Det her forslag er et lidt specielt forslag forstået på den måde, at selve indholdet i forslaget sådan set er rigtig godt, og det består af en lang række tekniske ændringer, som i forbindelse med fælles toldregler i hele EU skal gøre, at toldbehandlingen foregår mere smidigt.
Den del af forslaget er rigtig fin.
Det, der er problemet ved det her forslag, er – og det er jo ikke noget, som fremgår af selve lovforslaget, men det er kommet frem under behandlingen – at det vil koste anslået mellem 1 og 1,5 mia.
kr.
at gennemføre i administrative omkostninger.
Fra Enhedslistens side vil godt sige, at vi finder det stærkt kritisabelt, specielt i en situation, hvor vi snakker SKAT og den alvorlige krise, som SKAT befinder sig i, at man i et lovforslag af den her karakter ikke tydeliggør, at der følger udgifter med på mellem 1 og 1,5 mia.
kr.
Det er ganske enkelt absurd.
I lovforslaget står der faktisk, at lovforslaget ikke har økonomiske konsekvenser for det offentlige.
Og de foreløbigt estimerede omkostninger, der ligger i forhold til implementeringen af de her regler, burde jo klart fremgå af lovforslaget.
Vi har stillet en lang række spørgsmål fra Enhedslistens side, og i forhold til spørgsmål 13 har vi fået oplyst, at for så vidt angår finansieringen af de nødvendige ændringer, er der ikke taget stilling til, hvordan ændringerne skal finansieres, herunder eventuelle konsekvenser for SKATs budget på øvrige områder.
Jeg mener simpelt hen, det er uacceptabelt, at skatteministeren ikke kan anskueliggøre, hvor finansieringen skal komme fra på skatteområdet.
Når vi har behandlet lovforslag hernede i Folketingssalen, har vi nogle gange økonomiske opgørelser, der viser, at der vil være en merindtægt eller en mindre indtægt for staten på 5 mio.
kr.
Nu har vi her et lovforslag, som vil koste anslået mellem 1 og 1,5 mia.
kr.
at gennemføre og måske endda mere, for mange af de her penge skal bruges til at implementere it-systemer.
Vi synes, det er virkelig, virkelig uacceptabelt, at det ikke fremgår af lovforslaget, og vi synes, det er virkelig, virkelig uacceptabelt, at der ikke er klarhed over, hvor den her finansiering skal komme fra.
For hvis man ser på, hvordan SKAT er blevet mishandlet de sidste over 10 år af skiftende regeringer, kan man se, at en del af miseren i SKAT jo har et klart udgangspunkt i, at SKAT er blevet sparet i stykker.
Der er blevet sparet tusindvis af stillinger væk i SKAT, og der er blevet sparet milliarder af kroner i SKAT.
Nu står vi så her i en situation, hvor man vil gennemføre en lovgivning, som vil koste mellem 1 og 1,5 mia.
kr., men hvem skal betale?
Har man intet lært af historien?
Har man intet lært af, at SKAT er blevet sparet i stykker?
Det her er ganske enkelt absurd.
Så sagde skatteministeren i forbindelse med førstebehandlingen:
Jamen det plejer jo at være sådan, når vi vedtager den her slags EU-regler, at finansieringen kommer senere; det er noget, vi diskuterer i Finansudvalget.
Men der er bare ikke nogen tvivl, når vi snakker SKAT og vi ser på, hvordan finansieringen af den her slags it-systemer plejer at blive finansieret, at »plejer« betyder, at der jo også plejer at komme en finansiering fra SKATs side.
Og jeg vil æde min gamle hat, hvis jeg havde en, på, at SKAT også kommer til at betale for implementeringen af det her, hvilket vi fra Enhedslistens side finder er fuldstændig uacceptabelt.
For vores holdning er, at vi skal annullere allerede planlagte besparelser i SKAT.
Og jeg vil gerne gøre Tinget opmærksom på, at hvis vi ikke her fra Tingets side gør noget i forhold til de allerede planlagte besparelser i SKAT, vil SKATs budget i 2019 være over 500 mio.
kr.
mindre, end det er i dag.
Og i den situation vil man så pålægge SKAT yderligere udgifter.
Så er der en diskussion, i forhold til at det her forslag bunder i en EU-forordning.
Og det er jo sådan med EU-forordninger, at de har direkte indvirkning på dansk lovgivning.
Men der synes jeg også bare at vi må tage os selv alvorligt som Folketing.
Det kan da ikke være rigtigt, at vi reducerer Folketinget til sådan en eller anden form for Mickey Mouse-parlament, fordi der ligger en lovgivning fra EU, hvor vi så bare siger:
Jamen den må vi vedtage, for det har EU sagt.
Det kan ikke være rigtigt, at vi gør det, uden at vi ligesom behandler det ordentligt og tager stilling til finansieringen.
I det her Folketing, Danmarks Folketing, skal vi tage stilling til de regler, der skal gennemføres, og vi skal tage stilling til den finansiering, der følger med, i alle tilfælde, og det burde vi helt klart også gøre i det her tilfælde, også fordi beløbet er så stort.
Så Enhedslisten kan absolut ikke støtte det her lovforslag.
Vi vil have SKAT genrejst.
Vi vil have annulleret allerede planlagte besparelser i SKAT.
Vi vil have tilført langt flere ressourcer til SKAT, for at SKAT kan blive genrejst.
Det her lovforslag er for os et tegn på, at et flertal i Folketinget – hvis det her bliver vedtaget – desværre ikke i forhold til SKAT har lært af historien.