I Dansk Folkeparti bakker vi op om lovændringen, så man sikrer klare regler for, hvornår en kvinde kan fortsætte behandlingen mod ufrivillig barnløshed, også efter ægtefælle eller partners død.
Mange par ønsker sig et barn, og det er ganske naturligt.
Dog ser vi i stigende grad, at nogle kvinder har svært ved at blive gravide.
Det kan der være mange årsager til.
Med tiden har man fundet løsninger på den her udfordring.
Robert Edwards udviklede den såkaldte reagensglasmetode i 1970'erne.
Det første reagensglasbarn blev født den 25.
juli 1978.
Siden da er der sket rigtig mange ting på området.
Ofte skal vi som sundhedspolitikere tage stilling til mange etisk svære spørgsmål.
Nogle gange er svaret ikke enkelt, og andre gange fører det mange andre spørgsmål med sig.
Hvis man forestiller sig et ægtepar, der ønsker assisteret reproduktion og derfor får befrugtet et æg, der senere skal lægges op i kvinden, og det hele går fint, dog dør manden, før ægget er lagt op i kvinden, har kvinden så ret til at få det befrugtede æg lagt op, og hvordan stiller vi det barn, der bliver født?
Det kan også være sæd, som manden har fået frosset ned, måske på grund af en kræftsygdom.
Manden dør, og man har stadig væk sæd liggende, som faktisk var planlagt til det fælles barn, som parret havde drømt om.
Jeg tror ikke, at nogen havde forestillet sig, at vi skulle stå med disse spørgsmål her i Folketingssalen.
Dog er det nødvendigt i den moderne verden at sikre, at vi handler etisk og moralsk korrekt, samt at lovene følger med tiden.
Derfor bliver reglerne nu sådan med det her lovforslag, at før en behandling indledes, skal den behandlende sundhedsperson informere om, at manden kan give skriftligt samtykke til, at kvinden kan anvende hans sæd eller æg, som er befrugtet med hans sæd, til behandlingen af assisteret reproduktion efter mandens død, og om konsekvenserne af ikke at give samtykke hertil.
Den behandlende sundhedsperson skal også sikre, at samtykket fortsat er gyldigt.
Skal behandlingen finde sted efter mandens død ved brug af hans sæd eller æg, som er befrugtet med hans sæd, skal den behandlende sundhedsperson forinden påse, at der ligger et skriftligt samtykke fra manden og eventuelle betingelser for, at samtykket er opfyldt.
Så det sætter nogle krav til de fertilitetsklinikker, som vi har, og vi skal sikre, at de lever op til dem.
Af høringssvarene kan vi forstå, at de ikke mente, at det var deres arbejde at finde ud af, om der ligger et samtykke, men loven siger, at sådan vil det være fremover, og derfor skal vi også sikre, at de lever op til det.
Dansk Folkeparti kan støtte forslaget.