Miljø- og Fødevareudvalget 2015-16
L 58 Bilag 1
Offentligt
1567316_0001.png
25. september 2015
LOBU
DI-2014-06928
[email protected]
j. nr. 15-0121-000015
Høringssvar vedrørende Miljø- og Fødevareministeriets forslag til lov om
ændring af lov om dyrkning m.v. af genetisk modificerede afgrøder og lov
om miljø og genteknologi
DI Fødevarer har via Høringsportalen modtaget lovforslaget, der implementerer Barroso-
direktivet om medlemsstaternes mulighed for at begrænse eller forbyde dyrkning af
genetisk modificerede organismer (GMO’er).
DI Fødevarer er generelt stærk tilhænger af, at der udvikles nye teknologiske løsninger,
der øger produktiviteten og bæredygtigheden i dansk fødevareproduktion.
Bioteknologiske metoder har i århundreder været anvendt til fremstilling af fødevarer som
brød, ost og vin. Med genteknologien forfines de traditionelle forædlings- og
krydsningsmetoder, der traditionelt har været anvendt.
I modsætning til de traditionelle metoder, hvor arvemassen ændres vilkårligt, gør
genteknologien det muligt at overføre bestemte dele af arvemassen fra en organisme til en
anden, og få de overførte arveanlæg til at sameksistere og fungere i den nye organisme.
Herved kan der opnås nye funktioner, hvorved kvaliteten af en fødevare kan forbedres.
Insulin er ligeledes et resultat af genteknologi, hvor bakterier nu producerer insulin i stor
mængde.
DI Fødevarer vurderer, at der er et stærkt potentiale i genteknologien for den danske såvel
som for den globale fødevaresektor. Samtidig er det imidlertid afgørende, at GMO’er – på
linje med andre teknologier – undersøges nøje inden de tages i brug, og at der er åbenhed
om anvendelse af teknologien. Derfor bakker DI Fødevarer op om EU-regler vedrørende
godkendelse og mærkning af GMO.
Enhver GMO, der dyrkes eller anvendes til foder eller fødevarer i EU, skal godkendes af
European Food Safety Authority (EFSA), der er EU's øverste uvildige og videnskabelige
myndighed. Hermed skabes størst mulig sikkerhed for, at en ny GMO ikke skader miljøet
eller menneskers og dyrs sundhed. EU's regler for mærkning af GMO medfører, at alle
*SAG*
L 58 - 2015-16 - Bilag 1: Høringssvar og høringsnotat, fra miljø- og fødevareministeren
fødevarer, der indeholder GMO eller GMO-ingredienser, er mærkede. Det giver
forbrugerne en valgmulighed, som DI Fødevarer ligeledes støtter.
Foruden den sikkerhed, som EU-godkendelsen udgør, har Danmark med et bredt flertal i
Folketinget indført lovgivning, der sikrer sameksistens ved dyrkning af GMO’er,
konventionelle afgrøder og økologi. DI Fødevarer støtter dette regelsæt, der er baseret på
bedste forskningsmæssige viden på feltet.
Med Barroso-direktivet ændres reglerne for GMO grundlæggende på særligt to punkter.
For det første har vi ikke længere fælles EU-regler på området, fordi hver medlemsstat
kan sammensætte deres individuelle liste af forbud. Og for det andet repræsenterer
forslaget et opgør med videnskabelige vurderinger som grundlag for lovgivning i EU. DI
Fødevarer finder begge dele stærkt beklageligt.
DI Fødevarer finder det afgørende at fastholde et videnskabeligt baseret
godkendelsessystem og undlade at nationalisere godkendelse af fødevarer, herunder
GMO’er til dyrkning. Enhver nationalisering af godkendelsen vil svække EU’s
konkurrenceevne og mindske fødevareklyngens bidrag til vækst og øget beskæftigelse.
Hertil kommer, at det er tvivlsomt, om forslaget er overensstemmelse med principperne i
WTO-reglerne.
DI Fødevarer noterer sig, at Miljø- og Fødevareministeriets vurderer, at lovforslaget
”umiddelbart er i overensstemmelse med EU-retten”. Hertil skal bemærkes, at forskellige
nationale regler for GMO vil være et klart tilbageskridt for det indre marked, og det vil
skabe ulige konkurrencevilkår inden for EU.
Såfremt der ønskes yderligere regler for dyrkning af GMO i EU, vil det være langt mere
hensigtsmæssigt, at det gøres obligatorisk for de enkelte medlemsstater at udarbejde
sameksistensregler. Dette vil netop indebære, at beslutninger om dyrkning i de enkelte
medlemsstater sker på et fagligt og objektivt grundlag, som vil være i overensstemmelse
med WTO-reglerne.
For at mindske de negative konsekvenser af lovforslaget mest muligt, anbefaler DI
Fødevarer, at Danmark ikke benytter sig af de undtagelsesmuligheder, som lovforslaget
åbner for.
Med venlig hilsen
Louise Bünemann