Tak.
Med det her lovforslag ophæver vi loven om barselsudligningsordningen for selvstændigt erhvervsdrivende.
Det gør vi, fordi ordningen desværre viste sig ikke at fungere efter hensigten – og
kun
derfor.
Der er ingen tvivl om, og der må ikke være tvivl om, at vilkårene for selvstændigt erhvervsdrivende, for iværksættere, herunder unge iværksættere, er noget, som ligger regeringen meget på sinde.
Denne regering ønsker vækst, vi ønsker vækst i hele Danmark, og derfor ønsker vi naturligvis at give så gode rammevilkår som overhovedet muligt, også til de mennesker, vi taler om nu.
Og vi har, siden det viste sig, at den ordning, der blev besluttet under den tidligere regering, kollapsede, set på en række muligheder for at målrette ordningen, men vi har ikke været i stand til på den korte tid at finde en løsning, der er duelig, og som kan hjælpe de familier, som vi taler om, over i en situation, hvor de er dækket af en obligatorisk barselsudligningsordning.
Er det så kompliceret?
Næh, det er faktisk ikke kompliceret at lave en barselsudligningsordning.
Der er lavet masser af barselsfonde på arbejdsmarkedet af erhverv selv, og det er selvfølgelig også en mulighed for de selvstændige at lave deres egen barselsudligningsordning.
Det, der er kompliceret, er at finde ud af, hvem der skal betale forsikringsregningen.
Den tidligere regering valgte at udstrække en obligatorisk ordning, så den kom til at omfatte godt og vel et par hundredetusinde eller – mere præcist – 240.000, og da ordningen så trådte i kraft, viste det sig, at der var enormt mange mennesker, som sagde:
Aldrig i livet, det er helt absurd, at vi skal være med i en sådan ordning, for vi kan aldrig få glæde af den, og vi er ikke enlige selvstændige.
Derfor var vi nødt til at lukke ordningen ned.
Vi har gjort os overvejelser om, hvorvidt man er i stand til at indsnævre ordningen, således at vi kan få en obligatorisk ordning for selvstændige, som kun dækker dem, der er enlige selvstændige.
Det kan man godt, men i takt med at man indsnævrer ordningen, stiger regningen proportionalt.
Og er det det, vi vil?
Er det obligatorisk at sige til en relativt begrænset kreds af selvstændige:
I skal have en indbyrdes forsikringsordning, om I ønsker det eller ej, med en kæmpe regning igennem hele livet?
Hvis de selv vil det, kan de gøre det frivilligt og betale den forsikringsregning.
Så har der været andre forslag undervejs i processen.
Der har været forslag om, at de selvstændige blev knyttet til Barsel.dk, men det er undersøgt af den tidligere regering og forkastet.
Hvorfor?
Selvfølgelig kan det lade sig gøre, men så er det lønmodtagerne, der skal betale barselsudligningsregningen for den selvstændige, og er det det, Folketinget ønsker?
Det ønsker jeg i al fald ikke som obligatorisk ordning, altså at lave overførsel fra én befolkningsgruppe til en anden befolkningsgruppe, som i øvrigt ikke har noget med hinanden at gøre.
Tilbage er der den tredje løsning, og det er, om det er skatteyderne, der skal betale.
Det vil jeg lade stå åbent.
Men jeg vil respektfuldt sige, at vi har noteret os, at det ikke alene er regeringen, der har de selvstændiges vilkår i tankerne, for det har man også fra Dansk Folkepartis side.
Dansk Folkeparti er kommet med nogle bemærkninger i betænkningen, hvor de beder om, at vi fra regeringens side sætter fokus på rammevilkårene for selvstændige iværksættere, også unge iværksættere, og det er faktisk er arbejde, vi som sådan allerede har igangsat og har taget initiativ til, og vi har taget kontakt til iværksættere for at få et godt og reelt billede af, hvad det er for udfordringer, de oplever, og hvad det er, de efterlyser i forhold til os.
Derfor kan jeg love Dansk Folkeparti, at vi vil gennemføre et tværministerielt arbejde med henblik på at skabe bedre rammevilkår for iværksættere og selvstændige.
Det er det, vi i al almindelighed arbejder for fra regeringens siden, altså vækst og vækst i hele Danmark, og det kræver duelige rammevilkår for selvstændigt erhvervsdrivende.