrugerklagenævnet, HK Handel, Horesta,
Håndværksrådet, Institut for Menneskerettigheder, Justitsministeriet, KFUM’s Sociale Arbejde i
Danmark, Komiteen for Sundhedsoplysning, Kommunernes Landsforening, Kræftens Bekæmpelse,
Københavns Kommune, Københavns Politi, Landbrug & Fødevarer, Landsforeningen Lænken, Li-
gebehandlingsnævnet, LO, Lægeforeningen, Politidirektørforeningen, Red Barnet, Rigsadvokaten,
Rigspolitiet, Sex og Samfund, Sikkerhedsbranchen, SKAT, Sundhedsstyrelsen og Vin og Spiritus-
organisationen i Danmark.
10. Sammenfattende skema
Positive konsekvenser/mindre
udgifter
Ingen
Begrænset
Negative konsekven-
ser/merudgifter
Ingen af betydning
Ingen
Økonomiske og administrative
konsekvenser for det offentlige
Økonomiske og administrative
9
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
1673667_0010.png
konsekvenser for erhvervslivet
m.v.
Administrative konsekvenser
for borgerne
Miljømæssige konsekvenser
Forholdet til EU-retten
Overimplementering af EU-
retlige minimumsforpligtelser
(sæt X)
For borgere, der er ansat i re-
Ingen
staurationsvirksomheder og
omfattet af et krav om en poli-
tigodkendelse, forlænges god-
kendelsesperioden og udvides
til hele politikredsen. Derud-
over gives der lettere adgang til
at afholde enkeltstående arran-
gementer.
Ingen
Ingen
Lovforslaget indeholder ikke EU-retlige aspekter.
JA
NEJ
X
Bemærkninger til lovforslagets enkelte bestemmelser
Til § 1
Til nr. 1
Det foreslås, at
§ 10, stk. 1,
ændres, således at ansøgning om alkoholbevilling, tilladelser eller
dispensationer fremover skal indgives til politiet. Efter den nugældende formulering kan en ansøg-
ning indgives til politidirektøren. Politidirektøren har ledelsesansvaret for hele politikredsen og den
lokale anklagemyndighed, mens politiet har det nødvendige lokalkendskab og de nødvendige kon-
takter med lokalsamfundet. Det er også lokalpolitiet, som har den daglige kontakt til kommunerne
og forbereder en evt. sag om alkoholbevilling. Ændringen er i overensstemmelse med gældende
praksis på området. Alkoholbevilling gives som hidtil af kommunalbestyrelsen efter forhandling
med politiet, jf. restaurationslovens § 10, stk. 2.
Til nr. 2
Det foreslås i
stk. 1, 2. pkt.,
at Erhvervsstyrelsen bemyndiges til at fastsætte nærmere regler om
ansøgning om alkoholbevilling. Processen og de krav, der stilles til dokumentation mv., er i dag
ureguleret og foregår ved udfyldelse af et ansøgningsskema udstedt af politiet. Tanken er, at proces-
sen skal forenkles, og unødige dokumentationskrav skal fjernes.
Erhvervsstyrelsen vil i samarbejde med de relevante myndigheder, herunder kommunerne og politi-
et, og interessenter fastsætte nærmere regler for ansøgningsproceduren, og hvilke krav der skal stil-
les til en ansøgning om alkoholbevilling.
Til nr. 3
10
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
Af den gældende bestemmelse i § 10, stk. 2, fremgår det, at bevillingen gælder for et tidsrum af
8 år. Det foreslås videreført, at bevillinger som udgangspunkt altid skal være gældende i et tidsrum
af 8 år af hensyn til de byrder, erhvervslivet oplever i forbindelse med hyppige ansøgningsrunder.
En høring af samtlige kommuner viser, at den relative brede adgang til tidsmæssige begrænsninger i
dag har medført eksempler på en praksis med meget korte bevillingsperioder helt ned til f.eks. et
halvt år.
Kommunalbestyrelserne/bevillingsnævnene har udtrykt et ønske om fortsat at kunne give bevil-
linger for en kortere periode end 8 år til f.eks. førstegangsansøgere eller ved skrøbelig økonomi.
Det foreslås derfor, at det udtrykkeligt fremgår af bestemmelsen, at bevillingen alene kan be-
grænses til 4 eller 2 år, når særlige omstændigheder taler herfor. Kommunalbestyrelsen vil ikke
længere have mulighed for at give bevillinger for mindre end 2 år, hvilket skyldes hensynet til er-
hvervslivet og de byrder, som opleves i forbindelse med hyppige ansøgningsrunder og de ofte store
investeringer, der gøres i restaurationsvirksomheder. Derudover er en kortere periode end 2 år oftest
en for kort tidshorisont for en virksomhed til f.eks. at rette op på en skrøbelig økonomi. De foreslå-
ede regler tager samtidig højde for det behov, mange kommunalbestyrelser/bevillingsnævn har for
at kunne begrænse bevillingsperiodens længde, når der f.eks. er tale om førstegangsansøgere eller
ved skrøbelig økonomi. Det bemærkes, at den omstændighed, at en virksomhed finansieres af lånt
kapital, ikke i sig selv betyder, at virksomheden ikke vil blive drevet for ansøgerens egen regning
og risiko, og at en sådan omstændighed dermed ikke i sig selv kan begrunde, at bevillingen kun
gives for en begrænset periode. Om virksomheden vil blive drevet for ansøgerens egen regning og
risiko er afhængig af de konkrete lånebetingelser
Bevillingen kan gives for en begrænset periode på 4 år, hvor f.eks. virksomhedens karakter in-
debærer, at der er øget risiko for støj eller ordensmæssige problemer (diskoteker o. lign.), eller ved
fornyelser, hvor der tidligere har været ordensmæssige problemer af et vist omfang. Bevillingen kan
gives for en periode på 2 år, til f.eks. førstegangsansøgere eller ved skrøbelig økonomi.
Bevillingen kan efter omstændighederne også begrænses på anden måde end tidsmæssigt og be-
tinges af vilkår. Der kan ikke opstilles begrænsninger eller betingelser, der ikke er motiveret af de
hensyn, som loven skal varetage. En alkoholbevilling kan således begrænses til f.eks. kun at omfatte
tilladelse til at servere øl og bordvin. En sådan begrænsning vil også kunne ske for f.eks. klubhuse i
idrætsforeninger og i sportshaller. Bevillingen vil tillige kunne begrænses til kun at give adgang til
servering for den personkreds, der benytter vedkommende lokalitet. Dette kunne eksempelvis være
et selskab, som afholdte et arrangement i et klubhus. Bevillingen vil kunne betinges af, at bestemte
direktions- eller bestyrelsesmedlemmer forbliver i et selskabs ledelse, eller at selskabskapitalen for-
bliver på bestemte hænder. Sker der i sådanne tilfælde ændringer i ledelsen eller kapitalbesiddelsen,
er bevillingens fortsatte gyldighed betinget af bevillingsmyndighedens positive vurdering af de æn-
drede forhold.
Ændringen af § 10, stk. 2, der således sætter nye rammer for kommunalbestyrelsens adgang til at
fastsætte begrænsninger i bevillingsperioden skal forstås i sammenhæng med forslaget om lettere
adgang til administrativ tilbagekaldelse af bevillinger, jf. lovforslagets
§ 1, nr. 10,
vedrørende en
ændring af § 19.
11
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
Til nr. 4
Det foreslås som noget nyt, at et medlem af bevillingsnævnet skal være et sagkyndigt medlem og
et medlem skal være en uafhængig jurist eller advokat. Det sagkyndige medlem skal så vidt muligt
have kvalifikationer i form af en relevant viden om virksomhedsøkonomi. I lyset af, at en virksom-
heds økonomi er af afgørende betydning i forhold til f.eks. bevillingens længde, er det vigtigt at
sikre, at bevillingsnævnene har den fornødne virksomhedsøkonomiske indsigt. Medlemmet, som
enten er en uafhængig jurist eller advokat, skal medvirke til at øge bevillingsnævnets fokus på an-
søgerens retsstilling samt sikre, at der sker en saglig vurdering af hensyn efter restaurationslovens §
12.
Derudover foreslås det, at det ikke længere er politidirektøren, der skal være medlem af bevil-
lingsnævnet, men at det skal være en repræsentant for politiet, valgt af politidirektøren. Dette gæl-
der allerede for Københavns Kommune, jf. restaurationslovens § 10, stk. 3, 4. pkt.
Til nr. 5
I et nyt stykke
stk. 5
til § 10 foreslås det, at erhvervs- og vækstministeren efter forhandling med
Kommunernes Landsforening (KL) kan fastsætte regler om, i hvilket omfang kommunalbestyrelsen
kan udøve de beføjelser, som efter loven er henlagt til politiet.
Dermed vil det på sigt være muligt at overdrage beføjelser, som efter loven er henlagt til politiet,
til kommunalbestyrelsen. Som led i en digitalisering af en række ansøgningsprocesser gennemfører
Københavns Kommune og Københavns Politi i øjeblikket et pilotprojekt vedrørende ansøgninger
om alkoholbevillinger. Viser det sig f.eks. at give en smidigere proces at indsende ansøgninger di-
rekte til kommunalbestyrelserne i stedet for til politiet, vil det være muligt at overføre opgaven fra
politiet til kommunalbestyrelserne.
Alkoholbevilling gives som hidtil af kommunalbestyrelsen efter forhandling med politiet, jf. re-
staurationslovens § 10, stk. 2, 1. pkt.
Til nr. 6
I
§ 13, stk. 1, nr. 1,
foreslås det at sænke aldersgrænsen for personer, der kan blive meddelt alko-
holbevilling, fra 25 år til 21 år. For ansøgere, der har afsluttet en uddannelse inden for hotel- og
restaurationsfaget, foreslås det at sænke aldersgrænsen fra 23 år til 18 år.
Hvor der er udskænkning af stærke drikke, er det nødvendigt at stille særlige krav om ansvarsbe-
vidsthed, modenhed og robusthed. Dette vurderes at forudsætte en højere alder end den almindelige
myndighedsalder på 18 år, med mindre man har en særlig uddannelse, som kvalificerer hertil.
Det nugældende krav om, at bevillingshaver skal være fyldt 25 år, fremgik allerede af beværter-
loven, jf. lov nr. 207 af 7. juni 1958. Samfundet har udviklet sig sidenhen. F.eks. er den almindelige
myndighedsalder i den mellemliggende periode ændret fra 21 år til 18 år. Den foreslåede alders-
grænse på 21 år bruges også i andre sammenhænge, f.eks. som krav for erhvervelse af et trafikfly-
vercertifikat (Airline Transport Pilot Licence, ATPL), som krav ved erhvervelse af kørekort til er-
hvervsmæssig personbefordring eller som krav til buschauffør med henblik på buskørsel i Danmark.
12
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
Aldersgrænsen for personer, der kan blive meddelt alkoholbevilling, blev ved lov nr. 256 af 6.
maj 1993 lempet til 23 år for personer, der har afsluttet en uddannelse inden for hotel- og restaurati-
onsfaget. Ændringen bygger på Restaurationsudvalgets betænkning nr. 1206, der er afgivet i juni
1990. Udvalget fandt, at unge mennesker, der har afsluttet en uddannelse inden for restaurationsfa-
get, almindeligvis må antages at være kvalificeret til at administrere en virksomhed, der har alko-
holbevilling. Udvalget mente, at alderskravet skulle lempes til 23 år, idet en uddannelse inden for
restaurationsfaget normalt ville være afsluttet i 23-års alderen. I dag er det muligt at påbegynde så-
danne uddannelser direkte efter grundskolen, og uddannelserne afsluttes normalt efter 2-4 år. Der er
således en større gruppe personer, der afslutter deres uddannelse inden for restaurationsfaget før de
fylder 23 år. Det foreslås derfor at lempe alderskravet, så aldersgrænsen ikke forhindrer unge iværk-
sættere i at starte egen virksomhed, når de har færdiggjort deres uddannelse. Det foreslås således, at
der for personer med uddannelse inden for restaurationsfaget alene stilles krav om myndighed.
Til nr. 7
Efter den gældende bestemmelse i
§ 13, stk. 1, nr. 4,
må en person, der ansøger om alkoholbevil-
ling, ikke have forfalden gæld til det offentlige på 50.000 kr. eller derover. Det tydeliggøres med
den foreslåede formulering af
nr. 4,
at gælden skal stamme fra drift af restaurationsvirksomhed,
hvilket er den gældende praksis på området.
Til nr. 8
Det foreslås, at bevillingsmyndigheden kan undtage fra gældskravet i
§ 13, stk. 1, nr. 4,
hvis der
er givet henstand, f.eks. i forbindelse med en retssag, eller der er indgået en afdragsordning. Bevil-
lingen kan betinges af, at der sker rettidig betaling efter henstandens udløb, eller af, at afdragsaft-
alen overholdes. Det kan have betydning, om gælden er under afvikling. Det kan også have en be-
tydning, om gælden er nystiftet, eller om der er tale om gammel gæld. Gammel gæld, der ikke er
under afvikling, kan være en indikator for, at ansøgeren ikke har det fornødne overblik over sin
økonomi. Ligeledes kan baggrunden for nystiftet gæld indgå i overvejelserne.
Alkoholbevilling kan gøres betinget af, at vilkårene for henholdsvis henstanden eller afdragsaft-
alen overholdes.
Til nr. 9
I den gældende restaurationslov findes der ikke en regel om, hvor og hvor længe politiets god-
kendelse af en ansat i en restaurationsvirksomhed skal gælde.
Det foreslås, at politiets godkendelse efter § 15 c af en ansat i en restaurationsvirksomhed - der
ikke er bestyrer eller dørmand - skal gælde for 5 år fra udstedelsesdatoen, og at godkendelsen skal
gælde for hele politikredsen. Dermed kan en godkendt person arbejde i samtlige restaurationer i en
given politikreds, hvor der stilles krav om godkendt personale, uden at skulle ansøge om en ny god-
kendelse ved et eventuelt jobskifte. Hyppige ansøgninger giver byrder for den enkelte ansøger men
også for politiet. Godkendelser, der gælder for hele politikredsen, findes allerede i dag, og anvendes
f.eks. af Fyns Politi.
Til nr. 10
13
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
Det foreslås, at bestemmelsen i
§ 16
ophæves. Det vurderes, at bestemmelsen i § 16 begrænser
muligheden for personer og selskaber m.v., der fremstiller eller engrosforhandler drikkevarer, for at
investere i restaurationer med alkoholbevilling i Danmark. Denne begrænsning vil blive fjernet.
En ophævelse af bestemmelsen vil betyde, at alle markedsaktører fremover vil have mulighed
for at eje eller investere i restaurationer med alkoholbevilling i Danmark. Dette vil medføre lige
vilkår for at eje en restauration med alkoholbevilling i Danmark, uanset om en aktør fremstiller eller
engrosforhandler drikkevarer. Hvis der er lige vilkår for alle typer aktører, kan det det generelt bi-
drage til, at markederne fungerer effektivt.
En ophævelse af § 16 medfører, at personer eller selskaber m.v., der fremstiller eller engrosfor-
handler drikkevarer, kan eje restaurationer med alkoholbevilling. Det betyder, at de f.eks. kan op-
købe andre virksomheder, eller starte deres egen restauration. Som følge heraf kan konkurrencen
forbedres og forbrugervelfærden øges. I visse tilfælde kan dette dog medføre ulemper, især hvis
ejerskabsforholdet medfører en risiko for, at bestemte konkurrerende markedsaktører bliver af-
skærmet fra markedet.
Med hensyn til at forhindre eller begrænse evt. negative effekter af en ophævelse, kan det be-
mærkes, at alle markedsaktører, herunder personer og selskaber m.v., der fremstiller eller engros-
forhandler drikkevarer, fortsat vil være underlagt de nuværende konkurrenceregler. Siden restaura-
tionslovens § 16 blev indført, er der sket en udvikling i både dansk og EU konkurrenceret, og de
nuværende konkurrenceregler, omfatter bl.a. også dansk fusionskontrol og bestemmelser vedrøren-
de aktørers misbrug af dominerende stilling.
Til nr. 11
Efter den gældende bestemmelse i
§ 18, stk. 2,
påhviler det bevillingshaveren at underrette bevil-
lingsmyndigheden, hvis bevillingen ikke udnyttes. Denne bestemmelse foreslås ophævet, idet be-
stemmelsen ikke har nogen praktisk betydning og kun efterleves i ringe omfang i dag. Ophævelsen
vil endvidere være en byrdelettelse for virksomhederne.
Til nr. 12
Efter
§ 19, stk. 2, 2. pkt.,
træffes afgørelser i sager om tilbagekaldelse efter § 19, stk. 1, nr. 2, af
bevillingsmyndigheden efter forslag fra politiet. Det foreslås, at afgørelser i sådanne sager fremover
træffes af bevillingsmyndigheden efter høring af eller forslag fra politiet, således at adgangen til
administrativ tilbagekaldelse lettes. Kommunalbestyrelsen kan således igangsætte en tilbagekaldel-
sessag af egen drift efter høring af politiet.
Tilbagekaldelse af en alkoholbevilling kan ske, hvor der er særlig grund til at antage, at bevil-
lingshaveren ikke vil eller kan drive restaurationsvirksomheden på forsvarlig måde. Dette kan bl.a.
være i tilfælde, hvor bevillingshaveren undlader at føre tilstrækkelig adgangskontrol, hvor bestyre-
ren eller bevillingshaveren ikke er til stede i virksomheden på de tidspunkter, hvor der er mange og
vanskelige gæster, hvor bevillingshaveren undlader at tilkalde politiet ved alvorlige lovovertrædel-
ser som f.eks. slagsmål eller voldelige overfald, hvor bevillingshaveren, bestyreren eller personalet
er påvirket af alkohol eller euforiserende stoffer i et sådant omfang, at virksomheden ikke kan dri-
ves på forsvarlig måde, hvor bevillingshaveren benytter ikke-godkendte dørmænd, eller hvor der
14
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
hersker grov uorden som f.eks. mangelfuld afrydning af tomme eller knuste glas eller flasker, man-
gelfuld rengøring m.m.
Hvis der i de ovenfor nævnte tilfælde tillige er tale om overtrædelse af restaurationsloven eller
vilkår for alkoholbevillingen, er det domstolene, der kan frakende alkoholbevillingen med hjemmel
i § 19, stk. 1, nr.1.
Den lettere adgang til administrativ tilbagekaldelse skal ses i sammenhæng med, at det tydelig-
gøres, at bevillinger som udgangspunkt gives for 8 år af hensyn til erhvervslivets byrder i forbindel-
se med hyppige ansøgningsrunder.
I dag er der meget få sager om tilbagekaldelse. Flere alkoholbevillinger på 8 år vil formentlig
kunne betyde en stigning i antallet af tilbagekaldelsessager, hvorfor det bør sikres, at kommunalbe-
styrelsen fremover kan igangsætte en tilbagekaldelsessag af egen drift efter høring af politiet.
Til nr. 13
Lovens § 22 om enkeltstående arrangementer giver mulighed for at en person uden alkoholbevil-
ling – i visse tilfælde – kan servere stærke drikke ved enkeltstående arrangementer. Bestemmelsen
finder anvendelse på fester, møder og lignende særlige lejligheder og stiller en række vilkår. Visse
arrangementer kan afholdes alene ved underretning af politiet, mens der i andre tilfælde er krav om
en lejlighedstilladelse. Det er politiet, der meddeler lejlighedstilladelse.
Der foreslås en forenkling af lovens
§ 22, stk. 1 og 2,
med henblik på at tydeliggøre kravet om, at
der skal være tale om et enkeltstående arrangement samt sikre lettere adgang til at afholde sådanne
arrangementer.
Det foreslås, at der fremover ikke stilles krav om, at der skal være tale om en såkaldt ”særlig”
lejlighed. Dermed skal det heller ikke længere godtgøres, at der er tale om en ”særlig” lejlighed.
Dette sikrer en mere ensartet praksis på landsplan, idet det undgås, at en begivenhed kan bedømmes
som at være en særlig lejlighed i den ene politikreds men ikke i den anden. Der er ikke tiltænkt en
ændring af, at det alene er arrangementer af en vis offentlig karakter, der er omfattet af bestemmel-
sen. Private fester vil således fortsat ikke være omfattet af reglerne i § 22.
Til nr. 14
Det følger af den gældende restaurationslov § 22, at personer, der ønsker at afholde et enkeltstå-
ende arrangement enten efter stk. 1, 2 eller 3, skal være fyldt 25 år. Det foreslås i overensstemmelse
med forslagets
§ 1, nr. 3,
at sænke aldersgrænsen for personer, der kan afholde enkeltstående arran-
gementer, fra 25 år til 21 år. Som det fremgår af bemærkningerne ovenfor, foreslås en nedsættelse
af aldersgrænsen for bevillingshavere bl.a. som følge af en udvikling i samfundet, og af at restaura-
tionsbranchen er karakteriseret ved at beskæftige mange unge mennesker. Det vurderes hensigts-
mæssigt at ensrette aldersgrænsen for bevillingshavere og bestyrere med personer, der kan afholde
enkeltstående arrangementer. Der henvises til bemærkningerne til forslagets § 1, nr. 3.
Til nr. 15
Efter den gældende bestemmelse i
§ 24, stk. 1,
må der ikke udleveres eller medbringes stærke
drikke til nydelse på eller ved forretningsstedet, hvis virksomheden ikke har en alkoholbevilling.
15
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
Med det foreslåede
§ 24, stk. 1, 2. pkt.,
tydeliggøres det, at forbuddet mod at udlevere eller med-
bringe stærke drikke ikke alene gælder for spisesteder/serveringsvirksomheder, men for alle typer af
virksomheder, som ikke har alkoholbevilling, herunder f.eks. for de såkaldte partybusser. Drikkeva-
rer, som indeholder en alkoholprocentvolumen på under 2,8, vil fortsat ikke være omfattet af for-
buddet.
Til nr. 16
Der foreslås en sproglig tilpasning af
§ 24, stk. 2, nr. 1,
for at tydeliggøre den gældende retstil-
stand, hvorefter næringsdrivende, der i væsentlig omfang fremstiller eller forhandler stærke drikke,
vederlagsfrit må udlevere stærke drikke i forretningslokaler og på udstillinger. Bestemmelsen blev
ændret ved lov nr. 256 af 6. maj 1993 og den foreslåede ændring fremgår af lovbemærkningerne til
ændringsloven, og tydeliggøres nu med den foreslåede formulering.
Til nr. 17
Efter forslaget til et nyt
§ 24, stk. 3,
kan næringsdrivende, der i væsentlig omfang fremstiller eller
forhandler stærke drikke, uden eller mod et beskedent vederlag udlevere smagsprøver af stærke
drikke til kunder i den næringsdrivendes forretningslokaler eller på udstillinger.
Det foreslås dermed som noget nyt, at der kan udleveres smagsprøver mod et beskedent veder-
lag, så det f.eks. er muligt at lade kunderne smage også meget dyre vine. En smagsprøve er lille
portion af en drikkevare, som serveres for en person, for at vedkommende kan vurdere varen.
Det foreslås således, at det skal være muligt, at der f.eks. kan ske smagning af lokalt producerede
stærke drikke, eller at der kan afholdes f.eks. vinsmagningsarrangementer eller gourmetarrange-
menter med stærke drikke. Der må ikke ske udlevering af varer, der ellers skulle være solgt – kun
smagsprøver heraf. Er der f.eks. tale om en vinhandel, der sælger vin i flasker, må der ikke udleve-
res en hel flaske vin, men kun en smagsprøve heraf. Det skal ikke være muligt for den næringsdri-
vende at opnå en fortjeneste ved dette.
Den næringsdrivende skal fremstille eller forhandle stærke drikke i væsentligt omfang i forhold
til den samlede omsætning eller absolut set.
Forretningslokalet skal have en fysisk varig placering. Der kan således ikke ske udlevering fra
f.eks. helt ubebyggede arealer som torvestader- og fortovspladser eller fra en bus.
Såfremt der i forretningslokaler som led i et arrangement sælges varer og optages bestillinger,
skal dette ske i henhold til lov om detailsalg fra butikker m.v.
Til nr. 18
Den foreslåede ændring i § 24, stk. 3, som bliver til stk. 4, er en konsekvensændring af lovforslaget
§ 1, nr. 15. Politiet kan således også i disse situationer, der er nævnt i det nye stk. 3, forbyde udleve-
ring af stærke drikke, hvis forholdene giver anledning hertil.
Til nr. 19
Der foreslås en ændring af den gældende bestemmelse i § 27 om beskæftigelse af unge personer.
Det følger af den gældende bestemmelse, at på serveringssteder, hvor der serveres stærke drikke,
må personer under 18 år ikke være beskæftiget i serveringslokaler, garderober eller toiletter. Dog er
værtens børn og børnebørn undtaget, ligesom personer, der er uddannet eller under uddannelse in-
16
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
den for tjenerfaget. Det bagvedliggende hensyn er et ønske om at beskytte unge mennesker mod
berusede personer. Der stilles således et krav om en vis modenhed, når man via sit arbejde kan
komme i kontakt med personer, der er påvirket af stærke drikke.
Det er gjort gældende, at bestemmelsen i sin nuværende form er utidssvarende. Restaurations-
branchen rummer i dag mange forskellige typer restaurationer, herunder restaurationer, der har som
deres primære formål at servere stærke drikke, og restaurationer, hvis primære formål er at servere
mad, som f.eks. caféer, eller typisk restauranter/madboder i forlystelsesparker, svømmehaller, hotel-
ler m.v. Inden for turisterhvervet og oplevelsesøkonomien udgør unge under 18 år en arbejdsres-
source ikke mindst som sæsonarbejdere. I relation til restaurationer, hvis primære formål er at ser-
vere mad, vil servering af stærke drikke ofte være sekundært. Servering af stærke drikke vil derfor
som regel ske i forbindelse med servering af mad. Som følge heraf foreslås en lempelse af bestem-
melsen, så det på visse typer af restaurationer bliver muligt at beskæftige unge mellem 15 og 18 år.
Af forslaget til et nyt
stk. 2
i § 27 følger derudover en præcisering af retstilstanden. Det tydelig-
gøres i
stk. 2, nr. 1,
at der altid skal være tale om personer over 15 år, der ikke længere er omfattet
af undervisningspligten. Det følger i dag af arbejdstilsynets regler og gælder også værtens børn og
børnebørn og personer, der er under uddannelse i tjenerfaget, jf. lovforslagets § 27, stk. 2, nr. 1.
Tidsrummet følger af Arbejdstilsynets regler om arbejdstidens placering.
Med forslaget til
§ 27, stk. 2, nr. 2,
bliver det muligt for personer mellem 15 og 18 år at arbejde
med afrydning, opdækning, rengøringsarbejde samt udskænkning af smagsprøver på serveringsste-
der, hvis hovedformål er servering af mad, og hvor serveringen af stærke drikke sker i forbindelse
hermed. Derudover bliver det muligt at arbejde med servering af stærke drikke under opsyn af vok-
sent personale, dvs. personer der er fyldt 18 år. Adgangen er begrænset til tidsummet kl. 6.00-22.00.
Det bemærkes, at muligheden for at beskæftige unge alene indføres for restaurationer, hvor der
er en begrænset risiko for, at unge bliver udsat for at skulle håndtere alkoholpåvirkede personer.
Der vil være tale om restaurationer, hvis primære formål er at servere mad, som f.eks. caféer, eller
typisk restauranter i forlystelsesparker, svømmehaller, hoteller m.v. Restaurationer, hvor servering
af stærke drikke er det primære formål, falder således udenfor. I forhold til den anførte tidsperiode
er det i overensstemmelse med, hvad der i dag gælder for unge, der arbejder på kontor, i butikker,
servicestationer og lignende, jf. Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 239 af 6. april 2005 om unges
arbejde. Det følger af bekendtgørelsens § 23, stk. 4, at unge, der er fyldt 15 år, og ikke længere er
omfattet af undervisningspligten, må arbejde i restauranter, hoteller, grillbarer og lignende, hvor der
ikke serveres stærke drikke, indtil kl. 24.00. I lyset heraf vurderes det at være passende, at unge, der
er mellem 15 og 18 år, og ikke længere er omfattet af undervisningspligten, kan være beskæftiget
indtil kl. 22.00 på restauranter, hvis primære formål er at servere mad og hvor risikoen for at blive
udsat for berusede personer derfor vurderes at være begrænset.
Forslaget til et nyt
stk. 3
i § 27 er en følge af lovforslagets § 1, nr. 15, hvorefter der gives mulig-
hed for vederlagsfrit eller mod et beskedent vederlag at udlevere smagsprøver af stærke drikke. Den
gældende § 27 indeholder et forbud mod at beskæftige unge under 18 år på serveringssteder, hvor
der serveres stærke drikke. Heraf følger, at en ung f.eks. ikke vil kunne være beskæftiget i et su-
permarked, når der f.eks. afholdes et vinsmagningsarrangement, eller hvor smagsprøver sælges mod
et beskedent vederlag. Da disse situationer ikke kan vurderes at udsætte de unge for yderligere risi-
ko, foreslås det, at næringsdrivende, der udleverer smagsprøver af stærke drikke, jf. det foreslåede
§
17
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
1673667_0018.png
24, stk. 3,
stadig kan beskæftige personer mellem 15 og 18 år, og som ikke er omfattet af undervis-
ningspligten. Personer under 18 år må dog ikke være beskæftiget med udleveringen af smagsprøver
af stærke drikke, medmindre de er omfattet af undtagelsen i stk. 2
Til § 2
Det foreslås i
stk. 1,
at loven træder i kraft den 1. juli 2017.
Godkendelser, der er givet efter § 15c inden lovens ikrafttræden bevarer deres gyldighed, jf. det
foreslåede
stk. 2.
Til § 3
Da lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 135 af 18.
januar 2010, ikke gælder for Færøerne og Grønland foreslås det, at forslagets ændringer ligeledes
ikke gælder for Færøerne og Grønland, og at de ikke kan sættes i kraft for disse landsdele.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Bilag 1
Lovforslaget sammenholdt med gældende lov
Gældende formulering
Lovforslaget
§1
I lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbe-
villing m.v., jf. lovbekendtgørelse nr. 135 af 18.
januar 2010, som ændret senest ved § 2 i lov nr.
1370 af 16. december 2014, foretages følgende
ændringer:
§ 10.
Ansøgning om alkoholbevilling, tilladelser
1.
I
§ 10, stk. 1,
ændres »kan« til: »skal«, og
eller dispensationer kan indgives til politidirek- »politidirektøren« ændres til: »politiet«.
tøren.
2.
I
§ 10, stk. 1,
indsættes som
2. pkt.:
»Erhvervsstyrelsen kan fastsætte nærmere
regler om ansøgning om alkoholbevilling.«.
Stk. 2.
Alkoholbevilling gives og fornys af
kommunalbestyrelsen efter forhandling med
politiet. Bevillingen gælder et bestemt forret-
ningssted og for et tidsrum af 8 år. Bevillingen
kan efter omstændighederne begrænses, herun-
der tidsmæssigt, og betinges af vilkår.
3.
§ 10, stk. 2, 2. og 3. pkt.,
affattes således:
»Bevillingen gælder et bestemt forretnings-
sted og for et tidsrum af 8 år, men kan, når om-
stændigheder taler herfor, gives for et tidsrum af
4 eller 2 år. Bevillingen kan efter omstændighe-
derne begrænses på anden måde end tidsmæs-
sigt og betinges af vilkår.«.
18
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
1673667_0019.png
Stk. 3.
Kommunalbestyrelsen kan nedsætte et
bevillingsnævn til at træffe afgørelser, der efter
denne lov er henlagt til kommunalbestyrelsen.
Bevillingsnævnet består af politidirektøren og
indtil 6 andre medlemmer. Personer, der ikke er
medlemmer af kommunalbestyrelsen, kan være
medlem af nævnet. I København består nævnet
af borgmesteren som formand, 5 medlemmer
valgt af kommunalbestyrelsen ved forholdstals-
valg og en repræsentant for politiet valgt af poli-
tidirektøren. Såfremt Københavns Kommune
har et magistratsstyre eller en styreform med
delt administrativ ledelse, jf. §§ 64 og 64 a i lov
om kommunernes styrelse, kan kommunalbesty-
relsen i kommunens styrelsesvedtægt bestemme,
at et magistratsmedlem henholdsvis en udvalgs-
formand er formand i stedet for borgmesteren.
Stk. 4. ---
4.
§ 10, stk. 3, 2.-4. pkt.,
affattes således:
»Bevillingsnævnet skal bestå af en repræsen-
tant for politiet, valgt af politidirektøren, et sag-
kyndigt medlem, en uafhængig jurist eller advo-
kat og indtil 6 andre medlemmer. Personer, der
ikke er medlemmer af kommunalbestyrelsen,
kan være medlem af et bevillingsnævn. I Kø-
benhavn består bevillingsnævnet af borgmeste-
ren som formand, 5 medlemmer valgt af kom-
munalbestyrelsen ved forholdstalsvalg, et sag-
kyndigt medlem og en repræsentant for politiet
valgt af politidirektøren.«.
§ 13.
Alkoholbevilling kan kun meddeles perso-
ner, der
1) er fyldt 25 år eller, hvis ansøgeren har afslut-
tet en uddannelse inden for hotel- og restaurati-
onsfaget, 23 år,
4) ikke har forfalden gæld til det offentlige på
50.000 kr. eller derover.
Stk. 2. - 3. ---
Stk. 2.
Alkoholbevilling kan nægtes, hvis der
foreligger forhold, som efter § 16, stk. 2 og 4, er
til hinder for meddelelse af bevilling, samt un-
der de omstændigheder, der er nævnt i straffelo-
vens § 78, stk. 2.
Stk. 3.
I interessentskaber og i kommanditsel-
skaber skal alle fuldt ansvarlige deltagere have
alkoholbevilling.
Stk. 2.
Alkoholbevilling kan nægtes, hvis der
foreligger forhold, som efter § 16, stk. 2 og 4, er
til hinder for meddelelse af bevilling, samt un-
der de omstændigheder, der er nævnt i straffelo-
vens § 78, stk. 2.
§ 14. ---
5.
I
§ 10
indsættes som
stk. 5:
»Stk.
5.
Erhvervs- og vækstministeren kan ef-
ter forhandling med Kommunernes Landsfor-
ening (KL) fastsætte regler om, i hvilket omfang
kommunalbestyrelsen kan udøve de beføjelser,
som efter loven er henlagt til politiet.«.
6.
§ 13, stk. 1, nr. 1,
affattes således:
»1) er fyldt 21 år eller, hvis ansøgeren har
afsluttet en uddannelse inden for hotel- og re-
staurationsfaget, 18 år,«.
7.
13, stk. 1, nr. 4,
affattes således:
»4) ikke har forfalden gæld til det offentlige
på 50.000 kr. eller derover, som stammer fra
drift af restaurationsvirksomhed.«.
8.
I
§ 13
indsættes efter stk. 1 som nyt stykke:
»Stk.
2.
Bevillingsmyndigheden kan undtage
fra bestemmelsen i stk. 1, nr. 4, hvis der er givet
henstand eller er indgået en afdragsordning.
Alkoholbevilling kan gøres betinget af, at vilkå-
rene for henholdsvis henstanden eller afdrag-
saftalen overholdes.«.
Stk. 2 og 3 bliver herefter stk. 3 og 4.
9.
I
§ 13, stk. 2,
affattes således:
»Stk.
2.
Alkoholbevilling kan nægtes under de
omstændigheder, der er nævnt i straffelovens §
78, stk. «.
10.
§ 14, stk. 1, nr. 2
ophæves.
19
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
1673667_0020.png
2) der ikke foreligger forhold, som efter § 16,
stk. 1, 2 og 5, er til hinder for meddelelse af
bevilling.
§ 15 c.
Bevillingsmyndigheden kan træffe be-
stemmelse om, at andre ansatte eller bestemte
kategorier af ansatte i restaurationsvirksomhe-
der ud over bestyrere og dørmænd skal være
godkendt af politiet. Godkendelse af ansatte kan
nægtes, såfremt den pågældende har udvist en
sådan adfærd, at der er grund til at antage, at
vedkommende ikke vil kunne udføre hvervet på
betryggende måde. Kan en person, der er ansat
på det tidspunkt, hvor bevillingsmyndigheden
træffer afgørelse om, at godkendelse skal finde
sted, ikke godkendes, betragtes det som en til-
bagekaldelse af en godkendelse, jf. § 15 d.
§ 16.
Alkoholbevilling kan uden tilladelse fra
Erhvervs- og Selskabsstyrelsen kun meddeles
selskaber m.v., såfremt disses vedtægter inde-
holder bestemmelser om, at
1) aktier, anparter eller andelsbeviser ikke kan
udstedes eller overdrages til nogen, der fremstil-
ler eller engrosforhandler drikkevarer,
2) alle aktier eller andelsbeviser skal lyde på og
noteres på navn,
3) overdragelse af aktier, anparter eller andels-
beviser kræver samtykke fra bestyrelsen eller
for et anpartsselskab uden bestyrelse samtykke
fra direktionen.
Stk. 2.
Personer og selskaber m.v., der har
alkoholbevilling, og bestyrere for disse virk-
somheder må ikke uden tilladelse fra Erhvervs-
og Selskabsstyrelsen lade sig finansiere helt
eller delvis ved lån under nogen form, indskud,
usædvanlig kredit eller sikkerhedsstillelse af
nogen, som fremstiller eller engrosforhandler
drikkevarer, eller som er medlem af direktion
eller bestyrelse i selskaber m.v., som fremstiller
eller engrosforhandler drikkevarer. Tilsvarende
gælder modtagelse af gaver af ikke ubetydelig
værdi bestemt til anvendelse i bevillingshave-
rens virksomhed.
Stk. 3.
Bestemmelserne i stk. 2 finder ikke
anvendelse med hensyn til lån, indskud eller
sikkerhedsstillelse ydet af finansieringsinstitut-
ter, hvis vedtægter sikrer en sådan uafhængig-
hed af leverandører af drikkevarer, at de kan
godkendes af Erhvervs- og Selskabsstyrelsen.
Nr. 3. og 4 bliver herefter til nr. 2 og 3.
11.
I
§ 15 c
indsættes efter 1. pkt.:
»Godkendelsen gælder for 5 år og for hele
politikredsen.«.
12.
§ 16,
ophæves
20
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
1673667_0021.png
Stk. 4.
Alkoholbevilling kan ikke uden tilla-
delse fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen medde-
les personer, som fremstiller eller engrosfor-
handler drikkevarer, eller personer, der er med-
lem af direktion eller bestyrelse i selskaber m.v.,
som fremstiller eller engrosforhandler drikkeva-
rer.
Stk. 5.
Alkoholbevilling kan ikke uden tilla-
delse fra Erhvervs- og Selskabsstyrelsen medde-
les selskaber m.v., som fremstiller eller engros-
forhandler drikkevarer, eller i hvilke noget med-
lem af direktion eller bestyrelse fremstiller eller
engrosforhandler drikkevarer eller er medlem af
direktion eller bestyrelse i andre selskaber, som
fremstiller eller engrosforhandler drikkevarer.
§ 18.
---
Stk. 2.
Det påhviler bevillingshaveren at under-
rette bevillingsmyndigheden, hvis bevillingen
ikke udnyttes.
Stk. 3. - 4. ---
§ 19.
---
Stk. 2.
En afgørelse efter stk. 1 kan af den, afgø-
relsen vedrører, forlanges indbragt for domsto-
lene. Anmodning herom skal være modtaget hos
kommunalbestyrelsen, senest 4 uger efter at
afgørelsen er meddelt den pågældende. Kom-
munalbestyrelsen anlægger sag mod den pågæl-
dende efter retsplejelovens former. Anmodning
om sagsanlæg har ikke opsættende virkning,
men retten kan bestemme, at den pågældende
under sagens behandling skal have adgang til at
udøve restaurationsvirksomheden. Ankes en
dom, hvorved en fratagelse ikke findes lovlig,
kan den ret, der har afsagt dommen, eller den
ret, hvortil sagen er indbragt, bestemme, at re-
staurationsvirksomheden ikke må udøves under
ankesagens behandling.
Stk. 3. ---
§ 22.
Ved fester, møder og lignende særlige
lejligheder kan en af loven omfattet virksomhed
udøves uden tilladelse af en person, der er fyldt
25 år, når serveringen af stærke drikke foregår
indendørs for højst 150 personer og de stærke
drikke kun består i øl og bordvin. Politiet skal
underrettes senest 3 dage før arrangementets
afholdelse. Politiet kan fastsætte vilkår for virk-
somhedens udøvelse eller forbyde virksomhe-
den.
13.
§ 18, stk. 2,
ophæves.
Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 2 og 3.
14.
I
§ 19, stk. 2, 2. pkt.,
ændres »efter forslag
fra politiet« til: »efter høring af
eller forslag fra
politiet«.
15.
I
§ 22, stk. 1 og 2,
udgår »særlige«.
21
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
1673667_0022.png
Stk. 2.
Politiet kan ved fester, møder og lig-
nende særlige lejligheder tillade, at en person,
der er fyldt 25 år, forestår servering af øl og
bordvin, uanset om serveringen foregår uden-
dørs, og uanset om deltagerantallet omfatter
flere end 150 personer.
§ 22.
Ved fester, møder og lignende særlige
lejligheder kan en af loven omfattet virksomhed
udøves uden tilladelse af en person, der er fyldt
25 år, når serveringen af stærke drikke foregår
indendørs for højst 150 personer og de stærke
drikke kun består i øl og bordvin. Politiet skal
underrettes senest 3 dage før arrangementets
afholdelse. Politiet kan fastsætte vilkår for virk-
somhedens udøvelse eller forbyde virksomhe-
den.
Stk. 2.
Politiet kan ved fester, møder og lig-
nende særlige lejligheder tillade, at en person,
der er fyldt 25 år, forestår servering af øl og
bordvin, uanset om serveringen foregår uden-
dørs, og uanset om deltagerantallet omfatter
flere end 150 personer.
Stk. 3.
Politiet kan i øvrigt ved de lejligheder,
som er nævnt i stk. 1, tillade, at en person, der
har alkoholbevilling, enten alene eller sammen
med en person, der er fyldt 25 år, udøver en af
loven omfattet virksomhed. Hvis et arrangement
afholdes med et velgørende formål eller der i
øvrigt foreligger særlige forhold, kan politiet
tillade, at serveringen forestås af en person, der
er fyldt 25 år. Det samme gælder, hvis ingen
bevillingshaver vil påtage sig servering.
§ 24.
I og fra virksomheder, som ikke har alko-
holbevilling, må der ikke udleveres eller med-
bringes stærke drikke til nydelse på eller ved
forretningsstedet.
§ 24.
---
Stk. 2.
Uanset bestemmelsen i stk. 1, må der
vederlagsfrit udleveres stærke drikke
1) i forretningslokaler og på udstillinger for næ-
ringsdrivende, der i væsentligt omfang fremstil-
ler eller forhandler stærke drikke,
Stk. 3.
Politiet kan i de situationer, der er nævnt
i stk. 2, forbyde udlevering af stærke drikke,
hvis forholdene giver anledning dertil.
Stk. 4.
Udlevering af stærke drikke, må ikke
finde sted til de i § 29, stk. 1, nr. 2, omhandlede
personer.
16.
I
§ 22
ændres »25 år« til: »21 år«.
17.
I
§ 24, stk. 1,
indsættes som
2. pkt.:
»Forbuddet gælder for alle typer af virksom-
heder, herunder salgs- og serveringsvirksomhe-
der.«.
18.
§ 24, stk. 2, nr. 1,
affattes således:
»1) af næringsdrivende, der i væsentligt om-
fang fremstiller eller forhandler stærke drikke, i
disses forretningslokaler og på udstillinger.«.
19.
I
§ 24
indsættes efter stk. 2 som nyt stykke:
»Stk.
3.
Uanset bestemmelsen i stk. 1, kan
næringsdrivende, der i væsentligt omfang frem-
stiller eller forhandler stærke drikke, uden eller
mod et beskedent vederlag udlevere smagsprø-
ver af stærke drikke til kunder i den nærings-
22
ERU, Alm.del - 2016-17 - Bilag 5: Høring af Forslag til lov om ændring af Lov om restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v., fra erhvervs- og vækstministeren
1673667_0023.png
§ 27.
På serveringssteder, hvor der serveres
stærke drikke, må personer under 18 år ikke
være beskæftiget i serveringslokaler, garderober
eller toiletter i åbningstiden. Dette gælder dog
ikke personer, der er under uddannelse i tjener-
faget eller er uddannet i dette fag, eller værtens
børn og børnebørn.
drivendes forretningslokaler eller på udstillin-
ger.«.
Stk. 3 og 4 bliver herefter stk. 4 og 5.
20.
I
§ 24, stk. 3,
der bliver stk. 4, indsættes ef-
ter »stk. 2«: »og 3«.
21.
§ 27
affattes således:
Ȥ
27.
På serveringssteder, hvor der serveres
stærke drikke, må personer under 18 år ikke
være beskæftiget i serveringslokaler, garderober
eller toiletter i åbningstiden.
Stk. 2.
Stk. 1 gælder dog ikke personer mellem
15 og 18 år, som ikke er omfattet af undervis-
ningspligten, i tidsrummet
3) kl. 6.00-20.00, hvis den pågældende person
er uddannet eller under uddannelse i tjener-
faget, eller hvis der er tale om værtens børn
eller børnebørn,
4) kl. 6.00-22.00, hvis der er tale om afrydning,
opdækning, rengøringsarbejde og udskænk-
ning af smagsprøver, jf. § 24, stk. 3, eller
hvis der er tale om servering af stærke drik-
ke under opsyn af personer over 18 år på
serveringssteder, hvis hovedformål er serve-
ring af mad, og hvor serveringen af stærke
drikke sker i forbindelse hermed.
Stk. 3.
Stk. 1-3 er ikke til hinder for, at nærings-
drivende, der i væsentligt omfang fremstiller
eller forhandler stærke drikke, udleverer smags-
prøver af stærke drikke, jf. § 24, stk. 3, kan be-
skæftige personer mellem 15 og 18 år, som ikke
er omfattet af undervisningspligten.
§2
Stk. 1.
Loven træder i kraft den 1. juli 2017.
Stk. 2.
Godkendelser givet efter § 15 c inden
lovens ikrafttræden bevarer deres gyldighed.
§3
Loven gælder ikke for Færøerne og Grønland.
23