Tak for det.
Sidst jeg stod her på talerstolen i forbindelse med noget om indfødsret, citerede jeg Shu-bi-dua.
Nu vil jeg bevæge mig videre og komme til Grundtvig, som jo var salmedigter, men også var Venstremand og medlem af Folketinget.
Da Grundtvig skulle forklare, hvad det vil sige at tilhøre et folk, sagde han:
»Til et Folk de alle hører/Som sig regne selv dertil.« Så er der mange, der sætter punktum der og ikke kommer videre, men Grundtvig fortsatte:
»Har for Modersmaalet Øre/Har for Fædrelandet Ild.«
Det er sådan set præmisser, som vi gerne vil have klarhed over, når vi giver statsborgerskab til et menneske, som ønsker det, og som regner sig selv til det danske folk.
Så vil vi gerne undersøge, om den pågældende nu også har for modersmålet øre, altså kan det danske sprog, og har for fædrelandet ild.
Se, det kan være lidt svært sådan at kontrollere, altså hvor meget en person brænder for Danmark, men en ting, man i hvert fald kan kontrollere, er, om personen ved noget om Danmark, interesserer sig for Danmark, interesserer sig for aktuelle samfundsmæssige spørgsmål – det er vigtigt – men også interesserer sig for dansk kulturliv og dansk historie og har en viden.
Man kan godt tage nogle af de spørgsmål, som har været i indfødsretsprøven og grine lidt af dem og sige:
Kan en person ikke være dansker uden at vide, hvornår stavnsbåndet blev ophævet?
Det blev så i øvrigt først fuldt ophævet i 1800.
Det begyndte i 1788, men det blev først fuldt ophævet i 1800.
Jo, selvfølgelig kan man det.
Men fælles for de spørgsmål, vi stiller, er, at det er spørgsmål, som rigtig mange danskere kan svare på, og spørgsmål, som stort set ingen svenskere eller nordmænd eller tyskere eller australiere kan svare på.
For det er spørgsmål, der relaterer sig til Danmark og til vores kultur og vores historie.
Jeg kan i øvrigt også godt svare på det spørgsmål, som den socialdemokratiske ordfører stillede, nemlig hvornår 1864-krigen fandt sted.
Den fandt sted i 1864.
Men jeg kan i øvrigt røbe, at de spørgsmål, som kommer i testen, nok vil blive lidt vanskeligere end det spørgsmål, som Socialdemokraterne stillede.
Ud over at vi har en fælles historie, har vi jo også et fælles sprog.
Det var første del af Grundtvigs citat.
Jeg medvirkede i en radioudsendelse om netop de her skærpede krav, hvor en af lytterne ringede ind og egentlig sagde det sådan meget snusfornuftigt:
Det ville da være lidt pudsigt, hvis man i sommerferien lå i en swimmingpool på Tenerife og så fandt ud af, at der var en anden dansker på hotellet, og så kunne vi ikke tale sammen.
Det har han jo fuldstændig ret i.
Selvfølgelig er det vigtigt, at vi har vores fælles sprog, for vi er forskellige på rigtig mange områder, men vi har én ting, der binder os sammen som folk, og det er vores fælles sprog.
Det, vi gør i dag, er, at vi udmønter den aftale, som blev indgået den 5.
oktober – en bred politisk aftale med deltagelse af både Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti og så selvfølgelig regeringspartiet, Venstre.
Meget af det kan klares i cirkulæreform, men det, vi gør nu, er, at vi giver ministeren bemyndigelse til at udforme en spørgsmålsliste, en ny statsborgerskabsprøve, som så kommer til at hedde en indfødsretsprøve, hvor der skal være 40 spørgsmål.
Det er multiple choice, som det hedder på dansk.
Altså, der er flere forskellige valgmuligheder, og så er der jo altså også lærebogsmateriale.
Det er lidt, som hvis man skal til køreprøve.
Så er der en teoribog, som man kan tæske igennem, så man kan svare på spørgsmålene til selve prøven.
Det bliver på samme måde her.
Der vil også være nogle aktuelle spørgsmål, som man skal svare på, og som man kan svare på, hvis bare man følger en lille smule med i samfundsdebatten.
Så afslutningsvis vil jeg sige, at vi synes, det er nogle ganske rimelige og fornuftige krav at stille.
Men jeg vil også gerne sige tak til ikke mindst Socialdemokraterne for, at det er lykkedes at indgå en bred aftale.
Det her område har i mange år været sådan lidt på slingrekurs.
Så har der siddet én regering, og så kom der en anden regering, og så skiftede man alting, og så kom vi til igen, og så skifter vi alting.
Nu ved vi, at hvis der på et tidspunkt – og det kan jo ikke helt udelukkes – kommer en socialdemokratisk regering igen, vil det her område ikke skulle kastes ud i endnu en stor omvæltning, men vi har de regler, som vi har, og de vil forhåbentlig fortsætte i sådan nogenlunde uændret form.
Tak.