25. september 2015
LOBU
DI-2014-06928
j. nr. 15-0121-000015
Høringssvar vedrørende Miljø- og Fødevareministeriets forslag til lov om
ændring af lov om dyrkning m.v. af genetisk modificerede afgrøder og lov
om miljø og genteknologi
DI Fødevarer har via Høringsportalen modtaget lovforslaget, der implementerer Barroso-
direktivet om medlemsstaternes mulighed for at begrænse eller forbyde dyrkning af
genetisk modificerede organismer (GMO’er).
DI Fødevarer er generelt stærk tilhænger af, at der udvikles nye teknologiske løsninger,
der øger produktiviteten og bæredygtigheden i dansk fødevareproduktion.
Bioteknologiske metoder har i århundreder været anvendt til fremstilling af fødevarer som
brød, ost og vin. Med genteknologien forfines de traditionelle forædlings- og
krydsningsmetoder, der traditionelt har været anvendt.
I modsætning til de traditionelle metoder, hvor arvemassen ændres vilkårligt, gør
genteknologien det muligt at overføre bestemte dele af arvemassen fra en organisme til en
anden, og få de overførte arveanlæg til at sameksistere og fungere i den nye organisme.
Herved kan der opnås nye funktioner, hvorved kvaliteten af en fødevare kan forbedres.
Insulin er ligeledes et resultat af genteknologi, hvor bakterier nu producerer insulin i stor
mængde.
DI Fødevarer vurderer, at der er et stærkt potentiale i genteknologien for den danske såvel
som for den globale fødevaresektor. Samtidig er det imidlertid afgørende, at GMO’er – på
linje med andre teknologier – undersøges nøje inden de tages i brug, og at der er åbenhed
om anvendelse af teknologien. Derfor bakker DI Fødevarer op om EU-regler vedrørende
godkendelse og mærkning af GMO.
Enhver GMO, der dyrkes eller anvendes til foder eller fødevarer i EU, skal godkendes af
European Food Safety Authority (EFSA), der er EU's øverste uvildige og videnskabelige
myndighed. Hermed skabes størst mulig sikkerhed for, at en ny GMO ikke skader miljøet
eller menneskers og dyrs sundhed. EU's regler for mærkning af GMO medfører, at alle
*SAG*